Maşina de spălat rufe este însă unul dintre aparatele de care pur şi simplu nu ne putem lipsi în casele noastre: având în vedere acest lucru, iată câteva sfaturi despre cum să îţi mobilezi spălătoria sau baia, pentru a exploata cât mai bine fiecare colţ al locuinţei tale.
Înainte de a începe căutarea de soluţii de economisire a spaţiului, merită să menţionăm că maşinile de spălat standard cu încărcare frontală pot fi mult mai puţin voluminoase decât îţi dai seama. De fapt, în general, acestea măsoară în jur de 60 cm în adâncime şi lăţime şi aproximativ 85 cm în înălţime. Adevăratul câştig constă însă în capacitatea tamburului, care, pentru maşinile de spălat de dimensiuni standard, este de până la 12 kg, cu o clasificare energetică de clasa A+++, ideală pentru familiile numeroase sau pentru cei care spală frecvent plapume şi haine voluminoase. Prin urmare, îţi recomandăm să verifici cu atenţie măsurile băii sau ale spălătoriei tale înainte de a lua în considerare achiziţionarea unui aparat mai mic.
Pentru spaţii mici sau pentru a răspunde unor cerinţe specifice, există tipuri de maşină de spălat slim, cu încărcare frontală, care este mai mică decât modelele standard, fără a sacrifica capacitatea tamburului şi eficienţa energetică. Ne referim la maşina de spălat slim, care este mai mici din punct de vedere al adâncimii decât modelele standard de 60 cm. Modelul de bază poate avea o adâncime de doar 40-45 cm, garantând în acelaşi timp o capacitate a tamburului de până la 7 kg şi un rating de eficienţă energetică de până la A+++. Dacă, în schimb, locuieşti singur sau în cuplu, cea mai mică maşină de spălat slim de pe piaţă are toate şansele să îţi satisfacă cerinţele, cu o capacitate a tamburului de 3,5 până la 4 kg şi o clasificare energetică de la A până la A+, toate găzduite într-un format ultra-mini (69x51x45 cm).
Uneori, maşinile de spălat sunt poziţionate în cavităţi mici între un perete şi un stâlp, sau pur şi simplu nu există suficient spaţiu de manevră în interiorul băii pentru a deschide uşa. În aceste cazuri şi în altele, cea mai bună opţiune, fără nicio îndoială, este o maşină de spălat slim fără uşă, adică un model care se deschide de sus. Mai înguste în comparaţie cu un model de dimensiuni standard (40 cm în loc de 60 cm în mod obişnuit), acestea au avantajul clar al unei deschideri uşor de utilizat. Chiar şi în acest caz, nu este nevoie să faci sacrificii în ceea ce priveşte capacitatea tamburului şi eficienţa energetică: Maşinile de spălat cu încărcare prin partea superioară pot face faţă la până la 8 kg de rufe şi se pot lăuda cu o clasificare energetică de până la A+++.
Cum rămâne cu cei care nu au spaţiu pentru a-şi atârna rufele în interior sau afară, mai ales iarna, când ploaia şi umiditatea le fac viaţa mai dificilă? Din fericire, pe lângă cărucioarele de rufe care se extind în înălţime, avem şi tehnologia care ne vine în ajutor. Maşinile moderne de spălat şi uscat rufe sunt soluţia ideală pentru a spăla şi usca hainele rapid, cu un aparat care ocupă acelaşi spaţiu ca o maşină de spălat de dimensiuni standard (60 cm în adâncime) sau, chiar şi în aceste cazuri, un model subţire care măsoară mai puţin de 50 cm în adâncime. Toate acestea, evident, cu respectarea celor mai înalte standarde energetice şi cu o capacitate de spălare şi uscare care variază în funcţie de modelul ales.