Oradea: Administratorul ştrandului Ioşia şi doi angajaţi au fost suspendaţi din funcţii
Administratorul ştrandului Ioşia din Oradea, Gheorghe Sime, şi doi angajaţi - un inginer şi un lăcătuş - au fost suspendaţi din funcţii, pe durata desfăşurării anchetei disciplinare deschise după ce o fetiţă de şapte ani a fost aspirată de conducta de evacuare a apei dintr-un bazin şi a murit.
Conducerea Administraţiei Domeniului Public Oradea (fosta Regie Autonomă de Pieţe, Agrement şi Salubritate - RAPAS, care s-a transformat din 1 iunie în societate pe acţiuni) a anunţat, joi, că administratorul ştrandului Ioşia şi doi angajaţi au fost suspendaţi din funcţii pe durata desfăşurării anchetei disciplinare deschise după ce, sâmbătă, o fetiţă de şapte ani a fost aspirată de conducta de evacuare a apei dintr-un bazin din ştrand şi a murit, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Conducerea ADP a luat decizia suspendării contractului individual de muncă a trei angajaţi ai societăţii, potrivit articolului 52 (1) litera A, pe durata cercetării disciplinare. Aceştia sunt: Gheorghe Sime - administrator ştrand; Avram Florentin - inginer şi Daniel Fâşie - lăcătuş", se arată într-un comunicat de presă transmis de societate.
Potrivit sursei citate, în urma incidentului şi a unui control iniţiat de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC), luni, ştrandul a intrat din nou în reabilitare.
Inspectorii CJPC Bihor au dispus reparaţii la crăpăturile din bazine, vopsirea cu vopsea specifică a bazinelor, crearea de vizibilitate în faţa avertizoarelor de adâncime şi a celor privind obligaţiile vizitatorilor în ştrand. Totodată, avertismentele trebuie să fie scrise cu litere mari, lizibile şi vizibile. Alte sarcini au fost montarea de panouri avertizoare privind pericolele la care se supun vizitatorii şi regulile care trebuie respectate de cei care vizitează ştrandul, se mai arată în comunicat.
Recomandarea CJPC prevede ca toate cerinţele inspectorilor să fie îndeplinite în cel mult şase luni, dar, în cazul în care măsurile sunt rezolvate mai repede, ştrandul se poate deschide.
"Lucrările de reparaţii şi verificări au început în ştrandul Ioşia de luni, angajaţii SC ADP SA au trecut la repararea instalaţiilor deteriorate, la vopsirea bazinelor potrivit recomandărilor CJPC, la sudarea ţevilor sparte şi astuparea corespunzătoare a căminelor de vane, la astuparea crăpăturilor şi montarea sitelor la duşurile de la care acestea lipsesc. De asemenea, se verifică starea robinetelor, a sălilor de duş, a tunelului de intrare în bazinul nr. 5 (unde a avut loc incidentul - n.r.), se asigură condiţii mai bune la WC-uri şi se montează indicatoare spre punctul de prim ajutor", menţionează reprezentanţii instituţiei de care aparţine ştrandul.
Potrivit sursei citate, în cursul zilei de vineri, conducerea ADP Bihor va face o invitaţie către Protecţia Consumatorilor pentru ca reprezentanţii instituţiei să vină la ştrand şi să constate dacă recomandările făcute au fost îndeplinite favorabil, iar, dacă acestea vor fi îndeplinite, ştrandul se va redeschide începând de sâmbătă.
"În cazul în care CJPC nu îşi va da acordul, deschiderea ştrandului va întârzia până ce inspectorii CJPC îşi vor da acordul, ADP SA urmând să facă în tot acest timp orice lucrare se impune pentru ca avizul să fie favorabil. Totodată, SC ADP SA va face o notificare şi către Direcţia de Sănătate Publică Bihor", se arată în comunicat.
Fetiţa în vârstă de şapte ani se afla, sâmbătă după-amiază, într-unul din bazinele ştrandului Ioşia, iar la un moment dat a fost trasă la fund, prin forţa apei. Copilul a fost scos pe marginea bazinului de către oamenii aflaţi la bazin.
Şeful echipajului SMURD care a intervenit în acest caz, dr. Adriana Bălan, declara că fetiţa a fost găsită în stop cardio-respirator şi a fost dusă la Spitalul Judeţean din Oradea, unde însă a decedat.
Fetiţa era copilul unui pastor penticostal, profesor de religie la Liceul Teologic Penticostal Betel din municipiu, iar mama fetiţei este profesor de istorie şi geografie la acelaşi liceu. Copila a fost înmormântată, luni după-amiază, în satul Lugaşu de Jos, de unde este originară familia sa, în prezenţa a aproximativ o mie de persoane, rude, prieteni sau colegi de la Liceul Penticostal Betel din Oradea.
Incidentul de sâmbătă s-a petrecut în timp ce bazinul era golit, reprezentanţii ştrandului susţinând că fetiţa era nesupravegheată şi că nu avea ce să caute în bazin pentru că se anunţase că apa va fi golită.
Purtătorul de cuvânt al RAPAS (actuala ADP), Florin Alexandru, susţinea că la momentul la care bazinul fusese umplut cu apă sita se afla pe gura de evacuare, însă între timp aceasta a "dispărut", şi menţiona că oamenii sunt anunţaţi când se goleşte apa din bazin.
El susţinea că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, gura de avacuare a apei care a tras fetiţa la fundul bazinului a fost din nou acoperită, fiind montat un nou grilaj, astfel că ştrandul, inclusiv bazinul în care s-a produs incidentul, au fost redeschise duminică.
Luni, conducerea RAPAS anunţa că a decis să închidă ştrandul Ioşia, de marţi până cel târziu sâmbătă, pentru a putea fi astfel revizuite toate grilajele şi căile de scurgere din ştrand.
Purtătorul de cuvânt al RAPAS declara că, luni dimineaţă, angajaţii ştrandului au găsit o parte din grilajul care acoperea gura de evacuare a apei din bazinul în care s-a produs incidentul şi că se lua în calcul ipoteza ca grilajul să fi dispărut din cauza eroziunii apei termale, dar şi să fi fost smuls de cineva.
Marţi, însă, conducerea CJPC Bihor susţinea că ştrandul Ioşia a fost închis în urma unui control desfăşurat luni dimineaţă, şi nu la simpla iniţiativă a administraţiei strandului.
"Am fost chiar eu în control, împreună cu alţi doi comisari, luni dimineaţă, când ştrandul era închis deoarece nu era program. În urma controlului, am aplicat o amendă de 20.000 de lei şi a fost întocmită decizia 05/06.06.2011, prin care a fost dispusă sancţionarea complementară de închidere temporară a ştrandului pe o durată de până la şase luni", declara, marţi, şeful CJPC Bihor, comisarul şef Traian Bejan.
Poliţia Judeţeană Bihor a deschis o anchetă în acest caz, fiind anunţaţi şi procurorii.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorul Dorel Moţiu, declara, luni, că anchetatorii au primit rezultatul necropsiei efectuate de medicii Serviciului Judeţean de Medicină Legală, care arată că fetiţa a murit înecată.
Parchetul Judecătoriei Oradea a constituit un dosar penal în acest caz, iar Moţiu preciza că dosarul s-a deschis pentru ucidere din culpă şi se fac investigaţii pentru identificarea persoanelor responsabile.
Potrivit şefului Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean, dr. Hadrian Borcea, cazul fetiţei nu este singular în ştrandurile din Oradea şi din Băile Felix, aflate în apropiere, fiind cauzate de faptul că gurile de evacuare a apei din bazine nu sunt bine protejate. El spunea că, din câte îşi aminteşte, "în ultimii cinci ani este al treilea caz de absorbţie în sorbul de evacuare", iar traumatismele în asemenea cazuri sunt foarte puternice.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO