Oprescu: Facem presiune pe parlamentari să introducă stimulentele în salariu, altfel intrăm în grevă
Sindicaliştii vor face presiune pe parlamentari pentru a introduce stimulentele în salariul de bază prin noua lege a salarizării şi îi cer premierului o întâlnire în acest sens, iar dacă această solicitare nu se va regăsi în actul normativ va fi declanşată greva, a spus, joi, liderul SNFP.
Oprescu: Facem presiune pe parlamentari să introducă stimulentele în salariu, altfel intrăm în grevă (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, a declarat, joi, la finalul întâlnirii cu şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, că angajaţii sunt nemulţumiţi şi este normal să se ajungă la proteste dacă nu vor mai primit stimulentele.
"Am declanşat deja procedura de strângere de semnături şi vom intra în grevă generală odată cu asumarea răspunderii de către Guvern pe Legea salarizării. Pentru lunile octombrie, noiembrie şi decembrie trebuie acordate stimulentele, pentru că există un proces-verbal în vigoare şi acestea trebuie acordate pe criterii de eficienţă, pentru că se referă la fiecare angajat, nu pe criterii de performanţă", a spus Oprescu.
Liderul SNFP a subliniat că va continua discuţiile şi cu ministrul Muncii privind introducerea stimulentelor în salariul de bază şi va face o solicitare şi premierului pentru a discuta această problemă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
"Dacă premierul nu vrea să ne vedem, noi ne asumăm răspunderea pe declanşarea grevei generale", a spus Oprescu.
Referitor la cei 26.000 de angajaţi care ar trebui să fie disponibilizaţi până la sfârşitul anului, Oprescu a spus că nu crede că există o situaţie din care să reiasă această cifră, precizând că sunt instituţii subdimensionate din punct de vedere al angajaţilor. Oprescu a subliniat că este normal ca evaziunea fiscală să prindă amploare dacă o instituţie cum este Garda Financiară funcţionează cu zece oameni la nivelul unui judeţ.
Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, joi, că problema stimulentelor se va rezolva prin Legea salarizării unitare, dar trebuie lăsat Parlamentul să decidă.
"Cred că problema stimulentelor se va rezolva prin Legea salarizării unice, dar trebuie lăsat Parlamentul să decidă asupra acestui lucru", a spus ministrul Finanţelor.
Ialomiţianu a precizat că prin Legea salarizării se doreşte ca toţi funcţionarii cu aceeaşi pregătire, indiferent că lucrează la Ministerul Finanţelor sau la altă instituţie, să primească aceleaşi salarii.
Preşedintele Traian Băsescu a trimis, miercuri, Parlamentului, cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea OUG 1/2010 privind stimulentele, apreciind că aceasta creează discriminări în rândul salariaţilor din administraţia publică, încălcând în mod vădit principiile salarizării unitare.
Stimulentele financiare vor fi acordate până la sfârşitul anului pe baza criteriilor de performanţă, după care va fi aplicată Legea salarizării unitare, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 19 octombrie, OUG 1/2010 referitoare la reglementarea stimulentelor acordate bugetarilor, ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu declarând, după vot, că a fost corectat un sistem de salarizare nedrept.
El preciza că Ministerul Finanţelor va fi pe locul trei la salarizare, salariile vor fi decente şi angajaţii nu vor mai depinde de stimulente şi nu vor mai fi "la mâna şefilor să primească discreţionar aceste drepturi sau să fie umiliţi şi manipulaţi".
În 13 octombrie, aproximativ 200 de angajaţi ai Ministerului Finanţelor au protestat pe holurile instituţiei, cerând să le fie acordate stimulentele. Protestele spontane s-au extins, o zi mai târziu, în toată ţara, mii de angajaţi de la administraţiile financiare, din trezorerii, din casele de pensii, din direcţiile de ocupare a forţei de muncă, din casele de asigurări de sănătate, din asistenţă socială şi din biblioteci oprind lucru în semn de solidaritate cu angajaţii de la Ministerul Finanţelor.
În urma protestului spontan, între sindicate şi reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi ANAF au avut loc mai multe runde de negocieri privind acordarea stimulentelor. În final, doar liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a semnat protocolul cu Ministerul Finanţelor privind acordarea acestor drepturi băneşti.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO