Ministerul Educaţiei Naţionale a realizat o analiză privind atractivitatea pentru elevii de clasa IX-a din învăţământul profesional a diferitelor domenii versus cerinţele angajatorilor din acele domenii.
Din analiza ponderii absolvenţilor clasei a IX-a care au optat pentru un anumit domeniu de pregătire, faţă de cerinţa angajatorilor, exprimată în oferta educaţională pentru clasa a X-a (învăţământ profesional de doi ani), s-a ajuns la concluzia că, într-un singur domeniu, al turismului şi alimentaţiei, opţiunile elevilor (12,2 la sută) şi cerinţele angajatorilor (12,1 la sută) sunt aproximativ aceleaşi.
Cerere mare din partea angajatorilor, dar interes redus al elevilor se întâlnesc în domeniile: construcţii, instalaţii şi lucrări publice (8,3 la sută – nevoile angajatorilor, faţă de 7,2 la sută – opţiunile elevilor), electric (3,6 la sută, faţă de 2,2 la sută), industrie textilă şi pielărie (8,6 la sută, faţă de 7,3 la sută).
În schimb, domeniul mecanică este mai atractiv pentru elevi (50,4 la sută), faţă de cerinţele angajatorilor (43,9 la sută).
În învăţământul profesional cu durata de doi ani, care, începând din toamna acestui an va fi înlocuit cu cel de trei ani, pregătirea este organizată atât în şcoală, cât şi la angajator. Orarul este flexibil, fiind stabilit de şcoală împreună cu angajatorul unde se organizează stagiul de practică.
În primul an, pregătirea practică realizată în atelierele şcolii şi la agentul economic reprezintă 60 la sută din timpul total alocat programului. În al doilea an, 75 la sută din timp este alocat pregătirii practice.
Pe parcursul celor doi ani sunt organizate stagii comasate de practică, cu o durată totală de 11 săptămâni, şase săptămâni în primul an şi cinci săptămâni în cel de-al doilea an.