- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.02.2015, 20:37)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pacienta supusă în premieră unui haplotransplant în România este bine
Starea femeii care, în urmă cu o săptămână, a fost supusă, în premieră în România, unui haplotransplant - operaţie realizată între persoane compatibile doar 50 la sută, primind măduvă de la mama ei, este bună, medicii afirmând că intervenţia ar putea fi realizată şi în ţară.
Urmărește
347 afișări
Pacienta supusă în premieră unui haplotransplant în România este bine (Imagine: Shutterstock)
În urmă cu o săptămână, medicii de la Institutul Clinic Fundeni au făcut în premieră un transplant de măduvă, de la mamă la fiica ei de 32 de ani, în condiţii de compatibilitate de doar 50 la sută.
"Am luat această decizie terapeutică ca fiind singura soluţie pentru bolnava de limfom Hodgkin. Fratele ei n-a fost compatibil deloc, iar un an şi jumătate s-a căutat un donator neînrudit în registrele internaţioanale, dar nu s-a găsit. (...) În străinătate sunt realizate aceste intervenţii de ani de zile. Noi am început în urmă cu o săptămână. Acum vor putea să salvăm în ţară o parte dintre bolnavii care erau trimişi în clinicile din străinătate", a declarat medicul Alina Tănase, şef de clinică la hematologie şi directorul medical al Institutului Fundeni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: România scapă de vizele pentru SUA
-
Ministrul Economiei, despre şedinţa CSAT: Dacă este convocată, este necesară
-
BREAKING NEWS Vize SUA. Rata de refuz a vizelor a scăzut la 2,61%, sub pragul impus în programul Visa Wiever / "Congresului SUA va comunica oficial că România este calificată în program”
-
Pot fi repetate alegerile prezidenţiale? Fost preşedinte CCR: Da!
Medicii au recoltat celule stem din măduva osoasă a mamei, care au fost transferate fiicei sub forma unei transfuzii.
"Am recoltat de la mamă peste un litru de măduvă hematogenă. Procedura a durat trei ore. Imediat după recoltare, măduva a fost administrată fiicei. La o săptămână de la procedură, pacienta este în stare stabilă. Evident e izolată pentru că imunitatea ei este zero şi orice infecţie îi poate fi fatală", a adăugat Alina Tănase.
Potrivit medicului, există riscul de recădere, dar peste 50 la sută dintre pacienţi scapă de boală fără alte reacţii imunologice.
"Procedura va putea fi folosită în cazul a 30 la sută dintre bolnavii cu diferite forme de cancere ale sângelului, care n-au un donator compatibil în totalitate", a mai arătat Tănase.
Citește pe alephnews.ro: Alegerile prezidenţiale au fost contestate la CCR. Se cere anularea primului tur
Citește pe www.zf.ro: Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, BNR
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Îți vorbește un om sau Inteligența Artificială? A.I. poate reproduce tonul, emoțiile și chiar accentele vocilor umane
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
PROSPORT.RO
Care este numele real al Elenei Lasconi? Puțini sunt cei care știu ce scrie în buletinul ei
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe