- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.02.2015, 20:37)
- Elvira Gheorghita
Pacienta supusă în premieră unui haplotransplant în România este bine
Starea femeii care, în urmă cu o săptămână, a fost supusă, în premieră în România, unui haplotransplant - operaţie realizată între persoane compatibile doar 50 la sută, primind măduvă de la mama ei, este bună, medicii afirmând că intervenţia ar putea fi realizată şi în ţară.
Urmărește
347 afișări
Pacienta supusă în premieră unui haplotransplant în România este bine (Imagine: Shutterstock)
În urmă cu o săptămână, medicii de la Institutul Clinic Fundeni au făcut în premieră un transplant de măduvă, de la mamă la fiica ei de 32 de ani, în condiţii de compatibilitate de doar 50 la sută.
"Am luat această decizie terapeutică ca fiind singura soluţie pentru bolnava de limfom Hodgkin. Fratele ei n-a fost compatibil deloc, iar un an şi jumătate s-a căutat un donator neînrudit în registrele internaţioanale, dar nu s-a găsit. (...) În străinătate sunt realizate aceste intervenţii de ani de zile. Noi am început în urmă cu o săptămână. Acum vor putea să salvăm în ţară o parte dintre bolnavii care erau trimişi în clinicile din străinătate", a declarat medicul Alina Tănase, şef de clinică la hematologie şi directorul medical al Institutului Fundeni.
Medicii au recoltat celule stem din măduva osoasă a mamei, care au fost transferate fiicei sub forma unei transfuzii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Smell-o-vision”: Sony introduce „mirosul” în jocurile video pe PlayStation. Ce noutăți a adus Nvidia la CES 2025
-
Incendiile din LA. Autorităţile anunţă că 13 persoane sunt dispărute şi 22 au fost arestate
-
Alegeri în Germania: Extrema dreaptă creşte în sondaje. Cum stă partidul cancelarului Scholz
-
Fostul cancelar austriac Karl Nehammer se retrage din politica de vârf a ţării
"Am recoltat de la mamă peste un litru de măduvă hematogenă. Procedura a durat trei ore. Imediat după recoltare, măduva a fost administrată fiicei. La o săptămână de la procedură, pacienta este în stare stabilă. Evident e izolată pentru că imunitatea ei este zero şi orice infecţie îi poate fi fatală", a adăugat Alina Tănase.
Potrivit medicului, există riscul de recădere, dar peste 50 la sută dintre pacienţi scapă de boală fără alte reacţii imunologice.
"Procedura va putea fi folosită în cazul a 30 la sută dintre bolnavii cu diferite forme de cancere ale sângelului, care n-au un donator compatibil în totalitate", a mai arătat Tănase.
Citește pe alephnews.ro: FOTO. Zelenski spune că Ucraina a capturat doi soldați nord-coreeni răniți în Rusia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe