Ordonanţa privind pensia socială minimă garantată de 300 de lei intră în vigoare de la 1 aprilie

Ordonanţa privind pensia socială minimă garantată de 300 de lei intră în vigoare, de la 1 aprilie, peste 800.000 de pensionari urmând să primească acest drept în luna mai, iar din octombrie pensia minimă va fi majorată la 350 de lei, numărul beneficiarilor crescând la peste un milion de persoane.

Urmărește
18 afișări

Potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate de Guvern în 18 februarie, persoanele ieşite la pensie vor avea dreptul la o pensie socială minimă garantată de 300 lei, începând cu luna aprilie 2009, şi de 350 lei, din luna octombrie.

"De la 1 aprilie 2009, vor beneficia de această măsură aproximativ 808.000 de persoane, din care 455.000 pensionari din sistemul public şi 353.000 pensionari agricultori. De la 1 octombrie, numărul acestora va fi de 1.081.000 de persoane, din care 604.000 din sistemul public şi aproximativ 477.000 de pensionari agricultori", declara atunci ministrul Muncii, Marian Sârbu.

El preciza că efortul bugetar aferent pensiei sociale minime este de aproximativ 200 de milioane de euro.

Pensia socială minimă garantată va fi determinată ca diferenţă calculată de la nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată şi va fi acordată pensionarilor din sistemul public, cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate.

Diferenţa va fi suportată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii. În cazul beneficiarilor pensiei de urmaş, pensia socială minimă garantată va fi acordată fiecărui urmaş în parte.

În situaţia persoanelor care beneficiază, prin cumul, de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât şi de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum şi de drepturi stabilite şi plătite de sistemul public în baza unor legi cu caracter special, la acordarea pensiei sociale minime garantate va fi avut în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri. Pensia socială minimă garantată va fi astfel acordată numai în situaţia în care veniturile însumate, se situează sub nivelul acesteia.

Drepturile acordate cu titlu de pensie socială minimă garantată vor fi stabilite şi plătite de către Casa Naţională de Pensii, prin casele teritoriale de pensii, şi evidenţiate distinct pe talonul de pensie.

Prevederile actului normativ vor fi completate cu cele ale Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

Pensiile vor fi indexate cu rata anuală a inflaţiei, urmând să se renunţe la ajustarea în funcţie de evoluţia salariului mediu pe economie, sistem practicat în prezent, pentru a echilibra pe termen mediu şi lung fondul de pensii, potrivit înţelegerii încheiate de autorităţile române cu FMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici