Orice furt de lemn din păduri, indiferent de cantitate, ar putea fi pedepsit cu închisoarea

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, joi, la Borsec, judeţul Harghita, că va propune Guvernului ca orice furt de lemn din păduri, indiferent de cantitatea defrişată ilegal, să fie considerat infracţiune şi să fie pedepsit cu închisoarea.

Urmărește
1671 afișări
Imaginea articolului Orice furt de lemn din păduri, indiferent de cantitate, ar putea fi pedepsit cu închisoarea

Orice furt de lemn din păduri, indiferent de cantitate, ar putea fi pedepsit cu închisoarea (Imagine: Mediafax Foto)

Primarul oraşului Borsec, Mik Jozsef, l-a informat, joi, pe ministrul Mediului, aflat într-o vizită în judeţul Harghita, că pădurile din jurul localităţii se răresc pe zi ce trece.

"În ultima vreme se taie tot mai multe păduri în jurul Borsecului. Nu putem vorbi încă despre un fenomen de proporţii, aşa cum se întâmplă în alte zone ale judeţului, dar dacă nu facem ceva acum, mai târziu ne vom trezi fără păduri", a spus Mikk Jozsef.

Borbely a spus că intenţionează să înăsprească pedepsele care urmează să fie aplicate hoţilor de lemn din păduri.

"Trebuie să o spun foarte clar că nu sunt mulţumit. În primul rând, am însăprit deja contravenţiile silvice, anul trecut, deci cei care îndrăznesc să taie lemnul ilegal sau să îl fure trebuie să plătească mult mai mult. În al doilea rând, mi-am dat seama că cele mai multe procese-verbale întocmite sunt pentru 4,9 sau 4,8 metri cubi de lemn furat şi am întrebat de ce. Aşa am aflat că numai dacă furi peste cinci metri cubi de lemn este infracţiune. Şi este o propunere de-a mea, sper că va ajunge în Guvern în două săptămâni, prin care dacă cineva fură, orice cantitate, cât de mică de lemn, o jumătate sau un sfert de metru cub, va fi infracţiune şi va fi pasibil de închisoare", a spus Borbely.

Potrivit acestuia, nicio autoritate nu trebuie să dea dovadă de nepăsare faţă de creşterea fenomenului infracţional în domeniul silvic, afirmând că nu este suficient să se facă razii şi controale inopinante, ci este nevoie şi de o schimbare de mentalitate, astfel încât oamenii să conştientizeze că furtul de lemn din păduri se pedepseşte cu închisoarea.

"Nu putem să stăm şi să ne uităm impasibili, pentru că mai facem razii, descinderi inopinante, dar nu este de ajuns. Noi nu dorim să băgăm pe nimeni la închisoare, dar nu se poate tolera acest lucru", a afirmat Borbely.

În opinia ministrului Mediului, este nevoie şi de "refacerea" normativelor pe baza cărora se fac, în prezent, planurile de tăieri din păduri, vechi de peste cinci decenii, "de pe vremea lui Hruşciov".

"A doua problemă care m-a enervat este că mi-au explicat că există acele planuri de tăieri care sunt pe baza unor normative din anii '60, de pe vremea lui Hruşciov, care au fost traduse din rusă. Aşa ceva nu se poate. Trebuie să refacem aceste normative, trebuie să fim mai flexibili şi mai deschişi către Europa. Acestea sunt metehne pe care le-am moştenit şi vreau să schimb, vom schimba normativa, vom fi mult mai deschişi, pentru că suntem în perioada în care dăm de şase, de 10 ori mai mulţi bani pentru împădurire, pentru că este anul internaţional al pădurii. Deci, sunt bani pentru împăduriri, dar degeaba împădureşti dacă vin alţii şi taie pădurea. Aici va trebui să fim mult mai fermi", a afirmat Borbely.

Silvicultorii prezenţi la întâlnirea cu Ministrul Mediului au apreciat iniţiativa acestuia, afirmând că o mai mare severitate în privinţa apărării pădurilor este benefică atât pentru proprietarii acestora, fie ei persoane fizice sau statul, cât şi pentru pădurari.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, face, joi, o vizită în judeţul Harghita. Prima oprire a făcut-o în oraşul Borsec, unde a prezentat proiectele pentru care a asigurat finanţare, apoi a vizitat zonele urmează să fie amenajate spaţii verzi printr-un proiect finanţat prin Administraţia Fondului pentru Mediu şi terenul pe care se intenţionează ridicarea noii baze de tratament din localitate.

Borbely a mai vizitat Parcul "Natura 2000" de la Dealul Rotund, lucrările hidrotehnice de pe râurile Ditrău şi Martonca din comuna Ditrău şi staţia de epurare de la Remetea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici