OUG care interzice cumulul pensie-salariu este neconstituţională
Curtea Constituţională a decis, joi, că dispoziţiile OUG 230/2008 prin care a fost interzisă cumularea pensiei cu salariul de la stat sunt neconstituţionale, admiţând astfel sesizarea Avocatului Poporului.
OUG care interzice cumulul pensie-salariu este neconstituţională (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Pe lista judecătorilor care cumulează pensia de serviciu cu venituri importante din sectorul de stat figurează şi de la Curtea Constituţională: fostul procuror general al României Nicolae Cochinescu (pensie de serviciu de 9.951 lei şi venit suplimentar de la stat de 125.731 lei), Acsinte Gaspar (pensie de serviciu de 8.993 lei şi venit în plus de 79.714 lei), Aspazia Cojocaru (pensie de serviciu de 7.388 lei şi venit în plus de 78.282 lei), Ioan Predescu (pensie de serviciu de 7.388 lei şi venit suplimentar de 76.897 lei), şi Gabor Kozsokar (pensie de serviciu de 9.095 lei şi venit de 110.451 lei).
Joi, Curtea Constituţională a admis excepţia invocată de Avocatul Poportului, stabilind că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 230/2008 este neconstituţională deoarece afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie privind dreptul la muncă şi dreptul la pensie, respectiv contravine articolului 115 alineatul 6 din legea fundamentală.
Avocat Poporului arată, în contestaţia faţă de prevederile Ordonanţei 230/2008, că acest act normativ încalcă drepturi fundamentale stabilite prin Constituţie, între care dreptul la muncă, dreptul la pensie şi ar putea desfiinţa un drept câştigat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Potrivit contestaţiei, OUG 230/2008 contravine dispoziţiilor articolului 115 alineatul 6 din Constituţie potrivit cărora ordonanţele de urgenţă nu pot afecta drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie.
Curtea Constituţională a luat în discuţie, joi, sesizarea Avocatului Poporului, iar în urma deliberărilor judecătorii Curţii, au decis că actul normativ este neconstituţional, decizia lor - cu majoritate de voturi - fiind definitivă şi general obligatorie.
Motivarea soluţiilor pronunţate de Curtea Constituţională va fi prezentată în cuprinsul deciziilor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Deciziile sunt definitive şi general obligatorii şi se comunică Preşedintelui României.
Potrivit articolului 18 alineatul 2 din Legea organică a Curţii Constituţionale, deciziile prin care se constată neconstituţionalitatea legii se comunică şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.
Citeşte şi
Avocatul Poporului a contestat la CC ordonanţa privind cumulul pensiei cu salariul
Guvernul obligă pensionarii angajaţi în instituţii publice să opteze între pensie şi salariu - surse
Băsescu: OUG privind cumulul salariului cu pensia a vizat abuzul pe seama banului public
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO