(P) Când devine un telefon vechi periculos pentru a mai fi utilizat?

Cât timp ar trebui să păstrezi un telefon înainte să-i faci un upgrade? Câţi ani ai putea folosi acelaşi smartphone, fără teama că acesta ar putea deveni periculos? La cât timp e indicat să îţi schimbi telefonul?

Urmărește
3065 afișări
Imaginea articolului (P) Când devine un telefon vechi periculos pentru a mai fi utilizat?
Dacă şi tu ţi-ai pus aceste întrebări măcar o dată, înseamnă că ai ajuns unde trebuie. Pentru că în acest material ne-am propus să îţi răspundem la una dintre cele mai serioase curiozităţi pe care le-ai putea avea despre telefoanele mobile - Când devine un telefon vechi periculos pentru a mai fi utilizat?
 

Câţi ani poţi păstra acelaşi telefon?

 
Despre vin se spune că devine din ce în ce mai bun, odată cu trecerea timpului. Din păcate, nu putem spune acelaşi lucru şi despre telefoane. Aceste gadgeturi, care au devenit aproape indispensabile pentru mulţi dintre noi, capătă vulnerabilitate pe măsură ce anii trec.
 
Şi nu ne referim la faptul că devin mai uşor de spart sau de pierdut. Când spunem că un telefon este în continuare bun pentru a fi utilizat, fără să se expună în faţa pericolelor, vorbim de software-ul cu ajutorul căruia acesta poate rula. 
 
Altfel formultat, un smartphone este încă sigur atunci când este acoperit de update-urile de securitate pe care i le-ai făcut. Acestea îl ajută să stea departe de orice formă de virusare sau expunere în faţa atacurilor cibernetice. Mai exact, securitatea dispozitivelor mobile rezidă în software mai mult decât în hardware. 
 
Iar dacă eşti genul de utilizator care amână update-urile de securitate, cu siguranţă rândurile de mai jos te vor face să îţi schimbi comportamentul. Ar fi şi păcat să foloseşti un smartphone peste durata acestuia de viaţă, dată tocmai de aceste update-uri, când astăzi poţi profita de o varietate de telefoane ieftine, cu securitatea la zi.
 
 

Cât timp poţi folosi în siguranţă un iPhone vechi?

 
Apple oferă suport software smartphone-urilor sale timp de cel puţin cinci ani după lansarea unui nou model, deşi uneori acest termen poate fi chiar mai lung. În tot acest timp, un iPhone va primi cele mai recente versiuni de iOS, precum şi cele mai noi patch-uri de securitate pentru vulnerabilităţi cunoscute. Acest termen de „valabilitate” a telefoanelor este unul cât se poate de generos, având în vedere faptul că majoritatea oamenilor îşi schimbă smartphone-ul la fiecare doi până la trei ani.
 
De exemplu, dacă încă mai foloseşti un iPhone 6, telefon lansat în septembrie 2015, ar putea fi dificil să faci upgrade la iOS 14. Cu toate acestea, vei putea folosi în continuare iOS 13, care a fost lansat în 2019.
 
Cel mai vechi iPhone pe care poate rula sistemul de operare iOS 15 este iPhone 6s, apărut pe piaţă tot în septembrie 2015. Deşi eram aproape siguri că acest dispozitiv nu va putea rula cu iOS 15, Apple ne-a surprins, oferind dispozitivului deja învechit încă un an de viaţă.
 
Deci poţi folosi în siguranţă acelaşi iPhone, fără frica de a fi expus în faţa vreunui atac cibernetic, pentru maximum şapte ani de la data lansării acestuia. 
 
 

Cât timp poţi folosi în siguranţă un telefon Android vechi?

 
Evaluarea limitelor de utilizare în siguranţă a unui telefon Android poate fi mai dificilă, deoarece telefoanele Android nu sunt la fel de standardizate ca iPhone-urile.
 
În urmă cu câţiva ani, un telefon Android nu mai primea actualizări de securitate dacă avea mai mult de trei ani de la lansare. După această perioadă, era indicat să treci la un telefon mai nou. 
 
Însă acest lucru s-a schimbat. Acum, Google, Samsung şi producătorul de chipset Qualcomm s-au angajat să ofere patru ani de actualizări de securitate pentru unele dispozitive, decizie luată la sfârşitul anului 2020. 
 
Ulterior, Google a crescut şi mai mult termenul de „valabilitate” a dispozitivelor sale, ajungând la cinci ani de actualizări de securitate pentru telefoanele Pixel 6 şi Pixel 6 Pro. 
 
În cazul telefoanelor cu chipset-uri Qualcomm Snapdragon, începând cu Snapdragon 888, care a apărut pe multe produse emblematice din 2021, acestea vor primi patru ani de actualizări de securitate şi trei upgrade-uri pentru versiunea Android. Telefoanele care se califică în această categorie includ Xiaomi Mi 11, OnePlus 9 şi, desigur, Samsung Galaxy S21.
 
În ceea ce priveşte Samsung, compania garantează acum patru ani de actualizări de securitate pentru toate telefoanele Samsung Galaxy lansate în 2019, la fel ca Huawei P30 Lite, şi ulterior, începând cu seria Galaxy 10 şi Galaxy Note 10. Acestea includ, aşadar, şi telefoanele Galaxy care nu folosesc chipset-uri Qualcomm.
 
În general, ciclul produsului pe telefoanele Android este mai puţin consistent decât pe iPhone. Sfatul nostru este să actualizezi, de fiecare dată când ai ocazia, sistemul de operare pe care rulează telefonul tău, indiferent de marca pe care o foloseşti. Fă şi upgrade-urile de securitate pe care smartphone-ul le primeşte. Şi instalează şi foloseşte cele mai bune aplicaţii antivirus Android pe telefon, dacă vrei ca datele tale personale şi informaţiile bancare să fie mereu în siguranţă.
 
Iar dacă smartphone-ul tău a încetat să mai primească actualizări ale sistemului de operare sau corecţii de securitate, atunci e timpul să treci la nivelul următor. Îţi sugerăm să-ţi cumperi un nou dispozitiv, eventual după ce l-ai vândut pe cel vechi. Asta dacă vrei să recuperezi o parte din banii investiţi atunci când l-ai cumpărat. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici