Oprescu propune ştergerea penalităţilor pe care RADET le are de achitat către Eurocentrale Bucureşti

Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) va lua în discuţie, luni, propunerea primarului general Sorin Oprescu privind ştergerea penalităţilor pe care Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) a Capitalei le are de achitat către SC Electrocentrale Bucureşti.

Urmărește
237 afișări
Imaginea articolului Oprescu propune ştergerea penalităţilor pe care RADET le are de achitat către Eurocentrale Bucureşti

Oprescu propune ştergerea penalităţilor pe care RADET le are de achitat către Eurocentrale Bucureşti (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Primarul general, Sorin Oprescu, a convocat luni Consiliul General al Municipiului Bucureşti, care va lua în discuţie propunerea de a înainta Guvernului o solicitare de emitere a unui act normativ de anulare a penalităţilor acumulate de RADET.

RADET cumpără agent termic primar de la producătorii de energie termică. Din totalul cantităţii achiziţionat de RADET, peste 90 la sută provine de la Electrocentrale (ELCEN) Bucureşti SA, care deţine principalele centrale electrice în cogenerare ale Capitalei, spune Primăria Capitalei.

În condiţiile unei accentuate lipse de lichidităţi, RADET a înregistrat anula datorii sub forma penalităţilor de întârziere, care cumulate ating î n prezent nivelul restanţelor aferente materiei prime.

RADET are de recuperat sume importante de la bugetele publice, cu titlu de compensare combustibil şi diferenţă preţ pentru energia termică furnizată populaţiei care induc costuri de finanţare majore.

"Situaţia prezentată reclamă măsuri urgente, de fond, astfel încât să fie asigurate fluxurile de numerar necesare pentru continuarea funcţionării celor două entităţi integrate sistemului centralizat - transportul şi distribuţia agentului termic - şi diminuării pe cale de consecinţă, a riscului major de privare a locuitorilor capitalei de un drept elementar, cu consecinţe grave în plan social, în profundă antiteză cu calitatea de stat cu drepturi depline al Uniunii Europene", spune Primăria Bucureştiului.

Prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti 124/31.06.2011 s-a aprobat Planul de Măsuri pentru redresarea financiară şi punerea în conformitate cu reglementările în vigoare a Serviciului Public de Alimentare cu Energie termică din Municipiul Bucureşti.

Primele două măsuri prevăzute în Planul de Măsuri au fost îndeplinite prin adoptarea HCGMB 141 şi 142, din 27 iulie 2011, prin care s-au aprobat tarifele de transport şi distribuţie şi de transport ca urmare a creşterii preţului de producere a energiei termice respectiv, aprobarea preţului local de factuare a energiei termice frunizată populaţiei, de la 100 lei/Gcal la 137 lei/Gcal (fără TVA).

Punctul trei al Panului de măsuri, respectiv aprobarea Studiului de oportunitate privind delegarea gestiunii Serviciului Public de Alimentare cu energie termică a Municipiului Bucureşti nu a fost adoptat nici în şedinţa GCMB din 29 septembrie 2011. Totodată, până la sfârşitul anului urmează să se procedeze la transformarea RADET Bucureşti în societate comercială şi la aprobarea Regulamentului SACET Bucureşti, împreună cu indicatorii de performanţă, în conformitate cu Ordinul ANRSC 91/2007 şi a Caietului de sarcini şi a Nivelelor de Servicii, conform Ordinului ANRSC 92/2007.

Luând în considerare cele expuse, în Planul de măsuri s-a prevăzut şi anularea penalităţilor datorate de RADET Bucureşti către ELCEN SA pentru plata cu întârziere a energiei termice furnizate.

Potrivit Primăriei Capitalei, asigurarea capacitţii de plată a RADET, integral şi fără întârzieri generatoare de penalităţi, a facturilor curente către ELCEN în perioada iarna 2011-2012 (1 octombrie-1 aprilie 2011), se va putea realiza prin luarea în mod grupat a următoarelor măsuri pe termen imediat: aplicarea începând cu 1 august 2011 a preţului energiei termice furnizate populaţiei; anularea penalităţilor datorate de către RADET către ELCEN; corelarea termenelor de plată între facturile emise ELCEN către RADET şi cele emise de către aceasta către consumatorul de energie termică; eşalonarea plăţii datoriei principale a RADET către ELCEN.

Valoarea datoriei va fi expertizată de către o comisie comună RADET-Primăria Capitalei.

Având în vedere raportul de specialitate întocmit de direcţiile infrastructură şi economice, în considerarea faptului că elementele prezentate vizează apărarea interesului public, într-o situaţie extraordinară a unuia dintre cele mai importante servicii comunitare, a cărei rezolvare nu poate fi amânată, prin proiect de hotărâre se propune împuternicirea Primăriei Municipiului Bucureşti, de a face demersurile la Guvernul României pentru solicitarea anulării penalităţilor datorate de RADET şi de a se obţine derogarea de la prevederile Contractului cadru de vânzare-cumpărare aprobat de ANRE cu Ordinul 50/2009, astfel încât termenele scadente ale facturilor emise de SC ELCEN SA către RADET Bucureşti, şi de către RADET Bucureşti către consumatori să fie identice.

Primarul Oprescu supune propunerea spre dezbatere Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Guvernul a eliminat subvenţia acoperită de la bugetul de stat pentru energia termică, începând cu iarna 2011-2012, iar primăriile vor decide dacă şi în ce condiţii vor acorda subvenţii din bugetele locale.

Distribuitorul de agent termic şi apă caldă din Bucureşti - RADET are o datorie către ELCEN Bucureşti de aproximativ 700 de milioane de lei, ajunsă, în urma dobânzilor şi pena­lităţilor, la suma de 2,2 miliar­de de lei.

În acelaşi timp, pentru că nu încasează banii de la RADET, societatea ELCEN nu şi-a achitat datoriile către toţi furnizorii de materie primă, având creanţe numai către Romgaz de aproximativ 460 de milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici