Oprescu: Până în aprilie 2012 sper să fie amenajat spaţiul suprateran parcării de la Universitate

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat luni, la decernarea premiilor concursului de proiectare pentru amenajarea spaţiului suprateran parcării care se construieşte la Universitate, că speră ca până la sfârşitul lunilor martie-aprilie să fie gata acest spaţiu public.

Urmărește
235 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Până în aprilie 2012 sper să fie amenajat spaţiul suprateran parcării de la Universitate

Oprescu: Până în aprilie 2012 sper să fie amenajat spaţiul suprateran parcării de la Universitate (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

Sorin Oprescu a premiat câştigătorii concursului, locul I, în valoare de 60.000 de lei, fiind câştigat de o echipă formată din trei arhitecte, o româncă, o italiancă şi o franţuzoaică. Acestea au avut cel mai simplu proiect, cel mai modern şi cu costurile cele mai mici, estimate la 500.000 de euro, în opinia unanimă a juriului.

"Ne-am dorit ca acest proiect să fie o soluţie simplă, care să pună în valoare spiritul arhitectural al pieţei, să creăm un spaţiu pe care bucureştenii să-l anime", a spus una dintre câştigătoare, Simona Dirvariu.

Câştigătoarele vor negocia contractul pentru aceste lucrări cu Primăria Capitalei, urmând ca o parte din amenajare să fie făcută de firma care a lucrat şi la parcarea subterană, a precizat arhitectul-şef al municipalităţii, Gheorghe Pătraşcu.

"Cine face parcarea va face şi amenajarea spaţiului suprateran, potrivit contractului existent, şi în funcţie de vreme sper ca până la sfârşitul lunii martie sau aprilie să fie gata", a precizat Sorin Oprescu.

Primarul Capitalei a subliniat că a fost organizat un concurs de proiecte cu premii pentru a atrage cât mai mulţi participanţi de valoare, premiile fiind date pentru a crea miză şi recompense.

Gheoghe Pătraşcu a mai spus că proiectul câştigător prevede ca zona cu statui să fie strict pietonală, având amplasate corpuri de iluminat atât de dese încât să nu permită parcarea maşinilor. Spaţiul va fi pavat cu "piatră nobilă" şi piatră cubică, iar "soluţia, nefiind una costisitoare, are o altă concepţie, schimbă paradigma". Proiectul mai include plantarea unor copaci şi montarea câtorva bănci.

Proiectul de pe locul doi a fost depunctat pentru că a propus oprirea circulaţiei pe Bulevardul Elisabeta, aceasta fiind greu de pus în practică, iar cel de pe locul trei "nu avea nimic spectaculos, fiind o soluţie cuminte", potrivit lui Pătraşcu.

Oprescu a adăugat că urmează astfel de concursuri de proiecte şi pentru Piaţa Unirii, Piaţa Romană, Piaţa Victoriei şi Piaţa Charles de Gaulle.

Simona Dirvariu a subliniat că a fost destul de dificil să realizeze acest proiect, la care a lucrat două luni, având mai multe variante iniţiale.

"Cel mai greu a fost să găsim un proiect care să aibă un sens urban, zona fiind destul de restrânsă. Am vrut să înţelegem importanţa locului pentru bucureşteni, a trebuit să ţinem cont de mai multe lucruri, de toată infrastructura. Suntem mulţumite de ce a ieşit, sperăm să înfrumuseţeze Bucureştiul, căruia îi lipseşte o viaţă socială, oamenii trebuie să folosească spaţiul public", a spus Simona Dirvariu.

Cele trei premiante au câştigat şi alte proiecte arhitecturale sau concursuri de idei la Paris, unde au şi studiat o vreme.

În concurs au participat firme de arhitectură din Uniunea Europeană, proiectul câştigător fiind ales din 35 de proiecte admise, alte 13 fiind respinse, iar patru descalificate.

Firma câştigătoare este condusă de arhitecta italiană Ambra Fabi, din echipă făcând parte şi arhitecta din România Simona Dirvariu.

Concursului internaţional de soluţii pentru "Amenajarea Spaţiului Suprateran Parcaj Universitate" a fost organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România şi Filiala Bucureşti a OAR, în perioada 24 august-3 noiembrie. Juriul, format din specialişti din Elveţia, Portugalia, Austria şi România, a decis că cel mai bun proiect din cele 35 admise este cel al Ambrei Fabi, realizat în colaborare cu Simona Dirvariu şi Carole Lenoble.

Primarul Capitalei declara în septembrie că parcarea supraetajată de la Piaţa Universităţii va fi gata în martie 2012, iar la suprafaţă va fi o amenajare arhitecturală pentru care s-a deschis un concurs de idei.

Parcarea subterană de la Universitate este construită în zona unde au fost statuile lui Mihai Viteazul, Spiru Haret, Ion Heliade Rădulescu şi Gheorghe Lazăr. Cele patru statui au fost mutate pe perioada lucrărilor în Parcul Izvor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici