Omega 3, aliat de nădejde pentru persoanele cu afecţiuni cardiovasculare. Iată câteva alimente care îţi protejează inima
La fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct miocardic. Şi din ce în ce mai mulţi tineri între 20-45 de ani ajung la spital cu infarct. Însă, o echipă de cercetători din Spania are veşti bune. Poţi mânca ceva gustos, care îţi ajută inima. Consumul regulat de alimente bogate în acizi graşi Omega 3, de origine vegetală sau animală, întăreşte membrana inimii şi îmbunătăţeşte prognosticul în cazul unui infarct miocardic. Studiile au fost făcute pe 950 de pacienţi, care au fost monitorizaţi timp de trei ani după externare, iar cercetătorii au observat că prezenţa unor niveluri ridicate de omega-3 în sânge, a fost asociată cu un risc mai mic de complicaţii. Aşa că este timpul să-ţi faci proviziile de avocado, nuci, peşte, fructe de mare, zmeură şi spanac.
„Acizii graşi, Omega 3 reprezintă un arsenal de protecţie al organismului împotriva bolilor cardiovasculare, atât prin reducerea incidenţei bolilor cardiovasculare şi reducerea ratei decesului, dar totodată şi prin faptul că ajută după un eveniment cardiovascular. Din punct de vedere cardiovascular, acizii Omega 3 acţionează preponderent la nivelul reducerii lipidelor din sânge. Pe lângă faptul că ei reduc trigliceridele din sânge şi grăsimile circulante, ei sunt şi constituenţi ai membranelor celulelor musculare, printre care şi celulele musculare de la inimă”, spune Ştefan Busnatu, medic cardiolog.
Alimente bogate in Omega 3:
- Uleiuri vegetale:Uleiurile vegetale de rapiţă şi soia
- Legume: Broccoli, conopidă, fasole, mazăre
- Fructe: Banane, căpşune, mango, afine
- Nucile şi seminţele de in; fisticul, migdalele, seminţele de in şi de dovleac