Oprescu: Modificările aduse proiectului de buget au blocat abuziv şi ilegal mai multe proiecte

Primarul general Sorin Oprescu a criticat, luni seară, modificările aduse proiectului de buget pentru Primăria Capitalei în 2011, afirmând că astfel s-au blocat "abuziv şi ilegal" mai multe proiecte, ceea ce loveşte "în esenţa dezvoltării unui oraş".

Urmărește
4 afișări

"Consilierii generali au decapitat bugetul Capitalei, vor să susţină un guvern care nu-şi poate ţine promisiunile. Au propus blocarea unor proiecte în mod abuziv şi ilegal, iar toate modificările propuse de ei lovesc în esenţa dezvoltării unui oraş", a spus primarul Capitalei într-o declaraţie de presă după votarea bugetului Capitalei.

Oprescu s-a referit la proiectul de investiţie privind realizarea hărţii acustice a Capitalei, unde bugetul alocat de municipalitate era 3.455.000 de lei, iar după modificările propuse de consilierii PDL, a ajuns la zero.

"Este vorba de o directivă europeană (realizarea hărţii acustice a Capitalei - n.r.) care nu va fi realizată. Urmează procedura de infringement pentru lipsa acestui lucru", a susţinut Sorin Oprescu.

Un alt exemplu de investiţie blocată prin modificările aprobate de consilierii generali la proiectul privind bugetul este cel referitor la managementul deşeurilor, unde banii alocaţi în buget de municipalitate reprezentantau doar contribuţia de 2%, restul până la aproximativ 50 de milioane de euro fiind bani europeni.

Oprescu a reclamat şi reducerea bugetului pentru investiţia la Stadionul "Lia Manoliu". "Probabil se doreşte să nu mai poată Oprescu să termine, să mai înjure bucureştenii câţiva zeci de ani când un primar PDL va găsi bani necesari pentru finalizarea acestui obiectiv", a spus el.

Primarul general a mai criticat modificările aduse bugetului pentru salubritate, unde erau prevăzute 23 de milioane de lei, iar după aprobarea amendamentului PDL banii nu au mai fost alocaţi, precum şi bugetul Autorităţii pentru supravegherea şi protecţia animalelor de unde, din 17.200.000 de lei au fost luate 15 milioane de lei. Potrivit primarului general, în prezent au rămas bani care nu ajung "nici măcar pentru plata hranei câinilor deja strânşi de pe străzile Capitalei".

Primarul general a susţinut că amendamentele aduse bugetului sunt "ilegale", deoarece există o prevedere legislativă care obligă municipalitatea să aloce bani pentru lucrări deja începute, astfel încât acestea să poată fi continuate.

"Este o prevedere legislativă care te obligă să aloci bani pentru obiective deja începute. Nu ai voie să nu-i aloci, iar lucrările să fie oprite. Au luat toţi banii de la o lucrare care trebuia să fie gata în ianuarie 2012, doar ca Oprescu să nu poată să o termine", a acuzat primarul general.

Cele mai importante modificări aduse proiectului de buget pentru Primăria Capitalei în 2011 au fost legate de obiectivele de investiţii, fiind reduse bugetele pentru Stadionul Lia Manoliu, pentru Strategia de dezvoltare urbană a Capitalei sau reabilitarea urbană a râului Dâmboviţa.

Astfel, obiectivului de investiţii Lia Manoliu îi vor rămâne doar 147.857.000 de lei, după ce i-au fost luate 235 de milioane de lei.

Aceasta a fost doar una din cele aproximativ 50 de modificări aduse proiectului de buget, propuse de consilierii generali ai grupului PDL şi strânse într-un amendament..

Alte modificări ale proiectului de buget au fost aduse la capitolul investiţii legat de lucrări care trebuie continuate. Printre acestea, au fost modificate bugetele pentru Strategia de dezvoltare urbană a Capitalei şi realizarea Planului integrat de dezvoltare urbană, dar şi pentru proiectul privind Definirea regimului tehnic al construcţiilor supuse autorizării în zonele protejate şi în zonele de protecţie ale monumentelor.

De asemenea, au fost reduse bugetele alocate în proiectul de hotărâre pentru lucrări noi ca Strategia de trafic pentru Capitală, pentru concursurile de soluţii de amenajare a Pieţei Victoriei, a Pieţei Unirii şi a Palatului Voievodal "Curtea Veche" sau cele pentru amenajarea spaţiilor supraterane de la Piaţa Universităţii, respectiv Teatrul Naţional şi parcajul ce urmează a fi finalizat.

Au mai fost reduse sau anulate bugetele pentru reabilitarea urbană a râului Dâmboviţa, pentru supralărgirea şoselei Pipera sau pentru pasajul suprateran Splaiul Unirii - Mihai Bravu.

în 2011 Capitala va avea un buget de 4.588.435.000 de lei la care se adaugă suma de 302.023.000 de lei, sume din creditele externe contractate de municipalitate şi alte 217.747.000 de lei care reprezintă sume rezultate ca excedent în anul 2010 şi care, potrivit reglementărilor Ministerului de Finanţe, nu pot fi trecute la capitolul venituri.

În bugetul Capitalei, cheltuielile de personal reprezintă aproape 9 procente, cheltuielile cu bunuri şi servicii reprezintă 23,85%, subvenţiile diferitelor regii 20,14% şi cheltuielile de investiţie aproximativ 40%. Datoria publică a municipalităţii este în cuantum de aproximativ 5 procente.

Totodată, pentru alocările din bugetul pe 2011, din cele 20 de procente propuse pentru subvenţii, 12 sunt pentru subvenţiile RADET, celelalte 8 fiind propuse pentru subvenţiile RATB.

Din cheltuielile de investiţii care totalizează 2.084.490.000 lei, adică 40,8% din totalul bugetului, 27,4% reprezenta, în proiectul iniţial propus de primarul general, finanţarea pentru obiectivele "Lia Manoliu" şi Pasajul Basarab, 7,96% pentru investiţiile de la Administraţia Spitalelor, iar 3,58% pentru Administraţia Străzilor..

De asemenea, pentru RADET bugetul conform proiectului era de 625 de milioane de lei, iar pentru RATB de 400 de milioane de lei.

Discuţiile pentru bugetul Capitalei au durat aproximativ o oră şi jumătate, după acestea votul final fiind acordat pe proiectul de buget al municipalităţii, însă cu aproape 50 de modificări propuse de consilierii generali ai grupului PDL şi strânse într-un amendament.

Pentru bugetul astfel modificat au votat 36 de consilieri PDL, PRM şi PSD. Înainte de discuţiile pe proiectul de buget, liderul grupului PNL din CGMB a anunţat că votul va fi o mascarada politică, la care consilierii generali PNL nu vor participa, aceştia retrăgându-se din sală.

Totalul modificărilor propuse de consilierii PDL este de 524 de milioane de lei, bani care vor fi alocaţi RATB şi RADET aşa după cum a declarat viceprimarul Mircea Raicu înaintea şedinţei CGMB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici