Oraşele mari din România sunt legate pe cale aeriană doar prin escală la Bucureşti

  • În România, rutele aeriene interne reprezintă doar cursele între Bucureşti şi alte oraşe din ţară precum Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Suceava, Oradea şi Baia Mare, dar nu şi curse între oraşele din provincie.
  • Niciun operator aerian nu a intrat pe acest segment, nici măcar Tarom, potrivit zf.ro.
Urmărește
666 afișări
Imaginea articolului Oraşele mari din România sunt legate pe cale aeriană doar prin escală la Bucureşti

Sursa foto: Hepta

Singurul aeroport conectat la res­tul ţării este Otopeniul, în timp ce lo­cuitorii din Iaşi, care vor să ajungă cu avionul la Cluj-Napoca sau Timi­şoa­ra, sunt nevoiţi să facă escală la Bucu­reşti sau să zboare pe un alt aeroport din Europa şi apoi către oraşul de destinaţie.

În ceea ce priveşte infrastruc­tura aeroportuară, România stă bi­ne la acest capitol, având 17 aero­por­turi în ţară. Problema este însă la cursele care leagă aceste aeroporturi.

Spre comparaţie, Polonia, cu o suprafaţă mai mare cu 26% faţă de cea a României, are 15 aeroporturi funcţionale, iar pe lângă zborurile in­terne cu plecare din Varşovia, Polo­nia este bine conectată în ceea ce priveşte cursele interne. Cracovia, Katowice, Gdansk, Wroclow, Poz­nan sunt câteva dintre oraşele care sunt conectate între ele cu curse di­recte. Toate rutele interne din Po­lonia sunt operate de compania na­ţio­nală LOT Polish Airlines.

Companiile aeriene lan­sează rute noi inter­naţionale, iar anun­ţurile vi­zează cum ope­ratorii conectea­ză ora­şele din Ro­mâ­nia cu diferite destinaţii din Europa, fără însă să existe interes pentru rutele interne şi, în special, rutele între oraşele din provincie.

În alţi ani au existat rute din ves­tul sau nord-vestul ţării către Con­stanţa, fiind rute sezoniere menite să ducă turiştii pe litoralul românesc.

Dincolo de necesi­tatea unor astfel de zboruri pentru a facilita circulaţia între oraşe, astfel de rute ar putea contribui la dezvoltarea unor zone turistice.

Spre exemplu, distanţa rutieră între Oradea şi Constanţa este de 839 de kilometri, care ar putea fi parcurşi în circa 10 ore de condus continuu şi dacă nu există restricţii de circulaţie pe drum. Un zbor între cele două oraşe ar facilita turismul de pe litoral. Pentru un orădean este mult mai facil să meargă la mare în Croaţia, până unde face un timp mai scurt pentru a merge la mare, decât să vină pe litoralul românesc.

Anul trecut, aeroporturile locale au fost tranzitate de circa 25 de milioane de pasageri, în creştere cu 17% faţă de anul anterior, arată datele de la Asociaţia Aeroporturilor din Romania (AAR). Din totalul pasagerilor, doar 1,8 milioane de persoane au călătorit pe rutele interne. Faţă de anul anterior, numărul acestora s-a redus cu 8%. În aceeaşi perioadă, rutele externe au avut un trafic în creştere cu 19%.

Scăderea pe rutele interne a fost şi ca urmare a faptului că AirConnect, care a operat doar pentru câteva luni, a renunţat la cursele sale, acestea fiind în mare parte interne.

Pe lângă lipsa interesului operatorului aerian de a introduce curse interne, aeroporturile locale împreună cu autorităţile din turism şi transporturi nu au planuri concrete pentru atragerea operatorilor aerieni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici