Oprescu:Nu suntem în întârziere cu organizarea referendumului, trebuie stabilit numărul de întrebări

Primarul Sorin Oprescu a spus, vineri, în replică la declaraţiile prefectului, că nu sunt întârzieri în organizarea referendumului, precizând că sunt necesare discuţii cu liderii partidelor din CGMB pentru a stabili dacă rămân şapte întrebări "ştiinţifico-fantastice" sau sunt reduse la două-trei.

Urmărește
10 afișări

Oprescu a declarat că a început să discute, joi, cu prefectul Capitalei despre organizarea referendumului, iar acesta i-ar fi atras atenţia că sunt în întârziere.

"Nu suntem întârziaţi (în organizarea referendumului local, n.r.). Eu trebuie să discut şi cu liderii partidelor politice care fac parte din Consiliu, să bătem în cuie dacă rămâne cu şapte întrebări ştiinţifico-fantastice în care se încurcă lumea care doreşte să îşi exprime opţiunea sau reducem la două-trei întrebări. L-a apucat şi p-ăsta (Mihai Atănăsoaei, n.r.), se bagă-n seamă", a spus Oprescu.

Prefectul Capitalei i-a atenţionat pe primarul general şi pe edilii celor şase sectoare că sunt întârzieri în organizarea referendumului local din 19 iunie, arătând că mai multe activităţi care ţin de atribuţiile acestora nu au fost îndeplinite.

Într-o adresă transmisă, miercuri, prefectul Mihai Cristian Atănăsoaei le-a atras atenţia primarului general, Sorin Opescu, şi celor şase edili de sectoare asupra întârzierilor în procesul de organizare a referendumului local.

"Astfel, spre exemplu, conform Legii nr. 3/2000, primarul general trebuia să comunice de îndată preşedintelui Tribunalui Bucureşti HCGMB nr. 63/13.04.2011 prin care era stabilit referendumul local, pentru ca acesta să poată proceda la tragerea la sorţi a preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripţie. De asemenea, primarul general trebuia să stabiliească sediului Biroului Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti şi dotarea acestuia, precum şi numirea personalului tehnic auxiliar care să-l deservească pe acesta", se arată într-un comunicat de joi al Prefecturii Capitalei.

În atribuţiile primarului general intră şi alocarea sumelor necesare organizării şi derulării referendumului, precum şi comunicarea, de îndată, autorităţilor administraţiei publice locale organizate la nivelul sectoarelor Capitalei a hotărârii privind referendumul local, pentru ca acestea să poată începe activităţile specifice, printre care reactualizarea listelor electorale, delimitarea secţiilor de votare şi stabilirea localurilor de vot, a precizat sursa citată.

"Am discutat cu primarul general calendarul acţiunilor care trebuiesc îndeplinite în vederea organizării în bune condiţii a referendumului local iniţiat de acesta şi care ar trebui să aibă loc pe 19 iunie. Am expus primarului general opinia mea că există întârzieri în organizarea referendumului şi i-am cerut să dispună măsurile la care legea îl obligă. Pe de altă parte, am solicitat şi primarilor de sector să aplice măsurile care le revin. Spre deosebire de referendumul naţional, unde Guvernul, prin prefect, dă informatiile de-a gata iar primarii aplică măsurile, în cazul referendumului local autorităţile locale trebuie să se organizeze. Lipsa de organizare de până acum este cu atât mai greu de înţeles cu cât, înainte de votarea în Consiliul General, tema referendumului local era susţinută cu ardoare de unii primari" a spus prefectul Mihai Cristian Atănăsoaei.

CGMB a decis, în 13 aprilie, ca referendumul local privind Legea Capitalei să fie organizat în 19 iunie.

La referendum local bucureştenii ar urma să răspundă la şapte întrebări: "Sunteţi mulţumit de modul în care s-a dezvoltat Capitala?", "Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi o administraţie?", "Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi şapte administraţii?", "Sunteţi mulţumiţi de curăţenia în Capitală?", "Vă doriţi o arhitectură unitară pentru Bucureşti?", "Sunteţi de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?" şi "Sunteti de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general şi CGMB?".

Referendumul local cu şapte întrebări este proiectul propus de PDL. Forma propusă de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, privind referendumul local viza o singură întrebare: "Sunteţi de acord cu centralizarea administrativă prin transferul de atribuţii de la primăriile de sector către CGMB?".

Copreşedinţii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu declarau atunci că PSD, PNL şi PC vor boicota referendumul pentru administraţia Bucureştiului dacă acesta va conţine întrebările stabilite de Consiliul General în şedinţa din 13 aprilie.

Peste 50 de ONG-uri au cerut CGMB, într-o scrisoare deschisă, amânarea referendumului privind Legea Capitalei, la o dată care să permită organizarea de consultări publice, pentru ca bucureştenii să cunoască implicaţiile diferitelor alternative pentru Bucureşti.

ONG-urile au arătat că cele şapte întrebări propuse pentru referendumul local din 19 iunie sunt formulate tendenţios, sunt confuze şi retorice. Acestea au ameninţat că vor boicota referendumul dacă nu vor fi făcute modificări.

În opinia ONG-urilor, fără o dezbatere reală în prealabil şi folosind întrebări tendenţioase nu se poate ajunge la decizii publice coerente, acţiunea fiind o tentativă de manipulare a populaţiei.

Pe de altă parte, Institutul pentru Politici Publice susţinea că referendumul iniţiat de PDL şi anunţat a se organiza în 19 iunie în Capitală ar fi în fapt "un sondaj de opinie pe mai multe teme legate de administrarea Bucureştiului, plătit din bani publici".

Potrivit reprezentanţilor IPP, întrebările propuse de PDL "induc răspunsurile" şi creează "o stare de spirit favorabilă" ideii de desfiinţare a actualelor sectoare şi de creştere a prerogativelor primarului general.

Preşedintele PDL Bucureşti, Elena Udrea, declara, în 5 aprilie, după o dezbatere privind Legea Capitalei, că această propunere legislativă ar putea intra în vigoare începând cu alegerile din 2012, negând că prin aceasta vor fi desfiinţate sectoarele. Ea preciza că acest proiect de lege va trece prin Parlament după consultarea prealabilă a bucureştenilor.

Elena Udrea arăta că una dintre modificările importante introduse de Legea Capitalei este crearea bugetului consolidat, agregat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici