- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.05.2013, 17:46)
- Valentin Anghel , Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oprescu: Pensionarii să meargă la căţeii pensionari. Câinii nu trebuie să mai umble liberi pe stradă
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a comentat miercuri proiectul ce prevede, printre altele, amendarea celor care hrănesc câinii vagabonzi spunând că locul acestei categorii de animale nu este pe stradă, unde se asociază în haite, şi că pensionarii "să meargă la căţeii pensionari".
Urmărește
673 afișări
Sorin Oprescu (Imagine: Alexandru Hojda/ Mediafax Foto)
"Pensionarii să mergă la căţeii pensionari. Cei care sunt tineri (câinii - n.r.) şi pot fi adoptaţi să mergă în spaţiile speciale. Oricum, să nu mai umble liberi pe stradă, să se asocieze în haite. Ne întărim pruterea de a-i seriliza şi de a-i îngriji. Şi celelalte sectoare ar trebui să se preocupe de adăposturi, dar nu oricum şi nu oriunde", a declarat edilul şef al Capitalei.
Oprescu a ţinut să sublinieze că proiectul municipalităţii răspunde dorinţelor bucureştenilor. "Aceste proiect vine în întâmpinarea a ceea ce vă doriţi şi dumneavoastră şi orice locuitor sau trecător prin Capitală, şi anume câinii să nu mai muşte pe absolut nimeni", a mai spus primarul general.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
FBI crede că atacatorul din New Orleans a acţionat singur
-
Ciolacu: Aderarea completă la Schengen va impulsiona economia României
-
Republica Moldova schimbă moneda de referinţă de la dolar la euro. Maia Sandu: „Un simbol al integrării noastre economice în Uniunea Europeană”
Persoanele care hrănesc câinii fără stăpân ar putea fi amendate cu până la 5.000 de lei, potrivit unei prevederi care va fi introdusă în proiectul de modificare a hotărârii din 2009 privind controlul reproducţiei câinilor în Capitală, spune coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), Răzvan Băncescu.
Decizia introducerii unei măsuri sancţionatorii a fost luată în urma comentariilor şi propunerilor făcute de cetăţeni la proiectul pentru modificarea Hotărârii CGMB nr. 243/2009 privind controlul reproducţiei câinilor în Municipiul Bucureşti, în perioada în care acesta s-a aflat în dezbatere publică, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, coordonatorul de proiect al ASPA, Răzvan Băncescu.
"Nu urmărim să amendăm un copil care aruncă un biscuite unui câine pe stradă. Urmărim să reducem numărul agresiunilor câinilor fără stăpân îndreptate către cetăţeni", a mai spus Băncescu.
Proiectului de hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti care modifică HCGMB nr. 243/2009 privind controlul reproducţiei câinilor în Municipiul Bucureşti s-a aflat în dezbatere publică până la 30 aprilie şi urmează să fie supus aprobării consilierilor municipali într-o şedinţă viitoare.
Printre modificările propuse se regăseşte şi obligativitatea posesorilor de câini în vârstă de peste şase luni din Capitală de a-i steriliza în termen de un an de la data intrării în vigoare a hotărârii.
Excepţie de la această prevedere vor face câinii utilitari şi de vânătoare care sunt înregistraţi la Asociaţia Chinologică Metropolitană Bucureşti, dar şi câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Afacerilor Interne, precum şi câinii a căror stare de sănătate nu este compatibilă cu procedura de sterilizare, acest lucru urmând să fie confirmat prin semnătura şi parafa medicului veterinar.
Proiectul mai stabileşte că persoanele fizice şi juridice, dar şi ONG-urile care deţin câini în vârstă de peste patru luni în municipiul Bucureşti sunt obligate să-i înregistreze la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, din cadrul Primăriei Capitalei, în termen de şase luni de la data intrării în vigoare a hotărârii, prin microciparea lor şi completarea unui formular. Excepţie vor face, de asemenea, câinii utilitari şi de vânătoare care sunt înregistraţi la Asociaţia Chinologică Metropolitană Bucureşti şi câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Afacerilor Interne.
Proiectul, în forma în care a fost supus dezbaterii publice, nu stabilea însă şi aplicarea unor sancţiuni pentru cei care încalcă aceste prevederi sau vreo formă de control privind respectarea acestora.
Pe de altă parte, persoanele juridice, instituţiile şi ONG-urile care capturează, adăpostesc, transportă, sterilizează, identifică şi adoptă câini fără deţinător din Capitală vor avea obligaţia de a comunica reprezentanţilor ASPA, lunar, toate informaţiile aferente acestei activităţi, în caz contrar fiind sancţionaţi cu o amendă de 2.000 de lei.
De asemenea, agenţii economici care solicită prestări de servicii către reprezentanţii municipalităţii vor plăti câte 70 de lei pentru capturarea şi sterlizarea unui câine, 20 de lei pentru identificarea şi înregistrarea acestuia în baza de date şi 10 lei pentru vaccinul antirabic.
Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, modificarea Hotărârii nr. 243/ 2009 este necesară întrucât studiile din teren arată că aproximativ 30 la sută dintre câinii fără stăpâni din Capitală provin din "abandon privat", adică pui proveniţi din "monte accidentale" sau câini ai căror deţinători nu-i mai doresc.
Tot acest proiect stabileşte şi faptul că persoanele fizice şi juridice care adoptă un câine dintr-unul din adăposturile municipalităţii bucureştene vor fi nevoite să achite o taxă de 170 de lei, în timp ce pentru ONG-uri adopţia va rămâne gratuită.
În plus, câinii vor putea fi adoptaţi numai de către cei care fac dovada condiţiilor de cazare, hrană şi asistenţă medicală.Noile prevederi au în vedere şi ca persoanele fizice şi juridice sau ONG-urile care abandonează câini să nu mai aibă dreptul să adopte alte animale pe o perioadă de un an.
Totodată, conform proiectului, reteritorializarea câinilor neadoptaţi poate fi făcută în acelaşi loc de unde au fost capturaţi numai după sterilizare, vaccinare, deparazitare şi microcipare, fiind interzisă reintroducerea patrupedelor în parcuri, pieţe, spitale, şcoli sau obiective de interes turistic.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: În „România Educată” până la prostire a lui Klaus Iohannis, copilul tău e victimă. Școala la stat l-a învățat să nu știe nimic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Din ce în ce mai mulți ruși se înrolează de partea Ucrainei. Cum poate influența asta soarta războiului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Bursucu a făcut primele declarații după demisia de la Kanal D. Ce a răspuns postul turcilor când a văzut anunțul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe