Multe ţări au început demersuri pentru a reglementa această industrie din mai multe motive: potenţialul financiar, siguranţa jucătorilor şi încurajarea pariatul responsabil, combaterea evaziunii fiscale, şi altele.
O legislaţie neclară pentru acest domeniu creează probleme şi pentru operatori. În Norvegia, de exemplu, mulţi operatori sunt interesaţi să opereze legal conform Oddsbonuser.nu, un site specializat în analizarea ofertelor caselor de pariuri. Dar pentru că guvernul nu a luat măsuri mai drastice împotriva operatorilor fără licenţă, multe site-uri de pariuri activează în continuare pe piaţă.
În ultimul an am observat schimbări majore ale legislaţiei pentru jocurile de noroc în Olanda, Spania, sau Germania, şi multe alte ţări sunt măcar la stadiul de discuţii pe această temă.
Ţara noastră stă bine din acest punct de vedere, pentru că jocurile de noroc sunt reglementate din 2015, cu primele licenţe emise în anul 2016.
Procesul de reglementare a început, cel puţin în mod oficial, în 2013, odată cu înfiinţarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN). Acest organ specializat aflat în subordinea Guvernului României a fost fondat pentru a monitoriza şi controla industria jocurilor de noroc, iar printre principalele atribuţii – combate evaziunea fiscală, protejează categoriile vulnerabile şi previne dependenţa de jocuri de noroc, reglementează prin instrumente tehnice şi juridice.
La finalul anului 2014, pariatul online în România a început să fie interzis la casele de pariuri care nu erau licenţiate de către ONJN. Pentru că până în acest punct, majoritatea operatorilor de pariuri nu plătiseră nici măcar taxa pentru autorizaţia de funcţionare la noi în ţară, statul român a decis să le ceară tuturor operatorilor să plătească 20% din profitul brut realizat în perioada 2010-2015, ceea ce a dus la încetarea definitivă a activităţii în România a unor giganţi precum Bet365, care încă se confruntă în instanţă cu statul român.
În prezent, 30 de case de pariuri legale activează în România. Poţi găsi lista completă pe site-ul ONJN sau pe site-uri specializate în recenzii.
Trebuie menţionat că a devenit destul de greu să iei o amendă pentru pariuri dacă nu încerci să accesezi forţat un domeniu restricţionat. Casele de pariuri pe care le vei găsi în România, atât online cât şi offline vor fi foarte probabil legale pentru că site-urile fără licenţă sunt restricţionate, iar amenzile pentru operatorii fără licenţă de operare sunt usturătoare, între 50.000 – 100.000 lei, plus confiscări, deci raportul risc – recompensă nu se justifică.
În orice caz, dacă vrei să te asiguri că un operator deţine o licenţă valabilă, poţi verifica:
● Lista de operatori aprobaţi cu licenţe active pe site-ul ONJN
● Licenţa de operare a casei de pariuri – trebuie afişată pe site şi în agenţii
● Recomandările de pe un site specializat în recenzii
De regulă, suntem obişnuiţi să urmăm exemplul altora, dar în ceea ce priveşte reglementarea jocurilor de noroc, România a devenit un exemplu pentru multe alte ţări care au început să-şi schimbe abordarea. Aşadar, pariurile sunt legale în România, dar dacă vrei să fii cât mai sigur, poţi face câteva verificări suplimentare.