Opt persoane, arestate preventiv în dosarul evaziunii fiscale de 500.000 de euro

Opt persoane, printre care doi funcţionari bancari, au fost arestate preventiv pentru perioade între 10 şi 29 de zile, în dosarul evaziunii fiscale de 500.000 de euro în care miercuri au fost făcute 16 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Argeş, Prahova şi Ilfov.

Urmărește
1244 afișări
Imaginea articolului Opt persoane, arestate preventiv în dosarul evaziunii fiscale de 500.000 de euro

Opt persoane, arestate preventiv în dosarul evaziunii fiscale de 500.000 de euro (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au formulat propunere de arestare preventivă faţă de inculpaţii Iliescu Marius (pentru săvârşirea a trei infracţiuni de refuz nejustificat de a prezenta organelor competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu în scopul împiedicării verificărilor fiscale, a infracţiunii de evaziune fiscală, a infracţiunii de transmiterea fictivă a părţilor sociale în scopul îngreunării sau sustragerii de la urmărirea penală şi a infracţiunii de spălare de bani), Guliman Aurel (pentru evaziune fiscală şi spălare de bani), Purcel Valeriu (pentru evaziune fiscală şi spălare de bani), Voicu Cristinel-Daniel (pentru complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălare de bani, transmitere fictivă a părţilor sociale în scopul sustragerii de la urmărirea penală), Condratov Daniel Serghei (pentru evaziune fiscală şi spălare de bani), Melnicescu Andreea (pentru complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani), Oanţă Romeo-Mircea (pentru favorizarea infractorului) şi Pojoca Lucia-Ana (pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea infractorului şi de abuz în serviciu în formă calificată).

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au emis, la propunerea procurorilor, mandate de arestare preventivă pe numele inculpaţilor Iliescu Marius, Guliman Aurel, Purcel Valeriu, Voicu-Cristian Daniel, Condratov Daniel Serghei pentru 29 de zile, faţă de inculpata Melnicescu Andreea pentru 15 zile şi faţă de inculpaţii Pojoca Lucia Ana şi Oanţă Romeo Mircea pentru 10 zile, se mai precizează în comunicatul remis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Cercetările sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul de Investigare a Fraudelor, potrivit procurorilor.

Procurorii şi poliţiştii au făcut, miercuri dimineaţă, 16 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Argeş, Prahova şi Ilfov. În urma punerii în aplicare a mandatelor de aducere, au fost prezentate la audieri 15 persoane.

"În cauză se efectuează cercetări ce privesc activitatea infracţională a mai multor persoane, administratori sau angajaţi ai unor societăţi comerciale, care au creat bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 500.000 euro", s-a arătat într-un comunicat de presă al Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Printre persoanele cercetate în acest caz sunt şi doi funcţionari bancari, acuzaţi de favorizarea infractorului şi abuz în serviciu.

"S-a reţinut că cei doi au luat la cunoştinţă despre existenţa prezentei cauze penale în urma unei adrese trimise de organul de urmărire penală la instituţia bancară, iar pentru a îngreuna urmărirea penală, au contactat una din persoanele cercetate şi au încunoştinţat-o despre existenţa şi stadiul cercetărilor", au precizat procurorii.

Anchetatorii au stabilit că membrii grupării au înregistrat în contabilitate cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale, iar veniturile obţinute prin evaziune fiscală le-au introdus în circuite financiare succesive fictive, cu scopul de a asigura reintroducerea sumelor de bani în conturi personale sau ale unor societăţi comerciale şi a diminua obligaţiile fiscale datorate bugetului general consolidat.

Gruparea folosea ca mod de operare două circuite economice paralele. Astfel, o societate comercială administrată de unul dintre membrii grupării achiziţiona cereale sau alte produse de la mici producători sau agricultori la preţuri reduse, fără a întocmi documente fiscale. Marfa era revândută altor societăţi comerciale, întocmindu-se documente în acest sens, iar prin raportare la cheltuielile de achiziţie se asigură un profit ridicat.

"În paralel, alţi participanţi au preluat mai multe societăţi comerciale şi au făcut achiziţii fictive de cereale sau alte produse de la diferite societăţi comerciale pe care ulterior le-au revândut fictiv către prima societate (acoperindu-se în acest mod achiziţia de cereale sau alte produse fără documente financiar contabile de la micii producători). Cu toate că mărfurile nu existau şi nu se livrau în aceste cazuri, plata se făcea în mod real către societăţile intermediare. Din conturile societăţilor intermediare, banii erau transferaţi în conturile personale ale persoanelor cercetare. Ulterior, banii erau reintroduşi în circuitul fictiv", au precizat procurorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici