- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oprescu: Problema câinilor comunitari rămâne, ceea ce înseamnă că legea nu funcţionează
Primarul Sorin Oprescu, a declarat, joi, că problema câinilor comunitari rămâne, ceea ce înseamnă că "legea nu funcţionează", iar în cazul în care de animalele sterilizate nu se ocupă cei care au semnat că le iau în îngrijire, se ajunge la cazuri precum cel al femeii sfâşiate de câini.
Oprescu: Problema câinilor comunitari rămâne, ceea ce înseamnă că legea nu funcţionează (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Edilul şef al Capitalei a arătat că animalele fără stăpân sunt sterilizate, dar în continuare rămâne o problemă, pentru că dacă acestea sunt abandonate şi nu primesc hrană şi îngrijire, se ajunge la cazuri precum cel care a avut loc în curtea unui imobil al ADP Sector 5.
Sorin Oprescu a precizat că sunt cazuri în care responsabilii de bloc semnează că iau în îngrijire câinii sterilizaţi, dar apoi nu se mai ocupă de îngrijirea lor.
"În problema câinilor, am început să-i strângem şi să-i ducem la adăpostul de la Fundulea. Vom începe să-i îngrijim acolo, iar atunci când acel adăpost va deveni funcţional îl vom închide pe cel din Pallady", a spus Sorin Oprescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
El a precizat că în adăpostul de la Fundulea, pe cele 14 hectare ale fostului institut de cercetare vor încăpea mai multe animale decât în alte locuri.
O femeie a fost dusă, miercuri, la Spitalul "Bagdasar-Arseni" în stare foarte gravă, cu traumatisme severe, plăgi adânci provocate de muşcături de câini, şoc hipotermic şi hemoragic, fiind găsită în curtea ADP Sector 5, clădirea instituţiei fiind în conservare, a spus medicul Virginia Bărbulescu.
"Femeia, în vârstă de 49 de ani, a ajuns la spital marţi dimineaţă. Era în stare foarte gravă, avea traumatisme severe, coaste rupte, umăr dislocat, pneumotorax şi plăgi muşcate pe tot corpul - scalp, mâini, torace, spate şi picioare. Erau plăgi muşcate adânci. Mai mult, femeia era în şoc hipotermic şi hemoragic", a declarat medicul primar ATI Virginia Bărbulescu.
Pacienta a fost operată şi este internată în Secţia ATI a Spitalului "Bagdasar-Arseni", în prezent starea acesteia fiind critică.
Victima a fost găsită în curtea ADP Sector 5. Clădirea instituţiei este în conservare din 2010, astfel că acolo nu erau angajaţi.
Poliţia a declanşat o anchetă în acest caz. Primele cercetări indică faptul că femeia ar fi sărit gardul să fure fier şi a fost atacată de câinii maidanezi din curte.
Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, anunţa, în 27 aprilie 2010, că a trimis Camerei Deputaţilor propunerile de modificare a legii câinilor fără stăpân, printre acestea fiind şi posibilitatea eutanasierii atât a câinilor grav bolnavi, a celor agresivi, cât şi a celor care nu sunt adoptaţi în şapte zile.
Propunerea a stârnit reacţii ale asociaţiilor de protecţie a animalelor, care au cerut adoptarea Legii sterilizării animalelor, interzicerea eutansierii şi construirea de adăposturi pentru câinii fără stăpâni.
Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân a fost iniţiat de liderul PRM Marius Marinescu. Acesta prevede obligaţia autorităţile locale să sterilizeze toţi câinii comunitari şi a fost adoptat în unanimitate de Senat, pe 12 decembrie 2007, în prezent fiind la Camera Deputaţilor.
Totodată, Marius Marinescu este iniţiatorul Legii 9/2008 privind protecţia animalelor, prin care a fost abrogată eutanasierea acestora.
Conform acestui act normativ, care a modificat Legea 205/2004, constituie infracţiune deţinerea şi comercializarea de animale sălbatice, cu excepţia grădinilor zoologice, folosirea animalelor pentru cerşetorie, omorârea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale, maltratarea şi schingiuirea acestora, despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni, precum şi interventiiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative. Actul normativ prevede pedepse care pot merge pâna la amenzi penale de 2.000 lei sau închisoare de pâna la un an.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO