Oprescu: Vrem să alocăm 1,2 milioane lei Bisericii Sf. Gheorghe Nou pentru a marca Anul Brâncoveanu

Primarul Sorin Oprescu a declarat, marţi, că alocarea sumei de 1,2 milioane de lei către biserica Sf. Gheorghe Nou, pentru finalizarea lucrărilor de restaurare, reprezintă modul administraţiei municipale de a participa la marcarea Anului Brâncoveanu.

Urmărește
170 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Vrem să alocăm 1,2 milioane lei Bisericii Sf. Gheorghe Nou pentru a marca Anul Brâncoveanu

Sorin Oprescu (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

"Este modul nostru, al administraţiei, de a participa simbolic la marcarea Anului Brâncoveanu. Consider că este obligaţia noastră să nu lăsăm să treacă neobservat acest an, şi implicit semnificaţia sa. Ştiu ca vor fi voci care vor critica acest demers, însă noi ne vom face treaba dincolo de ele. Îi vom sprijini financiar, asa cum o facem de şase ani", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, primarul general Sorin Oprescu, precizând că, în cadrul mai multor întâlniri avute până acum cu parohul bisericii Sf. Gheorghe Nou, a fost rediscutată suma cerută iniţial, rămânând doar suma necesară refacerii frescelor din interior.

Potrivit proiectului de hotărâre care va fi discutat, miercuri, în şedinţa Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), municipalitatea ar putea da din bugetul propriu al Capitalei, 1,2 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor la Biserica "Sf. Gheorghe Nou", cu ocazia Anului Brâncoveanu.

"Anul acesta se împlinesc 300 de ani de la martirizarea domnitorului Ţării Româneşti Constantin Brâncoveanu împreună cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei şi sfetnicul Ianache. (...) La numai şase ani de la tragicul eveniment în iulie 1720, doamna Maria Brâncoveanu, aducea, din insula Halki, rămăşiţele pământeşti ale soţului ei şi le depunea spre veşnică cinstire în ultima şi singura ctitorie a Domnitorului martir, rămasă în Capitala României - Biserica Sfântului Gheorghe Nou", se arată în adresa trimisă CGMB de parohia Sfântul Gheorghe Nou.

În acelaşi document se arată că biserica brâncovenească reprezintă, pentru spiritualitatea, cultura şi istoria românilor, "un adevărat simbol al demnităţii naţionale", de acest lăcaş fiind legate alte două nume ale spiritualităţii româneşti, respectiv Mihai Viteazul şi Mihai Eminescu.

Tot în adresă se arată că parohia Sfântul Gheorghe Nou a făcut, încă din 2008, numeroase lucrări de restaurare a lăcaşului voievodal, însă, în prezent, instituţia nu mai are posibilitatea susţinerii lucrărilor de restaurare proiectate, astfel încât acestea să fie finalizate până în 16 august, când va avea loc resfinţirea bisericii, după 307 ani de la ctitorirea sa, la împlinirea a 300 de ani de la moartea domnitorului şi a fiilor săi.

Anul 2014 a fost declarat, prin hotărâre de guvern, Anul Brâncoveanu, pentru comemorarea a 300 de ani de la martiriul domnitorului şi al fiilor săi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici