Oprescu: Medicii de familie îşi vor putea cumpăra cabinetele. Primăria are obligaţia să le amenajeze

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat vânzarea cabinetelor către medicii de familie, urmând ca banii obţinuţi să fie folosiţi pentru dotarea respectivelor cabinete, a anunţat miercuri primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Urmărește
480 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Medicii de familie îşi vor putea cumpăra cabinetele. Primăria are obligaţia să le amenajeze

Sorin Oprescu (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Medicii de familie îşi vor putea cumpăra cabinetele, iar din fondurile care se adună, Primăria are obligaţia să le amenajeze. Mai mult decât atât, medicii de familie au multiple competenţe, cardiologie, ecografie, unii sunt tineri şi vor putea să-şi desfăşoare activitatea în cele mai bune condiţii", a spus Sorin Oprescu, cu ocazia vizitei făcute la Spitalul "Malaxa".

El a precizat că un alt pas va fi reabilitarea policlinicilor care au funcţionat foarte bine.

"O altă ţintă este reabilitarea în lunile următoare a policlinicilor care au funcţionat foarte bine", a adăugat Oprescu.

Consiliului General al Municipiului Bucureşti a aprobat în 28 septembrie vânzarea cabinetelor medicale către medicii concesionari.

În urma acestei decizii, Alianţa pentru Sănătate din România menţiona că problema vânzării cabinetelor medicale către medicii concesionari are efecte nu numai asupra activităţii medicilor, dar şi asupra pacienţilor prin limitarea accesului acestora la serviciile medicale şi a celorlalte categorii de furnizori de produse şi servicii medicale.

"Costurile de întreţinere a cabinetelor împreună cu susţinerea costurilor salariale pentru personalul angajat în cabinet, cheltuielile cu materialele sanitare şi dispozitivele medicale, ratele leasingului pentru aparatura medicală şi alte costuri legate de autorizări, acreditări, evaluări, perfecţionare continuă etc. sunt mult mai mari decât veniturile provenite în mare parte de la casele de asigurări. Serviciile sunt oricum subevaluate din cauza subfinanţării generale a sistemului de sănătate, motiv pentru care deblocarea vânzării cabinetelor medicale către medicii concesionari la preţuri care să ţină cont de activitatea cu caracter social a medicilor şi de îmbunătăţirile pe care aceştia le-au facut în spaţiile concesionate era absolut necesară pentru a permite medicilor să investească în continuare în creşterea calităţii actului medical", se arăta într-un comunicat al ONG-ului.

Ordonanţa de urgenţă care creează cadrul legal pentru vânzarea cabinetelor medicale către medici, dentişti, biologi şi alte categorii de personal medical, la un preţ care va fi stabilit prin negociere directă între cumpărător şi o comisie specială, pe baza unei evaluări, a fost aprobată în mai 2008.

Potrivit ordonanţei de urgenţă, nu vor fi vândute spaţiile medicale administrate de ministere care au o reţea sanitară proprie, precum Ministerele Apărării, Internelor şi Transporturilor, Serviciul Român de Informaţii, Academia Română, şi nici imobilele aflate în zona de protecţie a monumentelor istorice.

Spaţiile aflate în imobile naţionalizate vor fi înstrăinătate după clarificarea situaţiei juridice. Spaţiile din incinta sediilor consiliilor locale şi judeţene vor fi vândute în baza hotărârii consiliului local/judeţean, iar cele din sediile regiilor autonome şi societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat, ca şi din alte instituţii publice, vor fi înstrăinate cu acordul organelor statutare ale acestora.

Imobilele cumpărate nu vor putea fi înstrăinate, închiriate sau folosite de proprietar pentru alte activităţi decât în scopul desfăşurării activităţii medicale şi, respectiv, activităţii conexe a actului medical.

Anual, o comisie formată din doi reprezentanţi ai vânzătorului şi un reprezentat al Colegiului Medicilor va verifica îndeplinirea acestor criterii. În cazul încălcării condiţiilor de vânzare, contractul de vânzare-cumpărare se consideră rezolvit de drept fără a mai fi necesară punerea în întârziere şi fără altă formalitate, iar imobilele reintră în proprietatea privată a statului, sumele înaintate de cumpărător fiind restituite fără dobânda aferentă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici