Oprescu îndeamnă bucureştenii "să omoare monştrii nepăsării"
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, le transmite bucureştenilor "să omoare monştrii nepăsării", gunoaiele aruncate la întâmplare şi speră ca aceştia să înţeleagă că dacă rămân nepăsători în faţa mizeriei, în fiecare zi "murim un pic".
Oprescu îndeamnă bucureştenii "să omoare monştrii nepăsării" (Imagine: Mediafax Foto)
Primarul general Sorin Oprescu a mers, sâmbătă dimineaţă, în centrul Capitalei, să vadă lucrările mai multor echipe de studenţi de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu", simbolizând nişte monştri făcuţi din pet-uri sau deşeuri electrocasnice, care "ne vor omorî" dacă vom sta nepăsători în faţa mizeriei.
Cinci lucrări Art Nouveau realizate de tot atâtea echipe de studenţi ai Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" au fost expuse în Piaţa Romană, Piaţa Victoriei, Piaţa Unirii, Parcul Tineretului, Pasajul Universităţii şi în Parcul Cişmigiu.
Deşi la ora zece dimineaţa era frig, multă lume s-a adunat pe trotuarul de lângă gura de metrou de la Piaţa Română. Acolo, câţiva studenţi de la Arhitectură au expus o lucrare mai puţin obişnuită. Doi viemi gigant făcuţi din peste 400 de pet-uri şi pahare de plastic, care să insufle bucureştenilor teama că, în viitor, fără grijă faţă mediu am putea fi mâncaţi de vii, după cum îşi explicau doi trecători mai tineri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
"Ce o fi asta?" se întreba şi un bărbat trecut de 50 de ani. "Ce o fi, ce n-o fi, este interesant. Cred că este un semn să nu mai aruncăm oriunde sticele goale de plastic", a spus femeia care îl însoţea, pierzându-se în mulţumea ce se înghesuia pe trotuar.
Undeva, retras, un grup de tineri, care păreau liceeni, trăgea cu urechea la comentariile trecătorilor. Ar fi vrut să ştie dacă mesajul lor a fost înţeles, pentru că ei făceau parte din echipa de studenţi care a muncit mai bine de două săptămâni ca să realizeze aceşti monştri, cu care încearcă să-i trezească "din nepăsare pe bucureşteni"
"Pet-ul este simbolul lipsei de grijă faţă de mediu şi faţă de noi", a spus Tatiana Carp, membră în echipa de lucru.
Când discuţiile erau în toi soseşte primarul general Sorin Oprescu. Îmbrăcat primăvăratic, edilul şef primeşte în dar pălăriuţa verde, simbol al campaniei "Capitala creşte verde", salută pe toată lumea şi zăboveşte împrenă cu autorii lucrării în faţa celor doi monştri.
"Este extraordinar ce aţi făcut. Aş vrea să spun că aceşti monştri sunt simbolul nepăsării sau chiar mai grav al nesimţirii noastre", a spus edilul şef, după care îl salută pe preşedintele Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu", profesor Emil Barbu Popescu.
Cu el alături, Oprescu pleacă pe jos pe Bulevardul Magheru şi ascultă sfaturile unui arhitect profesionist. "Avem tendinţa să ne uităm în sus şi să vedem cât sunt de înalte blocurile, dar nu ne uităm la nivelul ochilor noştri. Mizeria este la nivelul ochilor noştri", a spus profesorul Emil Barbu Popescu, care şi-a amintit că elevii săi au mai avut astfel de iniţiative când au creat chiar şi rochii de mirească sau costume din materiale reciclabile.
Arhitectul i-a sugerat primarului general să desfiinţeze băncile de granit de pe Bulevardul Elisabeta şi să şteargă graffiti de pe clădiri.
Pe bulevard este activitate intensă. Se spală strada, se plantează flori şi chiar se adună gunoiul cu un aspirator gigant. "Sărut mâna vecină, o salută Oprescu pe femeia care plantează flori. Cam frig, nu? Sper ca în câteva zile vom avea flori peste tot", a spus edilul şef.
"Oh, bună ziua dom' primar. Dacă va fi mai cald poate vor înflori mai repede", a răspuns femeia.
"Problema mea sunt faţadele. Aş vrea să găsim o soluţie pentru ca blocurile de pe marile bulevarde să arate mai bine. Voi vorbi şi cu Monsenoirul. Trebuie să curăţăm Biserica Italiană. Este splendidă, dar nu se vede din cauza mizeriei. Noi facem curăţenie pe marile bulevarde, dar oamenii trebuie să se mobilizeze. Îi indemn pe bucureşteni să-şi facă şi ei curăţenie în faţa casei", a mai spus Oprescu.
Apoi, edilul a mers în zona Piaţa Universităţii. Acolo era în toi spălarea fântânii. O româncă plecată de mulţi ani în America a adus un dipozitiv care, cu presiune foarte mare şi jet de apă caldă, spăla "impecabil mizeria adunată în striaţii". Tot ea i-a promis primarului general că va încerca să cureţe graffiti de pe cădirile istorice.
În Pasajul Univeristăţii, un alt mostru, de această dată executat din fiare de călcat stricate. Primarul a promis autorilor lucrării, viitori arhitecţi, că îi va lua în echipa lui de la Primărie.
De fapt, cea mai bună lucrare va fi premiată la finalul campaniei "Capitala creşte verde". Coordoonatorul echipei câştigătoare va colabora, timp de un an, cu Biroul arhitectului şef din Primăria Municipiului Bucureşti. Bucureştenii pot vota electronic monstrul preferat, a mai spus Oprescu, care i-a felicitat "din inimă, şi nu formal", după cum a spus, pe tinerii artişti pentru creaţiile lor şi i-a îndemnat de toţii locuitorii metropolei să răspundă campaniei în care studenţii au pus atât de mult suflet.
(Material realizat de Elvira Gheorghiţă, elvira@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO