Păcuraru: Autodisponibilizările de la Mittal Steel Galaţi nu vor crea probleme sociale speciale

Plecarea a aproximativ 1000 din cei 14.500 de angajaţi ai Mittal Steel Galaţi, conform ultimului program de autodisponibilizări, nu va crea probleme sociale speciale, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, ministrul Muncii, liberalul Paul Păcuraru.

Urmărește
1 afișare

Ministrul a vizitat, sâmbătă, platforma siderurgică gălăţeană pentru a discuta cu administraţia condiţiile în care pleacă angajaţii şice doresc să se înscrie în ultimul program de plecări voluntare lansat de combinat. "Fiind plecări pe bază de voluntariat, nu vor fi probleme sociale speciale. Ca ministru al Muncii sunt interesat mai degrabă de partea activă, de păstrarea locurilor de muncă. Există riscul ca în anumite sectoare, dacă nu se face o analiză competentă şi sunt lăsaţi oricâţi să plece, să se îngreuneze munca persoanelor care rămân şi care ar putea să lucreze cât pentru doi sau trei", a afirmat Păcuraru.

"Programul de plecări voluntare a început pe data de 15 iunie şi se va încheia pe 30 noiembrie. Nu există stabilit oficial un număr de oameni care ar urma să părăsească platforma siderurgică", a declarat telefonic Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Mittal Steel Galaţi.

În urma discuţiilor purtate cu patronatul, sindicaliştii spun că numărul celor care ar putea părăsi Mittal Steel Galaţi ar fi în jur de o mie. Cei care vor pleca vor primi plăţi compensatorii, conform contractului colectiv de muncă. În funcţie de perioada lucrată, vor beneficia de 16.000, 18.000 sau 20.000 de lei. La aceşti bani se va adăuga, timp de 6, 9 sau 12 luni, echivalentul ultimului salariu încasat.

Până în prezent, la combinatul gălăţean au fost şase valuri de autodisponibilizări. La ultima dintre ele, în iulie 2006, 1500 de angajaţi au preferat să părăsească platfoma siderurgică.

În prezent, la Mittal Steel Galaţi lucrează aproximativ 14.500 de angajaţi, jumătate faţă de cât număra în toamna lui 2001, când a fost preluat de compania anglo-indiană. Pentru că una din clauzele privatizării prevedea că nu se pot face concedieri timp decinci ani de la preluarea Sidex Galaţi, cum se numea atunci combinatul, noua conducere le-a oferit compensaţii financiare angajaţilor care doreau să plece de bună voie, în cadrul seriilor de autodisponibilizări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici