Oradea: Omul de afaceri Viorel Ştiube, trimis în judecată pentru o evaziune de circa 4 milioane euro

Omul de afaceri orădean Viorel Ştiube a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea, pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproape 14 milioane de lei (circa 4 milioane de euro), adus bugetului de stat prin afaceri cu produse petroliere.

Urmărește
570 afișări
Imaginea articolului Oradea: Omul de afaceri Viorel Ştiube, trimis în judecată pentru o evaziune de circa 4 milioane euro

Oradea: Omul de afaceri Viorel Ştiube, trimis în judecată pentru o evaziune de circa 4 milioane euro (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Direcţia Naţională Anticorupţie, omul de afaceri orădean Viorel Ştiube a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală în formă continuată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Din ancheta făcută de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Oradea a reieşit că, în perioada 2007-2008, ca administrator al firmelor ABC Vest Trafic SRL Oradea şi Viman Agro Invest SRL Oradea, respectiv Transport Euro Budeşti, judeţul Vâlcea, acesta a achiziţionat din Ucraina şi Slovacia aproximativ 6.000 de tone de produse petroliere neaccizabile (ulei de bază), pe care le-a comercializat pe teritoriul României, drept carburant auto - motorină.

Conform sursei citate, pentru a justifica operaţiunile comerciale de valorificare a uleiului de bază drept motorină şi pentru a eluda plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului, Ştiube a creat un circuit fictiv de mărfuri, documente şi bani, în care a interpus, în mod formal, alte două firme orădene, Damco Nafta SRL Ianca şi Minerva Şimleu Silvaniei SA Oradea, prin întocmirea şi înregistrarea în evidenţele contabile de facturi fictive, care atestau o aparentă stare de legalitate.

"Prin această modalitate, inculpatul a creat în dauna bugetului general consolidat al statului un prejudiciu în cuantum total de 13.826.596,65 lei (echivalentul a aproximativ 3.950.456 euro)", se arată în comunicatul DNA, în care se menţionează că pentru recuperarea prejudiciului procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor lui Ştiube şi asupra firmelor sale.

Dosarul deschis pe numele lui Viorel Ştiube a fost înaintat Tribunalului Bihor.

Omul de afaceri Viorel Ştiube este cunoscut drept unul dintre denunţătorii fostului procuror Alexandru Lele, pe care l-a acuzat că în 1999, în perioada în care Ştiube era patronul unui ziar local, i-ar fi pretins 20.000 de dolari în schimbul unui dosar penal original, sustras din arhiva Parchetului, pentru a-l publica. Potrivit autodenunţului, banii nu au mai ajuns la procuror deoarece dosarul a fost descoperit asupra lui Ştiube, la o percheziţie.

Suspendat din funcţie şi pus sub urmărire penală, fostul procuror Alexandru Lele, în prezent avocat, a fost exonerat de orice vină şi repus în funcţie.

Viorel Ştiube a fost şi denunţătorul magistraţilor Adrian Popa şi Traian Munteanu, judecători ai Tribunalului Bihor, pe care i-a acuzat că în 1999 i-au pretins 20.000 de dolari pentru o soluţie favorabilă într-un dosar în care era acuzat de reţinere de înscrisuri oficiale. Cei doi judecători au fost trimişi în judecată de DNA, însă au fost achitaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici