- Home
- Social
- ALBA IULIA, (02.09.2015, 17:30)
- Dan Lungu , Adina Oşan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Osemintele unor partizani ucişi de Securitate în 1949, descoperite într-o comună din Munţii Apuseni
Osemintele a cinci partizani ucişi de Securitate în urmă cu peste 65 de ani au fost descoperite în comuna Bistra, din Munţii Apuseni, de către o echipă de specialişti şi istorici, coordonată de IICCMER, miercuri fiind declanşate procedurile pentru exhumarea victimelor.
Urmărește
153 afișări
Osemintele unor partizani ucişi de Securitate în 1949, descoperite într-o comună din Munţii Apuseni (Foto: Shutterstock / Mediafax Foto)
Echipa formată din istorici şi arheologi coordonată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a declanşat în această săptămână o amplă acţiune de investigare arheologică în comuna Bistra, din Munţii Apuseni, zonă în care existau indicii că s-ar afla rămăşiţele pământeşti ale unor partizani ucişi de Securitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Cercetătorul Gheorghe Petrov, arheolog expert în cadrul IICCMER, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că institutul a început în 2009 cercetarea acestui caz care privea uciderea a cinci persoane, la 4 martie 1949, într-o confruntare armată cu trupele şi agenţii Securităţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Petrov a explicat că specialiştii institutului au adunat informaţii, au studiat documente ale Securităţii şi, ulterior, pe baza unor relatări ale localnicilor din zonă, au reuşit să identifice o locaţie probabilă în care presupuneau că se află osemintele celor cinci partizani.
Potrivit cercetătorului, cadavrele celor cinci persoane ucise în urma confruntării dintre partizani şi trupele de Securitate au fost aruncate toate într-o groapă comună şi lăsate să putrezească, localnicii acoperindu-le ulterior cu pământ pentru ca trupurile să nu fie mâncate de animalele sălbatice.
"Groapa a fost localizată prin sursele orale pe care le-am avut la dispoziţie, pentru că acest caz îl cercetăm din 2009. Am mers la faţa locului cu mai mulţi oameni care cunoşteau zona în care se presupunea că este această groapă şi după mai multe săpături am reuşit să găsim osemintele. Astăzi (miercuri - n.r.) au început procedurile legale de exhumare, care se desfăşoară în prezenţa unui procuror militar, a unui ofiţer specialist în Criminalistică şi a unor reprezentanţi de la Medicină Legală. Ulterior, vor fi identificate victimele", a mai spus Petrov.
El a adăugat că specialiştii au identificat două dintre victime despre care au anumite informaţii, urmând să le identifice pe baza unor examinări de medicină legală şi pe celelalte.
"Pentru viitor, intenţia institutului este ca toate aceste persoane să fie reînhumate în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia. Vom face demersurile necesare pe lângă autorităţile din Alba Iulia pentru ca acest lucru să se întâmple", a precizat Gheorghe Petrov.
Potrivit istoricilor, rezistenţa armată anticomunistă a cunoscut o mare amploare pe teritoriul Transilvaniei, iar cea mai mare densitate de formaţiuni care s-au opus regimului comunist a existat în zona Munţilor Apuseni. Cea mai importantă a fost organizaţia Frontul Apărării Naţionale - Corpul de Haiduci, creată şi condusă de un fost ofiţer de carieră, maiorul Nicolae Dabija, secondat de fraţii Alexandru şi Traian Macavei.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea primului ministru. Institutul are rolul de a gestiona şi analiza din punct de vedere ştiinţific perioada comunistă, dar şi de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe