Orice victimă poate cere ordin de protecţie, indiferent cine e agresorul, începând de sâmbătă

  • Intră în vigoare noua lege privind ordinul de protecţie extins.
  • Legea extinde sfera de protecţie dincolo de cazurile de violenţă domestică, oferind acum sprijin tuturor victimelor, indiferent de relaţia lor cu agresorul.
Urmărește
975 afișări
Imaginea articolului Orice victimă poate cere ordin de protecţie, indiferent cine e agresorul, începând de sâmbătă

Până acum, ordinul de protecţie şi ordinul de protecţie provizoriu protejau doar victimele violenţei domestice, dar de acum se depăşeşte perimetrul familiei, iar protecţia oferită devine generală.

Noua lege se referă la toate formele de violenţă fizică, dar şi psihică.

Printre formele de violenţă fizică se numără orice lovire sau act de violenţă cauzatoare de suferinţă fizică sau orice act de violenţă de natură sexuală.

Între cele de violenţă psihică se regăsesc ameninţarea unei persoane cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare dacă este de natură să îi producă o stare de temere; fapta repetată de urmărire a unei persoane, de supraveghere a locuinţei, a locului de muncă sau a altor locuri frecventate de aceasta; efectuarea de apeluri telefonice sau alte mijloace de transmitere la distanţă care prin frecvenţă, conţinut sau momentul în care sunt emise, creează temere; orice act de hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură, urmărire online, ameninţări online, publicarea neconsensuală de informaţii şi conţinut grafic intim etc.

Printre măsurile ce pot fi dispuse se numără evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună; reintegrarea victimei şi, după caz, a membrilor familiei acesteia în locuinţa comună; obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate; interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic; obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere; interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima sau obligarea agresorului de a preda poliţiei armele, componentele esenţiale şi muniţiile deţinute, documentele în care acestea sunt înscrise, precum şi autorizaţia/autorizaţiile de procurare a armelor emisă/emise pe numele acestuia.

Odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, Ministerul Justiţiei lansează o campanie de comunicare publică intitulată „O viaţă trăită în frică nu e viaţă” dedicată informării opiniei publice despre noul act normativ şi a victimelor despre demersurile pe care le pot face pentru a fi în siguranţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici