Pacientul operat pentru schimbare de sex a fost externat, dar rămâne sub control

Femeia care, l-a începutul lunii iunie, a fost operată la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală pentru a deveni bărbat a părăsit clinica în urmă cu două zile, dar va reveni la control, a declarat, miercuri, doctorul Cristian Niţescu.

Urmărește
555 afișări
Imaginea articolului Pacientul operat pentru schimbare de sex a fost externat, dar rămâne sub control

Pacientul operat pentru schimbare de sex a fost externat, dar rămâne sub control (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Bărbatul este bine acum. Încă urinează prin sondă. Aşa cum am spus, va mai trece mult timp şi vom mai face nişte operaţii până când vom avea un bărbat cu funcţii specifice sexului. Ni s-a cerut să nu facem publicitate legată de plecarea lui, aşa că l-am externat discret", a spus medicul Cristian Niţescu, de la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti.

O echipă de medici de la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti, condusă de Cristian Niţescu, a efectuat, la începutul lunii iunie, o operaţie de schimbare de sex de la femeie la bărbat. Operaţia a durat peste 14 ore, fiind considerată de medici un succes.

Medicul Cristian Niţescu a declarat atunci că în cazul femeii care a dorit să devină bărbat şi a fost operată la Spitalul de Chirurgie Plastică intervenţia a început în urmă cu şase luni, în 1 iunie a fost a doua etapă, operaţia de schimbare de sex urmând să se finalizeze peste un an.

În prima etapă, pacientul a fost supus unei prime operaţii necesare schimbării de sex în urmă cu şase luni. Intervenţia a constat în îndepărtarea uterului şi a anexelor, apoi într-o vaginectomie. O a doua etapă a operaţiei de schimbare de sex, de importanţă majoră, a fost realizată la începutul lunii iunie şi s-a finalizat cu "ataşarea neopenisului la zona receptoare". În etapa a treia şi ultima, care va fi realizată peste un an, pacientul va fi supus unei noi intervenţii, când, pentru a asigura viaţa sexuală activă a pacientului, medicii îi vor aplica neopenisului un suport osos, preciza Cristian Niţescu.

În realizarea intervenţiilor chirurgicale necesare schimbării de sex pacientul în vârstă de 35 de ani a fost investigat de mai multe ori. Cristian Niţescu a precizat că prima evaluare, realizată după solicitarea pacientului pentru schimbarea de sex, a fost cea a psihologului şi a medicului psihiatru, care au stabilit dacă acesta este într-adevăr transsexual. Apoi pacientul a obţinut o hotărâre judecătorească în urma căreia a fost permisă realizarea intervenţiei. Ulterior, pacientul a fost supus unei evaluări endocrinologice care a confirmat lipsa sindroamelor genetice şi a tulburărilor congenitale ale hormonilor sexuali.

După acest examen medical, pacientul a urmat un tratament cu hormoni şi a fost pregătit psihologic pentru operaţia de schimbare de sex, a mai spus Niţescu.

În legătură cu problema sexuală, medicul Cristian Niţescu a precizat că aceasta este una de durată. Totodată, el a precizat că pacientul avea de mult "o comportare bărbătească" şi de aproape cinci ani a început demersurile pentru schimbarea de sex.

"Transsexualismul este o stare de boală catalogată iniţial ca afecţiune psihică, evaluările ulterioare relevând însă că este o stare de boală, dar nu psihică, în care singurul tratament posibil este cel chirurgical. Din punct de vedere anatomic, femeia avea creier de bărbat, gândea ca un bărbat", a mai spus Niţescu.

Şase operaţii de schimbare de sex au fost făcute până în prezent în România. Prima operaţie de schimbare de sex a fost realizată în 1995, de către profesorul Ioan Lascăr, atunci fiind vorba despre un bărbat care a dorit să devină femeie. Ulterior, profesorul Ioan Lascăr a realizat alte patru operaţii de schimbare de sex, respectiv alţi doi bărbaţi care au dorit să fie femei şi două femei care au vrut să devină bărbaţi. Ultima operaţie de schimbare de sex este cea realizată de echipa de la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală, condusă de medicul Cristian Niţescu.

Operaţia de schimbare de sex este decontată de CNAS pe caz rezolvat, fiind considerată boală psihică de neconcordanţă între percepţia eului şi statutul real al persoanei, care se tratează chirurgical, a spus profesorul Ioan Lascăr, şeful Clinicii de chirurgie plastică şi reconstructivă a Spitalului de Urgenţă Floreasca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici