- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (17.04.2013, 15:43)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Organizaţiile studenţeşti, nemulţumite de o posibilă reducere a burselor Erasmus cu 29 la sută
Organizaţiile studenţeşti din UE sunt nemulţumite de propunerea Comisiei Europene de a reduce cu 29 la sută bugetul pentru bursele Erasmus for All, în condiţiile în care ar urma să se aloce bani pentru împrumuturi în cadrul programului de mobilitate.
Urmărește
252 afișări
Organizaţiile studenţeşti, nemulţumite de o posibilă reducere a burselor Erasmus cu 29 la sută (Imagine: Shutterstock)
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi federaţiile studenţeşti membre ale Organizaţiei Europeane a Studenţilor (ESU) se declară "profund dezamăgite de posibilitatea ca miliarde de euro să fie tăiate din bugetul propus iniţial pentru educaţie şi tineret în cadrul financiar multianual 2014 - 2020 al Uniunii Europene", potrivit unui comunicat de presă al ANOSR.
După ce, în februarie, Consiliul Europei, a luat unele măsuri de austeritate, la nivelul CE se discută în prezent reducerea cu 15 la sută a tuturor programelor UE, inclusiv Erasmus for All, a precizat pentru MEDIAFAX Mihai Dragoş, preşedintele ANOSR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Nemulţumirea organizaţiilor studenţeşti este cauzată de faptul că, din posibila reducere de 15 la sută, cel mai mult vor avea de suferit bursele, al căror buget ar urma să scadă cu 29 la sută, în beneficiul unor împrumuturi pentru cei care doresc să beneficiez de program, garantate de Comisia Europeană. Din bugetul propus iniţial pentru aceste împrumuturi, o noutate în programul Erasmus, reducerea ar urma să fie doar de cinci la sută.
"E o problemă, mai ales pentru ţările mai sărace, ca România, unde nimeni n-o să-şi facă datorii să meargă într-un program de mobilitate", a mai spus Mihai Dragoş.
Potrivit ANOSR, Comisia Europeană a sperat că cinci milioane de oameni ar putea beneficia de suport financiar până în 2020, dar în schimb aceştia vor fi doar patru milioane dacă tăierile bugetare vor continua. În ciuda acestui fapt, Comisia Europeană şi-a menţinut planul de a introduce sistemul de împrumuturi oferit de bănci private studenţilor interesaţi să îşi completeze studiile de masterat într-o altă ţară a UE.
Reprezentanţii studenţilor din România şi de la nivel european consideră că ar fi mult mai uşor să fie întărit sistemul de granturi. O astfel de abordare ar oferi mai multe oportunităţi studenţilor în Europa de a avea parte de experienţe nepreţuite studiind în străinătate, de a-şi îmbunătăţi abilităţile de comunicare într-o limbă străină, competenţele transversale şi gradul de conştientizare culturală.
ANOSR îşi exprimă speranţa ca "Parlamentul European, care şi-a asumat în toamnă să salveze investiţiile în educaţie şi tineret, să îşi demonstreze capacitatea politică de a renegocia proiectul de buget pentru programul Erasmus for All".
"În timp ce liniile bugetare majore, cum este Agricutura, rămân aproape intacte, linia alocată acestui nou program de educaţie şi tineret are de suferit, deşi reprezintă doar aproximativ 1,4 la sută din bugetul total al Uniunii Europene până în 2020", a declarat Karina Ufert, preşedinte ESU, într-un comunicat de presă al organizaţiei.
Preşedinte ANOSR a mai spus că "România, care a eşuat în a garanta un buget decent pentru educaţie şi cercetare la nivel naţional, ar trebui să evite adâncirea şi mai mare a dificultăţilor financiare întâmpinate de studenţii români în a beneficia de oportunităţi educaţionale precum mobilităţile studenţeşti şi ar trebui să se opună propunerilor Comisiei Europene, prin reprezentanţii săi prezenţi la negocierile purtate la nivel european".
CE a propus o tăiere liniară de 15 la sută din bugetul avansat iniţial pentru noul program Erasmus for All, ca reacţie la măsurile de austeritate adoptate de Consiliul European în februarie, arată ANOSR.
"Învăţământul superior şi vocaţional va suferi o pierdere de 150 până la 200 de milioane de euro pe an în comparaţie cu bugetul propus în 2011. Chiar şi aşa, Comisia Europeană susţine în mod constant introducerea unui sistem de garantare a împrumuturilor pentru studenţi, căruia i s-ar aloca 111 milioane de euro pe an. Erasmus for All va primi în total 13 miliarde de euro din 2014 până în 2020 în loc de 15,2 miliarde cum fusese propus iniţial", se precizează în comunicat.
Programul de schimb Erasmus şi-a sărbătorit anul trecut cea de-a 25-a aniversare. De-a lungul timpului a antrenat în mobilitate aproximativ trei milioane de studenţi care au mers la studii şi în căutarea unei experienţe într-o altă ţară a UE.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe