(P) Pauza de ţigară la locul de muncă - ce spune legislaţia din România

Urmărește
6703 afișări
Imaginea articolului (P) Pauza de ţigară la locul de muncă - ce spune legislaţia din România
Ţigara reprezintă un viciu căruia îi dau curs mai mult de 5 milioane de români. Un studiu al Institutului Eurispes arată că România se află în topul ţărilor cu cei mai mulţi fumători, având un procent de 32,2% populaţie fumătoare. Fiindcă o parte dintre aceste persoane sunt angajate, se discută tot mai mult despre cum şi dacă ar trebui reglementată pauza de ţigară de la locul de muncă.
 

Ce prevede legislaţia referitor la pauza de ţigară de la locul de muncă?

 
De multe ori un disconfort pentru angajatori, pauza de ţigară a dat naştere la numeroase discuţii. Pauzele lungi şi dese nu se dovedesc, în acest caz, cheia succeselor, şi stârnesc nemulţumiri legate de performanţele angajaţilor. Unii angajaţi au renunţat la pauza zilnică de masă pentru a-şi satisface viciul.
Potrivit legislaţiei actuale, la un program de lucru de peste 6 ore, salariaţii sunt îndreptăţiţi să primească o pauză de masă, dar şi alte pauze. Condiţiile acestor pauze sunt stabilite în contractul colectiv de muncă sau în regulamentul intern.
 
Prin urmare, pauzele de fumat nu sunt reglementate în sine în Codul Muncii, acestea fiind lăsate la latitudinea angajatorilor. Astfel că pot fi introduse în documentele interne ale companiilor, dar timpul destinat fumatului nu va fi inclus în programul de lucru. 
 

Care sunt sancţiunile pe care le pot primi angajaţii în cazul nerespectării reglementărilor interne?

 
Se spune că regulile au fost făcute pentru a fi încălcate. Această afirmaţie poate fi o replică dintr-un film, însă în realitate nerespectarea regulilor atrage după sine sancţiuni.
 
Dacă există nişte reguli prevăzute în documentele companiei, fie că vorbim de contractul colectiv de muncă sau regulamentul de ordine interioară, atunci nerespectarea lor va fi pedepsită. Legea din România dă libertatea fiecărei companii să îşi creeze singură regulile privind pauzele de ţigară de la locul de muncă. Prin urmare, responsabilii cu elaborarea documentelor interne vor trebui să specifice exact ce au şi ce nu au voie angajaţii să facă în timpul programului de lucru.
 
Ca sancţiuni, Codul Muncii prevede următoarele:
 
• Avertisment scris;
• Retrogradare din funcţie pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;
• Reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
• Reducerea salariului de bază şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
• Desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Ce opţiuni există pentru cei care fumează la locul de muncă?
Fiindcă e un viciu şi este dăunător sănătăţii, vom începe cu cea mai simplă opţiune: renunţarea la fumat. Sună idealist, dar este cea mai bună variantă. 
 
Dacă nu se poate renunţa la fumat, există variante care presupun un timp mai scurt de pauză. Un puff bar nu necesită aprindere şi poate fi utilizat într-o cameră special amenajată de angajatorul pentru pauze. În acest mod, se va scuti şi drumul până afară. În plus, baza ţigărilor electronice este sub forma unui lichid compus, în mare parte, din glicerină vegetală. Astfel nu are în componenţă toxinele regăsite într-o ţigară normală, care sunt dăunătoare atât utilizatorilor, dar şi celor care inhalează fumul fără să vrea. Design-ul dispozitivului este compact ceea ce îl face foarte uşor de folosit. De asemenea, se pot alege niveluri diferite ale concentraţiei de nicotină.
 
Nu în ultimul rând, se poate ajunge la un consens cu angajatorul şi se pot recupera minutele pierdute la fumat. Pentru acest lucru vor trebui consultate toate persoanele, pentru a nu se isca discuţii între colegi.
 
În orice caz, persoanele vor trebui să respecte deciziile impuse de compania în cadrul căreia lucrează, pentru a nu fi supuse sancţiunilor. Productivitatea va creşte dacă deciziile luate de angajaţi vor fi cele bune, iar companiile cu siguranţă vor fi mai mulţumite de prestaţiile oferite. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici