- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oprescu vrea grăbirea procedurilor de reabilitare a clădirilor cu risc seismic ridicat
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a făcut un apel, luni, către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Ministerul Culturii şi primăriile de sector pentru o "cooperare mai strânsă" şi grăbirea procedurilor de reabilitare a blocurilor încadrate în clasa de risc seismic ridicat.
Oprescu vrea grăbirea procedurilor de reabilitare a clădirilor cu risc seismic ridicat
"Fac un apel către o mai strânsă cooperare între Primăria Municipiului Bucureşti şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei care să asigure corelarea plăţilor cu facturile emise pentru lucrările de consolidare, către preşedinţii asociaţiilor de locatari care să informeze corect proprietarii de apartamente şi către primăriile de sector şi Ministerul Culturii pentru urgentarea eliberării actelor necesare reabilitării clădirilor încadrate în grupa I de risc seismic”, a spus Oprescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
Potrivit lui Sorin Oprescu, în ultimii 5 ani au fost reabilitate 12 imobile, în prezent fiind efectuate lucrări la 4 blocuri încadrate la grupa I de risc seismic, alte 13 blocuri, cu aceeaşi încadrare fiind pregătite pentru începerea lucrărilor, în timp ce pentru 24 de imobile se pregătesc actele necesare organizării licitaţiei, iar 12 sunt pregătite pentru consolidare.
Primarul a precizat că pentru aceste blocuri vor fi necesari 3-4 ani pentru finalizarea lucrărilor de consolidare.
Edilul Capitalei a precizat că pe lista imobilelor înscrise la gradul I de risc seismic se află 318 imobile, iar printre problemele care au dus la neconsolidarea acestor blocuri, primarul a enumerat proasta colaborare dintre municipalitate şi asociaţiile de proprietari.
"Pentru cele 318 imobile încadrate la grupa I de risc seismic, nu se poate estima perioada necesară reabilitării, atâta timp cât asociaţiile de proprietari nu colaborează cu municipalitatea, iar foarte mulţi oameni trăiesc cu impresia că, dacă ne permit să intrăm în case, să le consolidăm, rămân fără ele”, a spus Sorin Oprescu.
Potrivit lui Oprescu, în ultimii 2 ani au fost adresate notificări tuturor asociaţiilor de proprietari din aceste blocuri, însă o altă problemă pe care municipalitatea a avut-o în trecut a fost lipsa locuinţelor în care oamenii să se poată muta pe durata consolidării. În acest sens, primarul Capitalei a precizat că, în prezent, municipalitatea dispune de un fond de locuinţe de necesitate de 300 de imobile, de alte 126 de locuinţe aflate în administrarea Primăriei Municipiului Bucureşti care vor fi folosite ca locuinţe de necesitate.
Totodată, Oprescu a mai spus că şi din cele 200 de locuinţe aflate în Turnurile Gemene pe care municipalitatea le-a preluat, în decembrie 2008, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (MDRL), o parte vor fi folosite ca locuinţe de necesitate pentru mutarea proprietarilor din blocurile ce urmează a fi consolidate.
Sorin Oprescu a precizat că, anul trecut au rămas necheltuiţi 1.500.000 lei - bani acordaţi de MDRL pentru consolidarea blocurilor - din cauză că în acest domeniu "constructorii nu au arătat interes", precizând în acest sens că în prezent, criza economică îi face pe constructori să se îndrepte şi către aceste lucrări.
"Paradoxal, criza economică are efecte bune în acest domeniu, în prezent constructorii fiind interesaţi de licitaţiile pentru consolidarea blocurilor", a mai spus Oprescu.
Primarul general a mai explicat că pe site-ul municipalităţii se află de un an şi jumătate, o listă cu 1900 de clădiri expertizate în perioada 1991-1996, înainte de schimbarea "normativelor de încadrare a clădirilor în clase de risc seismic".
Oprescu a explicat că această listă a fost făcută publică pentru ca în cazul acestor clădiri să fie făcută reîncadrarea în clasa de risc seismic după prevederile ordonanţei apărute în 1997, fără de care reabilitarea acestor imobile nu este posibilă.
Şi în privinţa şcolilor, Sorin Oprescu a arătat că, în a doua jumătate a acestui an, 72 de şcoli cuprinse în programul BEI vor avea "front de lucru", în cursul săptămânii viitoare urmând să fie anunţaţi câştigătorii pentru cele 30 de şcoli licitate în decembrie, iar licitaţia pentru ultimele 20 de şcoli din programulo BEI va fi organizată în mai.
Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter s-a produs, sâmbătă seară, în zona Vrancea, fiind resimţit la Bucureşti cu intensitate de 3-4 grade pe scara Mercalli.
Potrivit Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la adâncimea de 120 de kilometri în zona Vrancea, unde intensitatea pe scara Mercalli a fost în jur de 5 grade, iar în Bucureşti a fost resimţit cu intensitatea de 3-4 grade pe scara Mercalli.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO