Oraşul Cluj-Napoca, ameninţat de gunoaie: Depozitarea deşeurilor menajere pe platforma de la Pata Rât a fost sistată

Depozitarea deşeurilor menajere pe platforma temporară a municipiului Cluj-Napoca, de la Pata Rât, a fost sistată de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu, astfel încât există riscul ca gunoaiele să nu mai fie ridicate de cele două societăţi de salubritate şi să rămână pe străzi.

Urmărește
932 afișări
Imaginea articolului Oraşul Cluj-Napoca, ameninţat de gunoaie: Depozitarea deşeurilor menajere pe platforma de la Pata Rât a fost sistată

Oraşul Cluj-Napoca, ameninţat de gunoaie: Depozitarea deşeurilor menajere pe platforma de la Pata Rât a fost sistată (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu a dispus, vineri, sistarea activităţii de depozitare a deşeurilor pe depozitul neconform clasa B, rampa de la Pata Rât, Cluj, care este o platformă temporară. Cu alte cuvinte, nu se mai depozitează deşeurile acolo, iar ce se întâmplă cu deşeurile nu este problema Gărzii de Mediu. Sistarea depozitării a fost decisă pentru că terenul pentru care s-a cerut autorizare în cazul acestui depozit de la Pata Rât nu are niciun act, nu se poate autoriza. Platforma de depozitare temporară este în procedură de autorizare, dar nu este CF pe terenul respectiv, trebuie reglementată situaţia de Consiliul Local Cluj-Napoca. Depozitarea în continuare a deşeurilor pe această platformă este caz penal", a declarat, marţi, şeful Comisariatului Regional al Gărzii de Mediu Cluj, Bogdan Costea.

El a precizat că societatea care administrează platforma, Salprest Rampă, a fost amendată cu 30.000 de lei de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu pentru că funcţionează fără autorizaţie de mediu.

Directorul societăţii Salprest Rampă şi al uneia dintre cele două societăţi de salubritate - Brantner-Vereş, Eugen Vereş, a declarat că a contestat în instanţă amenda şi decizia de sistare a depozitării deşeurilor.

"Am contestat în instanţă, dar avem termen pe 29 noiembrie. Nu înţeleg de ce societatea care administrează platforma temporară de la Pata Rât a fost amendată, câtă vreme în ultimii doi ani aici s-au depozitat gunoaiele menajere, după ce vechea rampă de la Pata Rât s-a închis în 2010. Noi am cerut eliberarea autorizaţiei de la Mediu şi suntem în procedură şi trebuie să prezentăm toate actele până în 15 decembrie. Primăria Cluj-Napoca trebuie să facă dovada că e proprietara terenului platformei temporare", a spus Vereş.

El a adăugat că societatea de salubritate Brantner-Vereş colectează deşeurile de la populaţie şi le depozitează în maşinile proprii şi în containere de mare capacitate, dar a avertizat că există riscul ca, începând de miercuri, să nu mai poată ridica gunoiul de la populaţie, iar acesta să rămână pe străzi.

"Există riscul să nu mai putem ridica gunoaiele de la clujeni pentru că nu mai avem unde să îl depozităm şi să rămână pe străzi. Am informat şi Prefectura Cluj despre această situaţie şi miercuri va veni o comisie să vadă ce soluţii se pot găsi", a precizat Eugen Vereş.

Sergiu Hossu, directorul SC Rosal, cealaltă companie de salubritate, a declarat, la rândul său, că aşteaptă găsirea unei soluţii urgente pentru depozitarea deşeurilor.

"Nu ducem deşeuri menajere la rampă. Au fost ridicate de pe sectoare şi depozitate în utilajele companiei noastre", a spus Hossu.

Primarul Emil Boc a declarat, în schimb, că până la construirea unui nou depozit ecologic, proiect al Consiliului Judeţean Cluj, se asigură depozitarea deşeurilor menajere pe platforma temporară de la Pata Rât.

"Gunoiul se ridică în municipiul Cluj-Napoca şi se depozitează temporar pe platforma de la Pata Rât", a spus Boc.

Rampa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât a fost închisă în anul 2010, iar lângă aceasta a fost deschisă o platformă temporară de depozitare a deşeurilor, pentru care s-a cerut autorizare din partea Gărzii de Mediu, procedura fiind în curs de derulare.

Consiliul Judeţean Cluj a iniţiat un proiect cu finanţare europeană, de aproape 50 de milioane de euro, pentru construirea unui depozit ecologic de deşeuri în comuna Feleac de lângă Cluj-Napoca, prima celulă a depozitului urmând să devină funcţională abia în septembrie 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici