- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
(P) Vrei să ştii dacă eşti infectat cu COVID-19? Fă testul rapid antigen
Ce sunt testele rapide COVID-19? Cât costă un test rapid? Câte tipuri de teste sunt? Cât de sigure sunt aceste teste?
(P) Vrei să ştii dacă eşti infectat cu COVID-19? Fă testul rapid antigen
Ce sunt testele rapide antigen?
Testul antigen este cel mai nou tip de testare şi este singurul test rapid care detectează virusul COVID-19. Acest teste detectează antigeni, adică bucata de virus pe care sistemul nostru imunitar o recunoaşte.
Testul antigen poate indica infecţia în faza acută a bolii. Acest lucru este valabil şi pentru persoanele fără simptome, dacă infecţia este activă. Timpul de testare este de 10 minute, are o specificitate relativă de 99.9%, o sensibilitate de 90.32% şi un acord general de 97.8%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Testul este de uz profesional, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei să se facă de către personal medical calificat. Având în vedere însă că se recoltează doar o secreţie nazală sau faringiană, cu ajutorul unui tampon sterilizat, oricine poate realiza această testare, în cazul în care nu aveţi acces rapid la personal calificat şi aveţi bănuieli de infectare.
Cât costă testul rapid antigen şi de unde le pot procura?
Testul antigen se livrează în cutii de 5 bucăţi, la preţul de 199,99 lei sau în cutii de 25 de bucăţi, la preţul de 999,99 lei. Prin urmare un test rapid antigen COVID-19 costă 40 lei. El poate fi achiziţionat online de la medplaza.ro.
Cum se face testarea rapidă cu testele antigen?
Cutia cu kitul de testare antigen conţine un tampon sterilizat, 5 dispozitive de testare, o duză cu filtru, un tub de extractie, un suport tub şi un tampon de extragere a probelor.
Testarea se face foarte simplu şi este explicată în filmul următor.
După testarea rapidă, în caz de rezultat pozitiv, se recomandă testarea PCR.
Câte tipuri de teste COVID-19 există?
Există trei tipuri de teste COVID-19: teste genetice PCR (sau moleculare), teste antigene şi teste anticorpi.
- test molecular PCR, cu colectarea unei probe faringo-nazale şi cu rezultate în 48 de ore;
- test rapid IGG/IGM pentru detectare anticorpi, sunt teste rapide cu colectarea unei probe de sânge;
- test rapid Antigen pentru detectare virus prin recoltarea unei secreţii faringo-nazale.
Testarea rapidă este importantă, deoarece primirea de rezultate rapide înseamnă că o persoană ştie mai devreme dacă trebuie să se izoleze pentru a evita transmiterea virusului altora.
Ce sunt testele rapide IGG/IGM?
Testele IGG/IGM pun în evidenţa eventuala prezenţă a anticorpilor. Aceştia se formeză la o săptămână de la infectare cu COVID-19, prin urmare nu reprezintă un diagnostic precoce. Aceasta înseamnă că nu se poate identifica pacientul bolnav în primele 7 zile de la debutul bolii, fie că boala este asimptomatică, uşor simptomatică sau cu o simptomatilogie mai zgomotoasă.
Cu alte cuvinte, testul rapid IGG/IGM ne ajută să aflăm dacă o persoană a trecut prin infecţie. După vindecare, anticorpii – cei care luptă cu virusul – rezistă în corp o perioadă de 2-3 luni, aşa cum arată unele studii.
Testele rapide IGG/IGM sunt căutate şi de cei care au trecut prin boală şi intenţionează să doneze plasmă convalescentă, un tratament extrem de util în cazul pacienţilor cu forme grave de COVID-19.
Testul are specificitate relativă 99,31% şi precizie de 95,06%. Timpul de testare este 10 minute.
Testele IGG/IGM au preţul de 28 de lei/buc. Acestea se găsesc în cutii de 5 bucăţi.
Ce sunt testele PCR?
Teste PCR se pot realiza doar la clinici specializate. Testarea presupune riscul deplasării la clinică. Aceste teste sunt mult mai scumpe, iar rezultatul testării poate ajungela pacient chiar şi în 2-3 zile.
Testele genetice (sau moleculare) includ testul reacţiei în lanţ a polimerazei cu transcripţie inversă (RT-PCR - Real Time PCR) pentru a identifica acidul ribonucleic (ARN) din salivă sau un tampon nazal.
Deoarece genomul SARS-CoV-2 este format din ARN, trebuie convertit în ADN şi apoi se efectuează o reacţie în lanţ a polimerazei. Reacţia în lanţ a polimerazei (PCR) este o tehnică care amplifică ADN-ul. Enzima care converteşte genomul ARN în ADN se numeşte „transcriptază inversă” sau RT.
Persoana cu rezultat pozitiv la testul RT-PCR fie are infecţie activă, fie încă păstrează resturi de ARN viral după o infecţie trecută; cum nu se poate face mereu distincţie între cele două situaţii, chiar dacă prezintă sau nu simptome, trebuie să se ia in considerare că poate răspândi infecţia. Ca urmare, este indicat ca pacientul să se izoleze, dacă este primul test pozitiv.
Acurateţea testului este foarte mare. Există însă posibilitatea de apariţie a unui rezultat fals pozitiv sau fals negativ.
Imagine copertă ©Shutterstock
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36