De când a fost dată Ordonanţa Militară nr.8, cei care lucrează în domeniul asistenţei sociale sunt obligaţi să stea izolaţi la muncă 14 zile. Situaţia creată a scos la iveală probleme grave: abuzurile sexuale sunt doar unele dintre ele.
Un angajat din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului dezvăluie care este situaţia în centrele sociale, mai ales acum, când angajaţii şi asistaţii sunt nevoiţi să doarmă câte doi într-un pat.
„În pat de o singură persoană dorm câte doi. Eu cunosc un centru în care un copil recunoaşte că a făcut fel de fel de încercări altor copii (abuzuri sexuale)”, spune un angajat DGASPC.
Personalul a raportat, dar nu s-a luat nicio măsură
În prezent, asistenţii sociali dorm cu beneficiarii, cu copiii, în pat, deoarece nu sunt paturi suficiente.
„Sunt centrele astea de tip familial în apartamente unde sunt cinci chiar opt copii, şi ele sunt câte trei. Îşi fac programul acolo şi când ies din tură ar trebui să doarmă, dar nu mai are cum, atunci când este liberă”, a mai declarat acesta.
De condiţiile proaste se plâng şi cadrele medicale. Centrele sociale nu sunt pregătite să preia în carantină tot personalul. Un medic spune că angajaţii dorm pe unde apucă.
„Sunt cazaţi în birourile, în spaţiile admnistrative pentru că nu există dormitoare libere. Centrul este plin cu beneficiari. S-au pus nişte saltele în birouri, deci în spaţiile admnistrative şi acolo doarme personalul. Toalete, nici astea nu prea sunt, aici fiecare cum s-a descurcat, la noi nu prea e bună organizarea”, a declarat un doctor care lucrează într-un centru pentru persoane cu probleme psihice.
„Este greu, e surmenant să stai cu nişte persoane cu handicap, cu tulburări, normal că este obositor non stop. Nu s-a ţinut cont de absolut nimic, nici de copii că poate îi laşi singuri, n-ai avut nicio putere de a schimba decizia”, a mai spus acesta.
Nemulţumiţi de condiţiile precare, asistenţi sociali de pe tot teritoriul ţării au făcut o scrisoare prin care cer Guvernului să modifice Ordonanţa Militară nr 8. Ei cer modificarea articolului, astfel încât angajaţii din centre să fie testaţi şi să nu mai fie obligaţi să se carantineze 14 zile la locul de muncă, dacă nu sunt depistaţi pozitiv.