Secretarul general adjunct al Consiliul Europei, Gabriella Battaini-Dragoni, a declarat, marţi, la sărbătorirea împlinirii a 210 ani de la apariţia slovacilor în oraşul arădean Nădlac, că localitatea este un model de convieţuire a minorităţilor, model care trebuie promovat în plan internaţional, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Gabriella Battaini-Dragoni a anunţat că oraşul Nădlac va fi propus, la Consiliul Europei, pentru a fi inclus în reţeaua oraşelor europene interculturale, ca model de convieţuire interetnică.
„Istoria ne-a arătat că, de fiecare dată, diversitatea poate deveni o problemă. Istoria Nădlacului are multe lecţii de învăţat (…) Felicit oraşul pentru succesul pentru care l-a înregistrat în domeniul diversităţii interetnice. Vom studia cu interes, la Strasbourg, soluţiile implementate de administraţia locală, care a făcut din Nădlac un oraş tolerant. Am avea nevoie de sute de oraşe cum este acesta în Europa. Este intenţia mea să includ Nădlacul în reţeaua noastră de oraşe interculturale”, a spus Gabriella Battaini-Dragoni.
La rândul său, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, prezent la eveniment, a spus că localitatea arădeană este „un model cultural remarcabil de convieţuire între români, ca populaţie majoritară şi o minoritate din România”.
Vicepremierul slovac Miroslav Lajcak, ministrul al Afacerilor Externe, a declarat, la rândul său, că propune Strabourg-ului adoptarea formulei ”modelul nădlăcan de soluţionare a problematicii minorităţlor”.
„Nu ar trebui să se umble după inspirarţii doar în îndepărtata Scandinavie, ci şi în cealaltă parte a continentului (…) De-a lungul istoriei, slovacii şi-au părăsit locurile lor natale, dar în puţine ţări în care s-au stabilit au găsit condiţii atât de bune de convieţuire ca la Nădlac. Aici au reuşit să-şi păstreze identitatea, să-şi dezvolte cultura”, a spus Miroslav Lajcak.
La Conferinţa Internaţională „210 ani de conveiţuire. Nădlac – model al culturalităţii”, desfăşurată, marţi, în oraşul arădean, au avut loc dezbateri pe subiecte precum „Cooperarea interguvenamentală româno-slovacă pe tema minorităţilor”, „Tradiţii culturale şi moştenirea minorităţii” sau „Limba maternă -aspect cheie în protecţia minorităţilor”.
În Nădlac se află cea mai mare comunitate de slovaci din România, numărând peste 4.000 de persoane, adică jumătate din populaţia localităţii.