- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.12.2018, 11:25)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pachet de legi pentru îmbunătăţirea calităţii apei potabile pe fondul creşterii consumului de apă îmbuteliată. Filtre de apă, decontate
Doi parlamentari USR au depus, vineri, în Parlament, un pachet de iniţiative legislative care au scopul de a îmbunătăţii calitatea apei de băut în România, dar şi a accesului la apă potabilă al tuturor cetăţenilor, potrivit unui comunicat de presă al formaţiunii.
Urmărește
1607 afișări
Pachet de legi pentru îmbunătăţirea calităţii apei potabile pe fondul creşterii consumului de apă îmbuteliată. Filtre de apă, decontate
"Garantarea unei ape potabile curate de la robinet pentru toţi cetăţenii stă la baza unui stat incluziv şi preocupat de mediu şi sănătate", susţin reprezentanţii USR.
Senatorul Allen Coliban şi deputatul Cornel Zainea, membri în Comisiile pentru Mediu din Parlament, sunt cei care au elaborat Legea pentru completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile care include prevederile referitoare la măsurarea gratuită a calităţii aerului, decontarea unui filtru de apă şi garantarea apei potabile de la robinet gratuite în instituţii şi cafenele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Potrivit modificărilor, cetăţenii pot solicita gratuit, o dată pe an, verificarea parametrilor de calitate a apei potabile din locuinţe către direcţia de sănătate publică judeţeană. În cazul încălcării valorilor limită, utilizatorul poate beneficia, la cerere, de un filtru de apă al cărui cost este decontat de primăria din localitate. De asemenea, o altă iniţiativă din pachetul legislativ prevede că instituţiile publice şi operatorii economici care oferă servicii de alimentaţie publică vor oferi, gratuit şi la cerere, apă potabilă.
"În România, deşi ne număram până nu demult printre ţările cu o calitate foarte bună a apei, ultimii ani au marcat o creştere semnificativă a consumului de apă îmbuteliată. Acest lucru se explică, într-o măsură, prin unele probleme punctuale de calitate a apei, în ciuda banilor europeni disponibili şi cheltuiţi în acest domeniu. Consecinţa acestui fapt a fost scăderea încrederii populaţiei în calitatea apei disponibile la robinet. Statul este responsabil să ofere cetăţenilor acces la apă potabilă de calitate. Pachetul nostru de propuneri vine să elimine suspiciunile şi să identifice în mod clar eventualele probleme, oferind un screening anual gratuit, dar şi să încurajeze consumul de apă de la robinet inclusiv în zona alimentaţiei publice", a declarat senatorul Allen Coliban, conform sursei citate.
La rândul său, deputatul Cornel Zainea a spus că "într-o ţară în care un procent mare al populaţiei trăieşte la limita sărăciei, accesul la o apă curată şi de calitate este foarte important. Apa înseamnă viaţă, iar o apă poluată poate însemna boală. Prin aceste două legi, România va intra în rândul ţărilor care încurajează consumul responsabil de apă".
De asemenea, parlamentarii USR argumentează că dreptul la apă potabilă este recunoscut la nivel internaţional ca drept fundamental al omului. În acest sens, Rezoluţia nr. 64/292 a Adunării generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite stipulează că „dreptul la apă potabilă sigură şi curată şi la salubritate este un drept al omului esenţial pentru o viaţă normală şi pentru exercitarea tuturor drepturilor omului”.
În România, consumul de apă îmbuteliată a înregistrat o creştere semnificativă în ultimii ani. Dacă în anul 2012 acest consum a fost de 69 litri pe cap de locuitor, iar în anul 2015 acesta a reprezentat 72 litri, în anul 2017 consumul de apă îmbuteliată a crescut până la 90 de litri pe cap de locuitor. Această diferenţă reprezintă o creştere de aproximativ 30% în numai 5 ani. În acelaşi timp, România se află pe ultimele locuri în Europa din punct de vedere al consumului apei de la robinet, conform statisticilor Eurostat.
Creşterea consumului apei îmbuteliate contribuie la creşterea cantităţii de deşeuri din plastic, în condiţiile în care reciclarea acestora se dovedeşte a fi deficitară. Din totalul de 6 milioane de tone de deşeuri produse, România reciclează 13%, adică 780,000 de tone. Iar din cele 780,000 de tone de deşeuri reciclate, doar 9% reprezintă plastic, adică 70.200 tone, România situându-se pe penultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol şi riscând să nu atingă ţintele de reciclare stabilite pentru anul 2020.
Citește pe alephnews.ro: Ce va face Musk în noua funcție la „Departamentul de eficiență guvernamentală”?
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mark Zuckerberg a înregistrat propria sa versiune a piesei rap „Get Low” alături de starul american T-Pain
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46