(P) Cum să alegi imprimanta potrivită pentru biroul tău de acasă

Nevoia de o imprimantă pentru acasă / birou a crescut pe măsură ce tot mai mulţi dintre noi lucrează sau studiază de acasă. Iar dacă aveţi nevoie de o imprimantă, nu este dificil să găseşti una.

Urmărește
186 afișări
Imaginea articolului (P) Cum să alegi imprimanta potrivită pentru biroul tău de acasă

(P) Cum să alegi imprimanta potrivită pentru biroul tău de acasă

Imprimantele nu s-au schimbat foarte mult în ultimii ani; au devenit doar mai eficiente şi mai puţin costisitoare. Totuşi, este o idee bună să îţi dai seama ce vrei înainte de a face clic pe „cumpără”.

În acest articol, nu îţi vom spune ce imprimantă anume să cumperi, dar vom trece în revistă unele dintre alegerile cu care te vei confrunta şi unele dintre caracteristicile pe care ai vrea să le ai.

Imprimante cu jet de cerneală versus imprimante laser

Dacă nu ai cumpărat o imprimantă în ultima vreme – sau dacă nu ai avut nevoie de o imprimantă până acum – este posibil să vrei o scurtă reîmprospătare a diferenţei dintre imprimantele cu jet de cerneală şi cele laser. Ceea ce urmează este o simplificare vastă, dar îţi va oferi o idee generală despre modul în care acestea funcţionează.

Imprimantă cu jet de cerneală

Imprimantele cu jet de cerneală pulverizează picături mici de cerneală lichidă pe o pagină. Există mai multe tipuri de sisteme de alimentare cu jet de cerneală, dar majoritatea sistemelor de larg consum folosesc cartuşe de cerneală separate, fiecare dintre acestea fiind dotat cu un cap de imprimare care separă cerneala în picături aproape microscopice. (Dispozitivele cu jet de cerneală de nivel profesional vor avea, de obicei, capete de imprimare separate care pot fi înlocuite singure). Culorile sunt create prin combinarea de cerneluri de culori diferite.
Numărul de cartuşe de cerneală pe care le utilizează o imprimantă color cu jet de cerneală variază. Cele mai puţin costisitoare imprimante folosesc de obicei doar două cartuşe - unul cu cerneală neagră şi unul care conţine cerneală cyan, magenta şi galbenă. Cele mai multe imprimante cu jet de cerneală cu preţ mai mic sau mediu oferă patru cartuşe separate - cerneală cian, magenta, galbenă şi neagră. Imprimantele mai pretenţioase vor avea un cartuş negru diferit pentru text; imprimantele utilizate de fotografi sau întreprinderi vor avea o selecţie mai largă de cerneluri colorate.

• Imprimantă cu laser

Aceste dispozitive utilizează lasere pentru a crea electricitate statică pe un tambur rulant din interiorul imprimantei. Electricitatea statică atrage tonerul (cerneală sub formă de pulbere), care se topeşte pe hârtie.

Deşi cartuşele de toner costă iniţial mai mult decât cartuşele de cerneală, acestea durează, de asemenea, mult mai mult decât cerneala lichidă; prin urmare, costul per pagină va fi mai mic. Imprimantele laser tind, de asemenea, să coste iniţial mai mult decât cele cu jet de cerneală – dar pot aduce economii pe termen lung.

Imprimantele laser au alte câteva avantaje faţă de imprimantele cu jet de cerneală - cu excepţia cazului în care ai nevoie de culoare. Acestea sunt mai rapide decât cele cu jet de cerneală (în special cele cu jet de cerneală din gama inferioară, care pot fi foarte lente), iar calitatea imprimării textului este mai precisă (deşi imprimantele cu jet de cerneală actuale sunt cu siguranţă suficient de precise pentru majoritatea documentelor).

Imprimantele laser color sunt, de asemenea, mai disponibile decât în trecut. Cu toate acestea, ele sunt mai scumpe şi, dacă nu sunt imprimante de nivel profesional, culoarea nu va fi la fel de bună ca la o imprimantă color cu jet de cerneală cu preţ echivalent.

Alţi factori de luat în considerare

Există şi alţi câţiva factori care trebuie luaţi în considerare înainte de a cumpăra o imprimanta noua. Iată câteva întrebări pe care să ţi le pui atunci când te decizi ce să cumperi.

• La ce folosesc imprimanta?

O modalitate de a decide dacă să cumperi o imprimantă laser sau cu jet de cerneală este să analizezi ce vrei să faci cu ea. Dacă culoarea nu este importantă pentru tine, atunci nu ai de ce să te gândeşti. O imprimantă laser va fi mai eficientă din punct de vedere al costurilor şi mai rapidă. Dar dacă vrei să imprimi în culori desenele copiilor pe calculator sau să imprimi ocazional o fotografie, atunci probabil că ai nevoie de o imprimantă cu jet de cerneală.

• Imprimantă multifuncţională

Dacă te vezi lucrând de acasă în viitor, poţi ar trebui să iei în considerare o imprimantă multifuncţională (cunoscută şi sub numele de imprimantă all-in-one). Aceste dispozitive nu doar imprimă de pe computer, ci îţi permit şi să scanezi documentele existente şi fie să le copiezi, fie să le salvezi ca fişiere.

• Print faţă-verso

Posibilitatea de a imprima faţă-verso – adică de a imprima pe ambele feţe ale unei singure pagini – este mai frecventă decât era odată, dar nu toate imprimantele cu preţuri mai mici includ această funcţie. Este foarte utilă, mai ales dacă tipăreşti mult şi vrei să faci economii la costul hârtiei.

• Preţ pe pagină

Fără îndoială, cea mai mare cheltuială pentru o imprimantă nu este imprimanta în sine sau chiar hârtia – ci cerneala. Există o modalitate de a afla cât de mult te va costa o imprimantă pe termen lung: calculează costul pe pagină împărţind preţul unui cartuş de cerneală la randamentul în pagini al cartuşului sau la numărul de pagini pe care te aştepţi să le obţii din fiecare cartuş.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici