Ordonanţa privind modificările în Sănătate, publicată în Monitorul Oficial. Noile drepturi acordate spitalelor private

  • Ordonanţa controversată ce priveşte modificările în domeniul Sănătăţii a fost publicată, miercuri seara, în Monitorul Oficial, la câteva ore după ce ministrul Victor Costache anunţase, deja, publicarea sa
  • OUG conţine mai multe modificări, între care modul prin care spitalele private pot trata urgenţe
Urmărește
3935 afișări
Imaginea articolului Ordonanţa privind modificările în Sănătate, publicată în Monitorul Oficial. Noile drepturi acordate spitalelor private

Ordonanţa privind modificările în Sănătate a fost publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţa pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ordonanţa acordă furnizorilor privaţi dreptul de a acorda servicii medicale bugetate de stat, în anumite condiţii prevăzute de lege.

În OUG publicat miercuri seara se introduce paragraful nou „pentru bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate decontate de FNUASS, respectiv bugetul Ministerului Sănătăţii, precum şi pentru cei care beneficiază de servicii medicale în baza art. 100 şi art. 111, furnizorii publici şi privaţi au obligaţia de a nu încasa sume suplimentare faţă de cele decontate potrivit actelor normative în vigoare”.

La articolul 111 din Lege se introduce un aliniat cu următorul cuprins: „Lista spitalelor private în cadrul cărora se pot organiza servicii medicale private de urgenţă se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în urma verificării respectării standardelor prevăzute la alin. (2). În vederea verificării standardelor menţionate la alin. (2), spitalele private vor depune la Ministerul Sănătăţii documentaţia stabilită prin hotărârea Guvernului”.

Tot la art. 111 se introduce paragraful: „cheltuielile pentru îngrijirea pacienţilor aflaţi în stare critică sau cu acuze ce ridică suspiciunea unei afecţiuni acute grave care nu pot fi acoperite din sumele obţinute pe baza contractelor încheiate de către spitale private cu casele de asigurări de sănătate vor fi decontate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii. Sumele aferente decontului per caz nu pot depăşi sumele decontate pentru cazuri similare în sistemul public de urgenţă”.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache a declarat, într-o conferinţă de pres, miercuri, că modificările nu vor crea probleme în asistenţa medicală şi nu vor rămâne cazuri care să nu poată fi rezolvate la spitale de stat, din cauza scăderii bugetului.

„OUG se referă la programele naţionale curative ale Casei şi la acţiunile prioritare ale Ministerului Sănătăţii pentru pacienţii critici. În ambele cazuri bugetul a fost suplimentat cu până la 40 – 50% pentru acţiunile prioritare şi la fel a fost suplimentat semnificativ pentru programele naţionale”, a spus Victor Costache.

În plus, ministrul Sănătăţii a afirmat, întrebat dacă programele de Diabet, Oncologie, Dializă şi altele asemenea vor fi bugetate şi în privat, că nu a existat nicio modificare a acestora.

„Nu a fost nicio modificare. Întotdeauna la aceste programe ale Casei, din 2014, statul este excedat pe toate domeniile după cum ne-a sesizat şi UE. Un pacient din 2 mor în spitalele noastre inutil. Avem prea mulţi pacienţi, prea puţine spitale. Ne chinuim să construim spitale regional şi am reuşit să punem acest proiect de infrastructură atât de important pentru pacienţii doin România în linie dreptă, dar ştiţi foarte bine că primele spitale regionale vor fi construite în 2027. Şi avem în Iaşi, Cluj şi Craiova. Ce facem în restul ţării? Trebuie să ne modernizăm spitalele publice pe care le avem”, a mai spus Costache.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici