- Home
- Social
- ORADEA, (04.11.2013, 14:18)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oradea: CRJ a constatat "grave abuzuri" la centrul de plasament pentru copii cu probleme psihosociale
O delegaţie a Centrului de Resurse Juridice (CRJ) care a vizitat centrul de plasament pentru copii cu probleme psihosociale din Oradea a constatat "grave abuzuri" în unitate, unde tinerii au reclamat bătăi şi agresiuni sexuale din partea altor adolescenţi din centru, în contextul neglijenţei şi al lipsei pregătirii personalului.
Urmărește
799 afișări
Oradea: CRJ a constatat "grave abuzuri" la centrul de plasament pentru copii cu probleme psihosociale
Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Centrul de Resurse Juridice, o delegaţie a CRJ a vizitat, joi, centrul de plasament din Oradea, în urma unor sesizări făcute de adolescenţi care "au acuzat abuzuri fizice, verbale şi emoţionale din partea angajaţilor, dar şi a altor tineri închişi în instituţie", şi a constatat "grave abuzuri", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Astfel, managerul programului Pledoarie pentru Demnitate, Georgiana Pascu, un psiholog şi senatorul bihorean Rozalia Biro, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senat, au vizitat centrul, iar în urma vizitei şi a discuţiei cu câţiva adolescenţi purtate de monitorii CRJ, tinerii au reclamat "abuzuri fizice, bătăi şi chiar agresiuni sexuale, din partea altor adolescenţi din centru", petrecute "în contextul neglijenţei şi lipsei de pregătire a personalului angajat al centrului", care este insuficient pentru a asigura supravegherea şi reabilitarea tuturor adolescenţilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar: VOTEAZĂ AICI
-
Casele de pariuri din SUA îl consideră favorit la alegeri pe Donald Trump
-
Italia se înarmează. Guvernul intenţionează să cheltuiască 8,2 miliarde de euro pentru achiziţionarea de tancuri
-
Românii ar putea plăti mai puţine taxe pe salariu
De asemenea, reprezentanţii CRJ au constatat că în centrul de plasament pentru copii cu probleme psihosociale din Oradea "sunt cazaţi la un loc adolescenţi cu diferite vulnerabilităţi, care necesită atenţie şi terapii diferite", adică adolescenţi cu dizabilităţi intelectuale şi din spectrul autist, adolescenţi cu tulburări de comportament, adolescenţi cu măsuri de supraveghere specială şi adolescenţi aflaţi în plasament în regim de urgenţă.
"Nu este de mirare, astfel, că un tânăr cu tulburări de spectru autist a acuzat că a fost supus la agresiuni fizice şi sexuale de către un coleg mai mare, fiind nesupravegheaţi de educatori", se arată în comunicatul CRJ.
Conform sursei citate, în centrul din Oradea adolescenţii "sunt privaţi de libertate în mod abuziv, camerele lor fiind închise noaptea", astfel că tinerii nu pot ieşi nici la toalete şi sunt obligaţi să-şi facă nevoile în găleţi pe care le golesc dimineaţa.
"Pe timpul nopţii, niciun educator nu supraveghează ce se întâmplă în camere, creându-se în acest fel condiţiile în care au loc bătăile şi violurile între tineri", au susţinut reprezentanţii CRJ.
Ei au subliniat şi condiţiile de viaţă improprii ale tinerilor din centrul de plasament, care sunt cazaţi în încăperi mici şi aglomerate, fără dulapuri, şi sunt nevoiţi să folosească toalete aflate în aceeaşi încăpere cu duşurile, care nu au cabine delimitate.
Reprezentanţii CRJ au susţinut că "adolescenţilor le sunt încălcate drepturi fundamentale", neavând acces la telefon şi neputând face petiţii prin care să sesizeze eventuale abuzuri, deşi serviciul Telefonul Copilului are sediul în acelaşi centru de plasament.
"Bătăile şi violurile la care sunt supuşi unii dintre adolescenţi au fost sesizate în luna mai de către psihologul centrului, care a atras atenţia DGASPC Bihor. Corpul de control al instituţiei, format din asistenţi sociali şi psihologi, a discutat cu adolescenţii, care au povestit în scris cum sunt bătuţi şi jigniţi de angajaţi sau chiar violaţi de adolescenţii mai mari", au mai susţinut reprezentanţii CRJ.
Un raport al asistenţilor sociali a fost remis directorului DGASPC Bihor, Călin Puie, care a dispus o nouă anchetă, a unei comisii formate numai din jurişti, aceasta ajungând la concluzia că abuzurile nu există, iar sesizările au fost neîntemeiate.
Conform CRJ, acesta a fost, de altfel, motivul pentru care conducerea DGASPC Bihor nu l-a informat despre situaţie pe preşedintele Consiliului Judeţean Bihor care, conform Legii 272/2004 privind protecţia drepturilor copilului, este reprezentantul legal al tinerilor instituţionalizaţi.
Potrivit comunicatului CRJ, monitorii ONG-ului s-au întâlnit şi cu preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, punându-i la dispoziţie copiile tuturor mărturiilor scrise ale adolescenţilor din centru, date în luna mai în faţa asistenţilor sociali, declaraţiile urmând să fie trimise şi Parchetului Bihor, instituţie la care organizaţia a trimis o plângere penală săptămâna trecută.
În urma întâlnirii cu reprezentanţii CRJ, preşedintele CJ Bihor a solicitat ca doi dintre adolescenţi să fie eliberaţi din secţia de psihiatrie unde fuseseră internaţi fără acordul său, după ce au băut alcool şi au fost duşi la o secţie de poliţie, unde ar fi fost brutalizaţi.
"În urma vizitei, CRJ va întocmi un raport pe care îl va pune la dispoziţia tuturor instituţiilor sesizate, de la Consiliul Judeţean Bihor până la Ministerul Muncii", se arată în comunicat.
În opinia reprezentanţilor acestei organizaţii, deficienţele constatate la centrul de plasament din Oradea au fost cauzate de faptul că structura aşezământului a permis instituţionalizarea unor adolescenţi cu probleme diferite şi care aveau şi necesităţi de recuperare diferite, de faptul că personalul din aceste centre este "insuficient numeric şi neadecvat calitativ", lipsit de motivare financiară, precum şi de inexistenţa "instrumentelor de sesizare a abuzurilor de către tineri".
"Cazul de la Oradea ne demonstrează încă o dată necesitatea înfiinţării de urgenţă a unui mecanism naţional de prevenire a tratamentelor inumane şi degradante, care va permite vizite de monitorizare inopinate în astfel de centre de plasament şi în alte instituţii de tip rezidenţial pentru copii, tineri şi adulţi", au concluzionat reprezentanţii CRJ.
Contactat de corespondentul MEDIAFAX, directorul general al DGASPC Bihor, Călin Puie, a declarat, luni, că încă din luna iunie, când a fost informat cu privire la posibilele abuzuri din centrul de plasament pentru copiii cu probleme psihosociale din Oradea, a dispus verificări, iar la recomandarea Biroului de management al calităţii serviciilor sociale şi control intern, a dispus o cercetare disciplinară în acest caz încă din 25 iunie.
Potrivit şefului DGASPC Bihor, comisia a audiat 12 angajaţi ai centrului şi 15 adolescenţi, concluzionând "existenţa unor disfuncţionalităţi privind organizarea şi funcţionarea unităţii, atât la nivelul personalului de execuţie, cât şi la nivelul conducerii".
Pe de altă parte, comisia a constatat că "persistă următoarele aspecte disfuncţionale la nivelul personalităţii copiilor": "nivel ridicat de agresivitate, exprimată atât verbal cât şi fizic, în raport cu ceilalţi beneficiari şi cu personalul Centrului, autoagresivitate şi idei suicidale la nivel declarativ, grad ridicat de sugestibilitate, toleranţă scăzută la frustrare, consum de droguri şi dependenţă de tutun, nivel de educaţie scăzut şi întârziat raportat la vârsta biologică, antecedente penale (furt, tâlhărie, viol, agresiune asupra personalului unităţii, agresiune asupra personalului din unităţile medicale, agresiune asupra echipajelor de poliţie etc), lipsa reperelor şi a sentimentelor etico-morale, comportament simulat şi atitudine teatrală, debut precoce al relaţiilor sexuale, instabilitate emoţională, lipsa motivaţiei scopurilor de viitor, fuga frecventă din cadrul unităţii, cu toate că aceasta este cu regim deschis".
"Nu au fost identificate de către Comisia de cercetare disciplinară la Centrul de plasament pentru copii cu probleme psihosociale Oradea elementele constitutive pentru probarea abuzului fizic asupra beneficiarilor (certificate medico-legale, consemnări medicale în dosarele beneficiarilor, sesizări adresate de către beneficiari managerilor de caz etc). Pentru considerentele menţionate mai sus, Comisia de cercetare disciplinară propune aplicarea sancţiunilor disciplinare în conformitate cu prevederile art. 248 din Codul Muncii pentru un număr de patru angajaţi. De asemenea, directorul general al DGASPC Bihor a dispus înlocuirea şefului de centru", a declarat Cornel Puie.
De asemenea, el a afirmat că au fost dispuse măsuri pentru asigurarea unui număr corespunzător de salariaţi în centrul respectiv, dar angajarea de noi educatori este blocată prin lege, consitutirea unei echipe pluridisciplinare care să asigure consilierea adolescenţilor, instalarea de sonerii în camerele copiilor, pentru a anunţa educatorii pe timpul nopţii, instalarea de camere de supraveghere video şi audio în spaţiile comune şi audio, în dormitoare, precum şi asigurarea unei constante activităţi sportive, prin detaşarea unui consilier sportiv in cadrul unităţii.
Până în prezent, preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, nu a făcut nicio declaraţie în legătură cu acest caz, şeful său de cabinet, Horia Carţiş, afirmând că este în desfăşurare o nouă cercetare a cazului, iar un punct de vedere va fi exprimat abia după finalizarea acesteia.
Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a cerut, în scris, în 25 octombrie, Avocatului Poporului, Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi Consiliului Judeţean Bihor, intervenţia de urgenţă pentru a asigura protecţie copiilor din acest centru de plasament din Oradea.
În 28 octombrie, Avocatul Poporului şi Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială au cerut începerea unor anchete la centrul de plasament din Oradea, după ce tineri instituţionalizaţi au spus că sunt bătuţi de angajaţii instituţiei.
Mai mulţi adolescenţi dintr-o instituţie pentru copiii cu probleme psiho-sociale din Oradea i-au acuzat pe educatori şi chiar pe şeful centrului de acte de cruzime, potrivit stirileprotv.ro.
"Ţi se introduceau degetele de la o mână între uşă şi toc. Aproape că îţi strivea degetul", "Am fost bătut, dat cu capul de pereţi, călcat în picioare. Am un canin care mi-a ieşit prin buză în timp ce m-o lovit. M-a ameninţat că: te omor, te omor, tot aşa urla la mine", "Domnul A m-a luat de cap, m-a zgâriat pe gât şi mi-a dat câteva palme. Domnul M obişnuieste să lovească cu bastonul pe copii în palme, peste spate, alteori ne băga degetele la uşă şi trăgea uşa", sunt unele dintre mărturiile copiilor de la centru.
Acuzaţiile adolescenţilor sunt susţinute şi de o angajată din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Bihor. "De fapt, toţi ştim ce se întâmplă acolo. Ştiu că au fost şi mai sunt agresaţi verbal, fizic, emoţional. Este o situaţie care încă nu s-a soluţionat cu toate că plângerile copiilor au ajuns peste tot", a declarat femeia.
Citește pe alephnews.ro: Putin a anunțat un nou exercițiu strategic de antrenament nuclear, care include lansări de rachete
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hezbollah l-a numit pe Naim Qassem în funcția de secretar general, după asasinarea fostului lider al organizației, Hassan Nasrallah
Dezastru total la Volkswagen: Gigantul auto vrea să închidă 3 fabrici din Germania, să dea afară zeci de mii de oameni şi să scadă salariile cu 10%
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Daniela Iliescu, acuzată că și-a cumpărat de pe Shein rochia purtată la nunta lui Iancu Sterp cu Denisa Coțolan. Prima reacție
CANCAN.RO
Colțul de Rai aflat la doar 45 de minute de București. Stațiunea e renumită pentru aerul curat și pentru mâncarea gustoasă
GANDUL.RO
Ajutor financiar în bani pentru români începând cu 1 noiembrie. Cine sunt beneficiarii și care sunt condițiile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe