Oprescu: În 18 luni, luăm 80% din câinii de pe străzi. Vom extinde de trei ori capacitatea adăposturilor publice pentru maidanezi

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, luni, că municipalitatea, în 18 luni calendaristice, va aduna cel puţin 80% dintre maidanezi şi va reduce cu 90% numărul oamenilor muşcaţi de aceştia, ASPA asumându-şi că poate prinde până la 250 de câini pe zi.

Urmărește
730 afișări
Imaginea articolului Oprescu: În 18 luni, luăm 80% din câinii de pe străzi. Vom extinde de trei ori capacitatea adăposturilor publice pentru maidanezi

Oprescu: În 18 luni, luăm 80% din câinii de pe străzi. Vom extinde de trei ori capacitatea adăposturilor publice pentru maidanezi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am înţeles cu toţii, în ultimele patru săptămâni, că problema câinilor fără deţinător este una gravă. Nu mă refer la autorităţile publice, pentru că noi am fost permanent conştienţi şi în alertă. Mă refer la legiuitor, care, iată, şi-a asumat incoerenţa deciziilor luate. Legea pentru protecţia animalelor, în general, s-a răsfrânt asupra activităţii de gestionare a câinilor fără deţinător, în particular", a spus, luni, primarul general, care a subliniat că "autointitulaţii iubitori de animale" au înţeles că existenţa câinilor fără deţinător pe străzi reprezintă "pericol public".

Potrivit edilului Capitalei, ca obiective generale, municipalitatea anunţă reducerea cu peste 80 de procente a numărului câinilor maidanezi şi cu 90% al oamenilor muşcaţi de aceştia, iar asta în 300 de zile lucrătoare, respectiv 18 luni calendaristice.

De asemenea, se lansează un număr telefonic de urgenţă pentru reclamaţii (021.9844), unde cetăţenii pot să semnaleze existenţa haitelor, a câinilor periculoşi şi a eventualele atacuri, unul pentru adopţii (0800.800.877), precum şi un plan de informare a cetăţenilor, respectiv de încurajarea a adopţiilor .

"Planul nostru este să adunăm cel puţin 80 la sută din câinii de pe străzi şi să reducem cu 90 la sută numărul oamenilor muşcaţi de câinii comunitari. Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor îşi asumă că în 300 de zile lucrătoare, adică 18 luni calendaristice, cu o rată de prindere de la 150 până la 250 de câini pe zi, poate captura 80 la sută din câinii de pe străzi", a mai precizat Oprescu, la prezentarea planului de măsuri pentru problema câinilor maidanezi.

Primarul general a mai spus că strângerea câinilor de pe străzi urmează să fie făcută după un plan bine stabilit, prioritare urmând să fie grădiniţele, creşele, şcolile, dar şi străzile aglomerate.

"Strângerea câinilor de pe străzi nu se va face haotic, ci după un plan foarte bine stabilit.(...) Prioritate vor avea desigur copiii. 20 la sută din efectivele noastre vor fi la grădiniţe, creşe, şcoli, pe străzile aglomerate. Apoi, vom asigura permanenţa, pentru a răspunde reclamaţiilor cetăţenilor. Vom acţiona, în primul rând, asupra haitelor, după o abordare sistematică, agreată în urma măsurătorilor din teren", a mai spus Oprescu.

Potrivit lui Sorin Oprescu, în prezent, pe străzile Capitalei sunt aproximativ 65.000 de câini fără deţinător, estimarea fiind făcută în conformitate cu reglementările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

"Institutul Matei Balş ne confirmă că 11.800 de oameni au fost muşcaţi de câini fără deţinător, numai anul trecut. Am precizat că este vorba de câini fără deţinător. Pentru că restul de circa 5.000 de oameni muşcaţi au fost atacaţi de câinii din propria curte", a adăugat edilul.

La prezentarea măsurilor pentru reducerea numărului de maidanezi de pe străzile Capitalei, primarul general a mai arătat că municipalitatea doreşte, în primul rând, încurajarea adopţiilor. Oprescu a explicat că legea urmează să fie aplicată nu pentru a "descuraja iubitorii de animale", ci pentru rezolvarea acestei probleme.

"Din acest moment, în calitate de primar general, vă anunţ că voi purta discuţii şi voi colabora foarte strâns cu ONG-urile decise să sprijine cu adevărat Bucureştiul şi bucureştenii, dar că nu voi mai avea niciun fel de dialog cu iubitorii de câini pe stradă", a subliniat primarul Capitalei.

Oprescu: Ne vom extinde de trei ori capacitatea de cazare a maidanezilor în adăposturile publice

Primarul Sorin Oprescu a declarat, luni, că municipalitatea va mări de trei ori capacitatea de cazare a maidanezilor în adăposturile publice, urmând ca apoi, pentru evitarea eutanasierii, să "intervină" cetăţenii şi ONG-urile, care să salveze, prin adopţie, circa 140 de câini pe zi.

"Îi colectăm şi îi adăpostim, conform termenului stabilit de lege, adică 14 zile lucrătoare. Dacă nu sunt revendicaţi în şapte zile, în următoarele şapte, câinii deja deparazitaţi vaccinaţi şi sterilizaţi, vor fi încredinţaţi spre adopţie. Persoanele sau organizaţiile neguvernamentale care îşi asumă îngrijirea lor trebuie să ştie că acum avem dreptul prin lege să verificăm dacă animalele pe care le-am încredinţat spre adopţie au fost abandonate. Iar abandonul este infracţiune", a mai declarat, luni, Sorin Oprescu, la prezentarea planului de măsuri pentru rezolvarea situaţiei privind câinii fără deţinător de pe străzile Capitalei.

Potrivit primarului general al Capitalei, muncipalitatea îşi va extinde de trei ori capacitatea de cazare în adăposturi, respectiv până la 3.300 de câini, însă, pentru evitarea eutanasierii acestora, este nevoie de ajutorul cetăţenilor şi al organizaţiilor neguvernamentale, care trebuie să salveze aproximativ 140 de câini în fiecare zi.

"Ne vom extinde de trei ori capacitatea de cazare în adăposturile publice. Avem 800 de locuri acum, cu încă 500 gata în câteva săptămâni. Şi vrem să ajungem la 3.300 de locuri, pentru ca procesul de prindere să se poată desfăşura într-un ritm mult mai alert. Şi aici intervin iubitorii de animale. Cei adevăraţi. Sperăm ca aceştia să adopte 50 la sută din câinii pe care îî prindem. Aici intervin cetăţenii şi ONG-urile, care trebuie să salveze circa 140 de câini pe zi", a mai spus Oprescu.

Edilul-şef al Capitalei a anunţat şi înfiinţarea unui număr de telefon gratuit pentru adopţii (0800.800.877), unde cetăţenii se pot informa cu privire la adopţiile câinilor, precizând că, pentru evitarea "cozilor şi a indisciplinei", programul de adopţii a fost prelungit de la trei la cinci zile.

"De acum înainte, puteţi merge la Pallady sau la Mihăileşti de luni până vineri, între orele 10.00 şi 15.00. (...) Vrem să vă creăm posibilitatea să salvaţi cât mai mulţi căţei. Aşa că vom încuraja adopţiile printr-o campanie de informare. Însă nu ne vom opri la asta. Vom verifica dacă oamenii sau ONG-urile care-şi asumă îngrijirea câinilor şi fac acest lucru. Reamintim că abandonul reprezintă infracţiune. Aşa că vă invit să fiţi iubitori de animale, asumându-vă grija lor, şi nu iubitori de câini în stradă", a ţinut să sublinieze Oprescu.

Tot Sorin Oprescu declara, în 26 septembrie, că municipalitatea, în prezent, adună câinii de pe străzi, dorind încurajarea adopţiei, şi a precizat că dacă rata de adopţie va fi foarte mică, se va respecta legea ce permite eutanasierea.

"Principalul este să-i luăm de pe străzi, apoi mergem la capacităţile de cazare şi încercăm să creăm şi capacităţi noi în adăposturi şi, ce-i mai important, tragem foarte tare să încurajăm adopţia", a spus Oprescu.

În prezent, municipalitatea dispune de 800 de locuri pentru câinii fără stăpân: 200 la adăpostul din strada Theodor Pallady şi alte 600 la Mihăileşti, cu posibilitate de extindere, în câteva săptămâni, cu încă 500 de locuri, la Mihăileşti.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, în 25 septembrie, decretul de promulgare a legii privind câinii fără stăpân, după ce Curtea Constituţională a decis că textul legislativ este constituţional.

Legea, adoptată de Camera Deputaţilor în 10 septembrie, stabileşte, printre altele, un termen de 14 zile lucrătoare în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, pot fi eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici