Orban: Sub nicio formă nu se pot majora cu 18% salariile ceferiştilor

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat, luni, că "sub nicio formă nu se pot majora cu 18 la sută" salariile ceferiştilor, pentru că orice creştere salarială trebuie corelată cu indicatorii macroeconomici, altfel ar însemna, în opinia demnitarului, că "se dau bani fără muncă".

Urmărește
11 afișări
Imaginea articolului Orban: Sub nicio formă nu se pot majora cu 18% salariile ceferiştilor

Orban: Sub nicio formă nu se pot majora cu 18% salariile ceferiştilor (Sursa: Mediafax Foto)

Ministrul Transporturilor a afirmat că a avut mai multe discuţii cu reprezentanţii sindicatelor din CFR la Ministerul Finanţelor în prezenţa ministrului Varujan Vosganian şi a precizat că Guvernul şi-a arătat toată deschiderea în ceea ce priveşte solicitările salariale.

"Dacă ei mişcă aceeaşi placă de patefon cu greva eu nu cred că este o soluţie de negociere", a spus ministrul, referindu-se la intenţia sindicatelor din CFR de a declanşa miercuri o acţiune de protest.

Ludovic Orban a mai spus că este "sătul" de ameninţările cu greva, subliniind faptul că nicio creştere salarială nu poate fi efectuată în absenţa unei productivităţi sporite a muncii.

"Orice majorare de salariu trebuie să ţină cont de indicatorii macroeconomici de la nivelul economiei româneşti, iar aceştia corelaţi cu indicatorii de productivitate, cifra de afaceri, duc la o creştere maximă pe care am stabilit-o în oferta noastră. Altfel înseamnă să dăm bani fără muncă", a spus Orban.

Ministrul Transporturilor a mai declarat că în prezent companiile de transport pe calea ferată derulează proceduri de cercetare a faptelor pe care greviştii le-au săvârşit declarând ilegal o grevă în 1 februarie.

"Se finalizează rapoartele, fiecare companie a derulat procedurile administrative de cercetare a faptelor şi o să luăm o decizie privind gravitatea sancţiunilor", a conchis Orban.

Nemulţumiţi de schimbarea ofertei de majorare a salariilor, în 1 februarie, la ora 7.00, feroviarii au declanşat o acţiune de protest. Astfel, timp de trei ore, trenurile nu au mai plecat din gări, iar casele de bilete au fost închise, protestul acestora ducând la nemulţumiri ale călătorilor care s-au văzut hnevoiţi să aştepte mai multe ore până la reluarea traficului feroviar.

Circulaţia trenurilor a fost reluată după trei orei, iar liderii federaţiilor sindicale feroviare anunţat că acţiunea a fost una voluntară.

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, susţinea atunci că oprirea circulaţiei trenurilor nu a fost o mişcare spontană de protest, pentru că a debutat simultan în toată ţara şi a fost reluată tot simultan, la aceeaşi oră, adăugând că această formă de protest este ilegală. Ministrul Transporturilor precizat că este imposibil de crezut că aproximativ două mii de angajaţi au comunicat între ei astfel încât să-şi sincronizeze încetarea şi reluarea activităţii simultan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici