- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.02.2020, 14:27)
- Eugenia Foarfecă
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oraşe din Italia, pustiite de coronavirus. Mărturiile emoţionante ale românilor prinşi în satele fantomă / REPORTAJ Mediafax realizat în Codogno. „Dacă a venit din China în Italia, garantat va veni şi în România, după aia unde mai fugim?”
- Mai multe localităţi din Italia au străzile goale.
- Românii prinşi acolo spun că oamenilor le este teamă şi îşi fac provizii de alimente.
- Românii nu au de gând să se întoarcă acasă: „Dacă a venit coronavirusul în Italia, garantat va veni şi în România. După aia, unde mai fugim?”.
Urmărește
28491 afișări
Erica, o româncă de 51 de ani stabilită în Codogno, oraş aflat în carantină din cauza coronavirusului, ne arată străzile pustii şi cozile de zeci de metri din magazine.
Românca a îndrăznit să iasă duminică din casă, deşi oraşul în care locuieşte de 22 de ani este în plină carantină din cauza coronavirusului.
A filmat străzile pustii din Codogno. După minute bune de mers pe jos, în cale îi apar şi primii oameni. Oamenii încalcă cu bună ştiinţă avertizările autorităţilor ca să-şi facă provizii, iar cozile la magazine se întind pe zeci de metri. Puţini reuşesc să iasă din magazin cu coşurile pline.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
„Codogno era un orăşel destul de liniştit, cu activităţi destul de frecvente, este o localitate unde se face mult sport, mult voluntariat. Ieri au venit deja 100 de carabinieri, spuneau la început numai să controleze, dar aseară s-a dat decretul lege că nu se poate ieşi din zonele roşii, din cele zece comune. Mulţi s-au dus să-şi facă cumpărături la un magazin care nu este în zona roşie, lumea nu respectă, cred că nu au luat în serios chestia asta", declară Erica Enăchescu.
Femeia spune că măştile medicale s-au vândut ca pâinea caldă şi că, în zonele unde acestea se mai găsesc, preţul a crescut simţitor: „Nu avem măşti, suntem toţi cu eşarfe la gură, în Milano am înţeles acum că au rămas cutii cu măşti în care sunt 100 de măşti şi costă 100 de euro, au vândut într-o oră 80 de cutii de 100 de măşti, nu se găsesc pe niciunde".
Erica porneşte apoi din Codogno către Spitalul San Matteo din oraşul Pavia, aflat de asemenea în carantină, unde e internat primul italian infectat cu virusul mortal şi pe care-l cunoaşte. Bărbatul are 38 de ani şi şi-a infectat şi soţia însărcinată.
„Aici se vorbeşte că a luat cina cu pacientul zero. Persoana care a fost descoperită avea o viaţă destul de activă aici în Codogno, unde lucra el lucrează şi mulţi români, din câte am înţeles lor nu le-a făcut tampon (n.r.test). Problema este că el s-a dus înainte cu o săptămână, a venit aici la spital, avea febră şi doctorii l-au trimis acasă crezând că are o simplă răceală. S-a dus acasă şi a chemat medicul de familie care i-a spus să meargă la spital că avea 40 febră, şi medicul de familie ar putea fi infectat", spune românca.
În singurul spital din Codogno, medicii lucrează continuu de 24 de ore, mai spune românca.
Ioana este stabilită în Codogno de 12 ani. A apucat să-şi facă provizii de alimente, dar nu mulţi au reuşit.
„Vineri, majoritatea persoanelor şi-au făcut cumpărăturile, pentru că până în 12 deja se ştia că sunt trei persoane şi seara ne-au trimis mesaje de la supermarketuri, având nişte cartele ei ne trimit că sunt oferte, ne trimit mesaje pe telefon, şi ne-au specificat că vor fi închise magazinele sâmbătă şi duminică, şi majoritatea, vineri, după ce a ieşit de la muncă s-a dus şi şi-a făcut cumpărăturile. Aveam în casă dezinfectant, o mască o aveam mai demult, şi aveam mănuşi chirurgicale în casă", spune Ioana.
Femeia spune că românii cu care ţine legătura sunt foarte speriaţi, însă, cel puţin deocamdată, nu au de gând să revină în ţară: „Fiecare este speriat, mai ales cei cu copii. Nu înţeleg de ce trebuie să ne speriem atât de rău că nu este o boală incurabilă, este un virus, o răceală mai puternică ce se poate trata. Suntem acasă toţi, toţi cei din aceste zece orăşele, de fapt sunt sate, pentru că sunt foarte mici. Toate fabricile sunt închise, singurele deschise sunt farmaciile. Îţi imaginezi mai mult că sunt sărbătorile, că aici aşa-i de sărbători, lumea e toată închisă în casă, poate e frig, magazinele sunt închise de sărbători".
La 20 de kilometri distanţă de Codogno, în Lodi, locuieşte Mirela. Românca spune că familia îi cere cu disperare să se întoarcă acasă: „M-a sunat mama de dimineaţă disperată, mi-a spus <întoarce-te acasă>, i-am spus mamei că asta este la nivel mondial, că dacă a venit din China în Italia, garantat va veni şi în România, după aia unde mai fugim? Singurul lucru în care sper este doar la Dumnezeu, pentru că noi ştim că ne apropiem de sfârşit, nu fug absolut nicăieri. La câţiva kilometri de noi s-au închis şcoli, s-au anulat evenimente, s-au anulat meciuri de fotbal, la câţiva kilometri de unde a plecat focarul de infecţie Aici am văzut doar un singur casier care avea o mască, aici încă toată lumea este liniştită, din contră, sunt cu ochii pe mine, pe persoanele care au măşti".
11 localităţi italiene sunt acum în carantină.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ministerul Sănătăţii: Românii care se întorc în ţară din zonele italiene cu noul coronavirus vor fi puşi în carantină timp de 14 zile
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe