Păcuraru: Criză pe piaţa forţei de muncă din România

România se confruntă în prezent cu o situaţie de criză pe piaţa forţei de muncă, acest fenomen fiind consecinţa procesului de migraţie, a declarat, luni, ministrul Muncii, Paul Păcuraru, potrivit căruia o treime din gospodăriile din România au experimentat migraţia prin muncă.

Urmărește
50 afișări
Imaginea articolului Păcuraru: Criză pe piaţa forţei de muncă din România

Păcuraru: Criză pe piaţa forţei de muncă din România (Imagine: Mediafax Foto)

"România se confruntă în prezent cu o situaţie de criză pe piaţa forţei de muncă, ca urmare a fenomenului de migraţie. Potrvit studiilor efectuate, circa o treime din gospodăriile din România au experimentat migraţia pentru muncă", a spus Păcuraru.

Ministrul a precizat că, neoficial, sunt peste două milioane de români angajaţi în străinătate. "Conform statisticilor europene, în 2007 românii de vârstă activă aflaţi pe teritoriul statelor membre ale UE reprezentau 0,3 la sută din totalul populaţiei active din Uniunea Europeană. Doar în Italia şi Spania procentele erau mai semnificative, respectiv 0,8 la sută şi 1,8 la sută", a mai spus Păcuraru, adăugând că există indicii că fenomenul va continua pe parcursul anilor următori.

Paul Păcuraru a subliniat că rata şomajului în România a scăzut ajungând sub media europeană, în aprilie 2008 aceasta fiind de 4,8 la sută.

Ministrul a spus că migraţia are, pe lângă avantaje indiscutabile, şi dezavantaje care se fac din ce în ce mai mult simţite pe plan economic. "Din ce în ce mai mulţi angajatori sunt în dificultate în momentul de faţă pentru a asigura forţa de muncă strict necesară", a spus Păcuraru. Potrivit ministrului Muncii, din acest motiv, "România a iniţiat un plan de măsuri pentru revenirea în ţară a cetăţenilor români care lucrează în străinătate".

Păcuraru a menţionat, printre măsurile aplicate în prezent pentru rezolvarea problemei forţei de muncă, încercarea de activare a forţei de muncă din zonele rurale, analizarea oportunităţilor de prelungire a vieţii active şi flexibilizarea pieţei muncii.

"Ca membru al Uniunii Europene, România are acum acces la Fondul Social European. Sunt fonduri de peste 4 miliarde de euro care vor fi în următorii ani, până în 2013, investite în dezvoltarea resurselor umane. Din aceest punct de vedere cred că ar fi interesant de iniţiat parteneriate şi evaluări în ţările membre pentru mai buna utilizare şi pregătire a resurselor umane", a comentat Păcuraru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici