Pacienţii români sunt printre cei mai puţin informaţi din Europa - studiu -

Pacienţii romani sunt printre cei mai puţin informaţi din Europa, în timp ce Danemarca ocupă primul loc, urmată de Germania şi Finlanda, potrivit unui raport "Empowerment of the European Patient - Options and Implications", publicat marţi la Bruxelles.

Urmărește
9 afișări

Potrivit unui comunicat de marţi remis agenţiei MEDIAFAX, ţările câştigătoare reprezintă un amestec de state din Vestul şi Estul Europei.

"Nu doar banii sunt importanţi când vine vorba despre informarea pacienţilor, ci şi ambiţia şi dorinţa de a şti cui doreşte să îi servescă sistemul de sănătate", spune sursa citată.

Astfel, România se clasează departe de ţări precum Ungaria - clasată pe locul şapte, Slovenia pe nouă, Slovacia pe zece, Cehia pe 19 sau Polonia pe 25. "Pacienţii români nu sunt informaţi şi nici nu sunt implicaţi în luarea deciziilor", potrivit documentului european.

Acelaşi raport prezintă şi soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei actuale. Astfel, informaţia este un pas iniţial important. "Alfabetizarea" pacienţilor cu privire la drepturile lor fiind esenţială. Alte pârghii necesare pentru ca pacienţii să devină propriu-zis activi în sistemul de sănătate constituie următorii paşi.

Raportul arată că pacienţii români au nevoie de o informaţie uşor de înţeles despre sistemul de sănătate. Un sistem de informare online sau prin telefon, 24 de ore din 24, precum şi cataloage cu numele medicilor sunt componente esenţiale, potrivit autorilor raportului.

La fel de important ar fi un catalog cu clasamente în funcţie de calitate, pentru a putea facilita alegerea medicilor şi a spitalelor. Aceste măsuri ar ajuta la procesul de transformare a pacienţilor în parteneri activi în sistemul de sănătate, lucru esenţial pentru a se ajunge la bune rezultate.

Clasamentul Patient Empowerment grupează 18 indicatori în patru categorii, drepturile pacienţilor, Informare, Health Technology Assessment (HTA) şi, motivaţii financiare.

Fiecărei subdiscipline i se acordă un coeficient de importanţă, ajungându-se în final la un scor dintr-un maxim posibil de 1.000 de puncte.

La categoria drepturile pacienţilor a câştigat Elveţia, la informaţie - Danemarca, la Health Technology Assessment (HTA) - Danemarca şi Marea Britanie, iar la categoria motivaţii financiare - Belgia, Germania şi Elveţia.

Raportul a fost finanţat cu ajutorul unui grant de cercetare Novartis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici