- Home
- Social
- BUCUREŞTI , (07.08.2020, 12:40)
- Otilia Serescu
Pacienţii cu hepatită C au acces la tratament, în perioada pandemiei, prin reglementări speciale
- Accesul pacienţilor cu hepatită C la tratamente fără interferon este asigurat în perioada pandemiei prin reglementări speciale
- Începând cu 1 iunie, există în derulare şi un contract de tip cost-volum-rezultat (C-V-R), în cadrul căruia pot beneficia de tratament pacienţii adulţi, fără ciroză hepatică sau cu ciroză hepatică compensată
- CNAS derulează un contract C-V-R prin care asigură tratamente fără interferon pentru un număr de 100 de copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani
Urmărește
857 afișări
Pacienţii cu hepatită C au acces la tratament, în perioada pandemiei, prin reglementări speciale
„Începând cu luna februarie, CNAS asigură tratamente fără interferon pentru un număr de 17.500 de pacienţi adulţi cu hepatita C, indiferent de stadiul de fibroză şi ciroză compensate. În perioada februarie-iulie 2020, un număr de 4.158 de pacienţi au accesat tratamente fără interferon”, conform sursei citate.
Începând cu 1 iunie, există în derulare şi un contract de tip cost-volum-rezultat (C-V-R), în cadrul căruia pot beneficia de tratament pacienţii adulţi, fără ciroză hepatică sau cu ciroză hepatică compensată, care în urma tratamentelor anterioare cu AAD (medicamente cu acţiune antivirală directă) nu au obţinut răspuns terapeutic. Contractul prevede tratamente pentru un număr de 300 de pacienţi eligibili, iar până la această dată au fost transmise de medicii curanţi şi confirmate în Platforma Informatică a Asigurărilor Sociale de Sănătate (PIAS) un număr de 61 de formulare specifice pentru acordarea acestui tip de tratament.
„Tratamentul adulţilor este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie şi boli infecţioase aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări din 16 judeţe (Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Bihor, Argeş, Vâlcea, Sibiu, Suceava, Mureş, Timiş) şi CAS AOPSNAJ”, transmite sursa citată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Prima amendă prin sistemul e-SIGUR: Permis suspendat pentru vitezoman
-
130 milioane lei pentru consolidarea unui bloc cu bulină din Capitală
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
Începând cu luna februarie , CNAS derulează un contract C-V-R prin care asigură tratamente fără interferon pentru un număr de 100 de copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani, până la această dată fiind accesate acest tip de tratamente pentru un număr de 6 tineri.
„Pentru copii, tratamentul este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie pediatrică şi boli infecţioase aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate din 11 judeţe (Bucureşti, Bihor, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mureş, Sibiu, Timiş) şi CAS AOPSNAJ”, arată sursa menţionată.
În contextul pandemiei, în perioada stării de urgenţă CNAS a implementat o serie de măsuri pentru a asigura accesul pacienţilor eligibili cu hepatită C la tratamentele fără interferon, măsuri a căror aplicare a fost prelungită până la data de 30 septembrie 2020.
Astfel, pentru pacienţii care au domiciliul într-unul din judeţele prin care se derulează contractele C-V-R, iniţierea tratamentului se efectuează de medicul gastroenterolog sau infecţionist (prima reţetă), iar prescrierea în continuare a medicamentelor se poate face de un medic în specialitatea medicină internă din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice sau de medicul de familie pe lista căruia este înscris pacientul, în baza scrisorii medicale şi a confirmării înregistrării formularului specific de prescriere, în vederea asigurării continuităţii tratamentului.
Pentru pacienţii care au domiciliul într-un judeţ în care nu se derulează contractele C-V-R, prescrierea se realizează doar de către medicul gastroenterolog sau infecţionist.
Evaluarea rezultatului medical pentru pacienţii al căror tratament cu medicamente fără interferon a fost iniţiat începând cu 1 februarie 2020 se va realiza exclusiv de medicul curant al pacientului, informaţiile urmând a fi procesate în PIAS de casa de asigurări de sănătate prin care se derulează contractul C-V-R şi cu care se află în relaţii contractuale medicul curant.
De asemenea, pacienţii cu domiciliu în alt judeţ decât cel prin care se derulează contractul C-V-R şi pentru care a fost iniţiat tratamentul fără interferon au posibilitatea să ridice prescripţiile medicale din judeţul în care acesta domiciliază, în baza unei proceduri afişate pe site-ul CNAS.
„În această perioadă dificilă, numărul de iniţieri de tratamente a fost mai mic, în urma evaluării de către medicii specialişti a riscurilor şi beneficiilor pentru fiecare pacient în parte. Vom analiza şi vom decide modul în care va fi asigurat accesul la servicii şi tratamente în continuare, pentru toate patologiile, şi după data de 30 septembrie, pentru că încă ne confruntăm cu problemele create de pandemie. Măsurile implementate până acum sunt rezultatul consultărilor cu specialiştii şi cu asociaţiile de pacienţi, cu care vom colabora în continuare pentru elaborarea măsurilor pentru perioada de după 30 septembrie”, a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe