- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oprescu: Rog operatorii de deszăpezire să intre cu prioritate în zonele fără canalizare din Capitală
Primarul general al Bucureştiului, Sorin Oprescu, a avertizat, sâmbătă, în cadrul şedinţei Comandamentului de iarnă, că există riscul inundării unor zone ale Capitalei în situaţia topirii rapide a zăpezilor, pericolul cel mai mare fiind pe străzile unde nu există canalizare.
Oprescu: Rog operatorii de deszăpezire să intre cu prioritate în zonele fără canalizare din Capitală (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)
Primarul Sorin Oprescu a spus că, în această situaţie, roagă operatorii de deszăpezire să intre cu prioritate şi să ridice zăpada din zonele unde nu există canalizare, întrucât există riscul unor inundaţii în condiţiile încălzirii bruşte a vremii şi a topirii rapide a cantităţilor impresionante de zăpadă din Bucureşti.
"Este o realitate care poate apărea oricând la cantităţile astea de zăpadă", a spus Oprescu, adăugând că volumul de apă rezultat în urma topirii zăpezilor ar fi de peste 54 de milioane de metri cubi de apă în Bucureşti, în condiţiile în care grosimea stratului de zăpadă depăşeşte jumătate de metru atât la Băneasa,cât şi la Filaret.
ULTIMELE ȘTIRI
-
EXIT POLL 21:00 Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 24,1%, Elena Lasconi 19,6%, Călin Georgescu 17,1% George Simion 13,8%
-
Rezultate parţiale după numărarea voturilor din aproape 70% dintre secţiile de votare. Ciolacu pe unu, Georgescu pe doi, Simion pe trei. Lasconi pe 4, dar aşteptă marile oraşe
-
Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
Primarul general al Capitalei a spus că în prezent există un plan de acţiui al Apa Nova.
"Ne reaşezăm în fomaţie de comandament de iarnă pentru combaterea topirii rapide a zăpezii. Dacă nu va fi rapidă, atunci foarte bine, înseamnă că nu o să avem bălţi", a afirmat Oprescu.
Primarul general al Capitalei a rugat operatorii de deszăpezire să intre cu prioritate în zonele fără canalizare şi să ducă zăpada de acolo, în condiţiile în care de luni încep să crească temperaturile.
"Zonele fără canalizare devin prioritate la curăţat şi dus zăpada de acolo. O să avem şi surpriza să nu putem intra pentru că sunt munţi de zăpadă", a mai spus Sorin Oprescu.
Timp de trei zile, începând de sâmbăta trecută, a nins abundent în Capitală, o mare cantitate de zăpadă fiind depozitată de-alungul bulevardelor şi străzilor.
"Nu vreau să producem isterie, dar, pentru că de luni începe o uşoară creştere a temperaturilor, vreau ca toata lumea să fie pregatită. Avem un plan de acţiune cu cei de la Apa Nova. Urgenţa o reprezintă străzile fără canalizare. În primul rând, de aici vreau sa fie adunată şi transportată zăpada", a spus Sorin Oprescu.
Edilul-şef a cerut RATB să adune şi sa transporte zăpada de pe refugii şi, împreuna cu RADET şi operatorii de salubritate, să acorde sprijin Apa Nova, la eliberarea gurilor de scurgere.
Sorin Oprescu a declarat că Ministerul Mediului şi-a dat acordul pentru depozitarea zăpezii în lacurile din parcuri, care sunt golite, şi, de asemenea, a fost încheiat un protocol pentru un teren privat de rezervă, care va fi folosit în cazul in care locurile de depozitare existente vor fi supraaglomerate.
Totodată, primarul general a solicitat Administraţiei Străzilor şi direcţiilor responsabile din Primăria Capitalei să ia legătura cu toate companiile care deţin pompe de vidanjare, astfel încât, în momentul în care temperaturile cresc, să fie cât mai multe utilaje care să degajeze acumulările de apă. Sorin Oprescu a făcut apel şi către primarii de sector să intervină pe străzile din administrarea lor.
Conform planului de acţiune Apa Nova, pentru rezolvarea operativă a eventualelor situaţii ce se vor produce ca urmare a topirii accelerate a zăpezii, se va interveni cu toate utilajele şi echipamentele din dotare (22 autocurăţitoare, 128 motopompe, 25 buldoexcavatoare, 32 autobasculate, 193 autoutilitare de intervenţie, un excavator-aspirator de mare capacitate ).
Echipele de intervenţie s-au reorganizat astfel încât, în funcţie de necesităţi, se va lucra la capacitate maximă, în două sau trei schimburi. Pentru fiecare sector al Capitalei se vor instaura "patrule de apă" care vor inspecta străzile şi care vor comunica dispeceratelor necesarul de mijloace tehnice şi umane.
Nivelul apei din caseta de apă uzată este monitorizat zilnic în secţiunile IDM, Eroilor, Mărăşeşti, Camera de Comerţ, Timpuri Noi, Nicolae Grigorescu, Glina pentru a lua din timp măsurile necesare ce se impun în vederea evitării intrării casetei sub presiune.
Administraţia roagă locuitorii Capitalei să evite parcarea maşinilor deasupra gurilor de scurgere şi să nu le blocheze cu zăpadă atunci când deszăpezesc trotoarele.
Pentru rezolvarea tuturor situaţiilor ce pot interveni din cauza topirii accelerate a zăpezii, bucureştenii sunt rugaţi să semnaleze orice problemǎ la numǎrul de telefon 021 207 77 77 sau *7777 (pentru reţelele Orange şi Vodafone), echipele Apa Nova fiind pregătite să răspundă şi să intervină. De asemenea, pentru orice reclamaţie, Primăria Municipiului Bucureşti pune în continuare la dispoziţia cetăţenilor numărul de urgenţă 0800800882 şi de la dispeceratul PMB - 0213055550.
Potrivit calculului volumului de apă rezultat din topirea zăpezii pe suprafaţa municipiului Bucureşti în interiorul liniei de centură ar fi de 220 kmp, respectiv 220.000.000 mp; grosimea medie a stratului de zăpadă declarată de Agentia Nationala de Meteorologie (ANM) ar fi de 0,62 m, respectiv staţia Băneasa - 0,55, staţia Filaret - 0,69 m.
Volumul estimat de zapadă ar fi 220.000.000 x 0,62 = 136 400 000 mc; conţinutul de apă în metrui cubi de zăpada: 0,4 mc (de la ANM), în timp ce volumul estimat de apă provenită din topirea zăpezii ar fi 136.400.000 x 0,54 = 54 560 000 mc.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO