- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.03.2013, 16:04)
- Roxana Alexe
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oprescu susţine parteneriatele între capitalele europene pentru absorbţia fondurilor europene
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, spune că, în viitorul exerciţiu bugetar al UE, Bucureştiul şi-ar putea îmbunătăţi nivelul de absorbţie al fondurilor europene prin intermediul şi în cadrul unor parteneriate cu alte capitale europene, susţinând dezvoltarea unor colaborări directe între oraşe.
Urmărește
93 afișări
Sorin Oprescu (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)
Sorin Oprescu a participat joi la prima etapă a dialogului dintre Comisia Europeană şi capitalele ţărilor membre ale Uniunii Europene.
Întâlnirea, iniţiată şi găzduită de Comisarul pentru Politică Regională şi Urbanism, Johannes Hahn, i-a reunit pentru prima oară pe primarii din Amsterdam, Atena, Berlin, Bratislava, Bruxelles, Lisabona, Ljubljana, Luxemburg, Madrid, Nicosia, Sofia, Stockholm, Tallinn, Valetta, Viena, Vilnius, Varşovia şi Zagreb, alături de oficiali ai Comisiei Europene, Comisarul pentru Mediu, Janesz Potocnik şi directorul general al DG Regio, Walter Deffaa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
În cadrul intervenţiei sale, Sorin Oprescu s-a referit la importanţa parteneriatelor directe între oraşe, precum şi al celui dintre capitale şi Comisia Europeană.
"Problemele sunt aceleaşi, chiar dacă oraşele noastre păstrează anumite diferenţe şi particularităţi, aşa încât eu cred cu tărie că este timpul oraşelor. Nu este prima dată când o afirm, dar acum, aici, şi poate mai mult ca oricând, aceste cuvinte capătă o altă greutate, solidaritatea funcţionează mult mai bine între oraşe", a spus edilul şef al Capitalei.
Primarul Sorin Oprescu a mai spus că speră ca în viitorul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene, Bucureştiul va putea beneficia de pe urma acestui dialog şi îşi va îmbunătăţi nivelul de absorbţie al fondurilor europene prin intermediul şi în cadrul unor parteneriate cu alte capitale europene.
"Bucureştiul va atrage acum 270 de milioane de euro, pentru faza a doua a Staţiei de Epurare a Apelor Uzate de la Glina, mă refer la redistribuire, la perioada 2013-2015. Şi am pregătit şi o serie întreagă de proiecte pentru exerciţiul bugetar 2014-2020, estimate la peste patru miliarde de euro. Avem o viziune de dezvoltare până-n 2035. Trebuie să ne sprijin pe banii aceştia", a precizat Oprescu.
Cu acest prilej, Sorin Oprescu a transmis omologilor săi din oraşele riverane Dunării invitaţia de a participa la cea de-a doua reuniune a Forumului Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, care va avea loc în perioada 28-29 octombrie 2013, la Bucureşti.
Participanţii au remarcat importanţa iniţierii acestui dialog, oraşele şi capitalele fiind până de curând ignorate în procesul decizional la nivelul Uniunii Europene, deşi, după cum remarca preşedintele în exercitiu al EUROCITIES, Hann Gronkiewicz, primar al Varşoviei, "autorităţile administraţiilor publice locale, sau altfel spus guvernele locale, reprezintă nivelul cel mai apropiat şi cu gradul de încredere cel mai ridicat în rândul cetăţenilor".
La finalul acestei reuniuni, cele 28 de capitale au adoptat declaraţia "Creştere Inteligentă, Sustenabilă şi Incluzivă: Capitalele Oraşe ale Uniunii Europune - parteneri esenţiali pentru Europa 2020", care salută iniţiativa Uniunii Europene de a deschide calea dialogului direct, acordând astfel acestor oraşe statutul de parteneri şi punctează câteva dintre elementele acestei noi etape a colaborarii la nivel european.
Strategia Europa 2020 îşi propune să asigure o creştere economică inteligentă - prin investiţii mai eficiente în educaţie, cercetare şi inovare, mai durabilă - prin orientarea decisivă către o economie cu emisii scăzute de carbon şi o industrie competitivă, favorabilă incluziunii - prin punerea accentului pe crearea de locuri de muncă şi pe reducerea sărăciei.
Strategia se concentrează asupra a cinci obiective ambiţioase privind ocuparea forţei de muncă, cercetarea, educaţia, reducerea sărăciei şi energia-clima. În sprijinul Strategiei Europa 2020 a fost instituit un sistem de guvernanţă economică care să coordoneze acţiunile politice derulate la nivelul UE şi la nivel naţional.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe