Păcuraru: Discuţiile purtate, luni, la Cotroceni au deviat de la temele iniţiale

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a apreciat, luni, după întâlnirea cu liderii confederaţiilor sindicale, de la Palatul Cotroceni, că discuţiile au deviat de la temele iniţiale, cum ar fi cea a reducerii contribuţiilor, deşi era una din cele principale.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Păcuraru: Discuţiile purtate, luni, la Cotroceni au deviat de la temele iniţiale

Păcuraru: Discuţiile purtate, luni, la Cotroceni au deviat de la temele iniţiale

"Discuţiile purtate, luni, la Cotroceni au deviat de la temele iniţiale, problema reducerii contribuţiilor nefiind amintită nici măcar de sindicate", a declarat pentru MEDIAFAX, la finalul întâlnirii mediate de preşedintele Traian Băsescu, ministrul Muncii, Paul Păcuraru.

Ministrul a catalogat întâlnirea, destinată emiterii unei ordonanţe de urgenţă care să amendeze Legea bugetului de stat pe 2008, ca una desfăşurată "în limite de normalitate" şi a spus că reprezentanţii Guvernului au fost "extrem de atenţi la solicitările sindicaliştilor, deşi acestea erau deja cunoscute".

Păcuraru s-a arătat surprins de faptul că nimeni nu a mai insistat pe reducerea contribuţiilor suportate de angajaţi, deşi aceasta era una din temele principale de discuţie.

Totodată, el a spus că preşedintele Băsescu s-a arătat favorabil menţinerii etapelor de reducere a contribuţiilor.

"Cunoşteam solicitările sindicaliştilor. Unele sunt în Lege, iar unele nu au mai fost susţinute", a spus demnitarul.

Păcuraru a mai spus că în cele 30 de zile care vor trece până la următoarea întâlnire trebuie să pregătească o analiză şi un program legat de flexibilizarea pieţei muncii şi formării profesionale, precum şi prezentarea, împreună cu partenerii sociali, a unei proiecţii privind evaluarea sistemului public de pensii până în anul 2013.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat că întâlnirea a fost fără obiect, în condiţiile în care legile bugetelor au fost promulgate, iar de solicitările sindicaliştilor s-a ţinut deja cont.

Vosganian a spus că reprezentanţii Guvernului au venit luni la Cotroceni în urma invitaţiei primite pentru a discuta "o scrisoare trimisă de importantele centrale sindicale cu privire la unele solicitări ce priveau legea bugetului de stat şi bugetul asigurărilor sociale".

"În opinia noastră, această întâlnire, pornind de la această scrisoare, a fost una fără obiect, pentru că nu doar faptul că cele două legi - bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale - au fost deja promulgate, dar în cadrul celor două au fost incluse prevederi care îndeplineau aceste solicitări", a spus Vosganian.

El a menţionat că în cele două bugete au fost incluse deja prevederi pornind de la solicitările care ţin de unele fonduri ale bugetului asigurărilor de stat şi de plata unor "prestări pe care le fac unele companii în cadrul fondurilor de pensii".

Ministrul a adăugat că nu s-a pus în discuţie problema eliminării prevederilor legate de nivelul contribuţiilor la asigurările sociale şi, de asemenea, nu s-a discutat nici despre ipoteza unei rectificări bugetare sau a unei ordonanţe de urgenţă care să modifice prevederile bugetare. "În restul întâlnirii s-au discutat probleme privind sustenabilitatea sistemului de pensii şi dinamica pieţei muncii şi s-a decis să se continue consultările dintre Guvern, patronate şi sindicate pe această temă, oferindu-se şi un termen de 30 de zile pentru primele concluzii", a spus Vosganian.

Întrebat ce părăre are despre faptul că liderii sindicali nu împărtăşesc entuziasmul reprezentanţilor Guvernului pe tema bugetului pe 2008, Vosganian a răspuns: "Nu este vorba despre entuziasm, este vorba de lege, bugetul asigurărilor sociale şi bugetul de stat au fost votate de Parlament şi ele, până la o eventuală modificare, tot cu putere de lege, sunt obligatorii. Nu cred că ceea ce ne caracterizează la Ministerul Economiei şi Finanţelor este entuziasmul, cât responsabilitatea, şi sunt convins că această responsabilitate este comună: a sindicatelor, patronatelor şi Guvernului".

El a ţinut să sublinieze că nu înţelegere ce tip de solicitări mai există câtă vreme cele deja formulate au fost soluţionate.

Întrebat care sunt temele concrete în legătură cu care consultările vor continua urmând ca peste 30 de zile să mai aibă loc o întâlnire, la Cotroceni, similară celei de luni, Vosganian a răspuns că temele sunt legate de nomenclatorul de meserii pe care Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă ar putea să îl finalizeze pentru reorientarea profesională a şomerilor şi unele măsuri prin care cei ce vor să-şi schimbe meseria sau să îşi aleagă în plus o meserie nouă să o poată face cu mai mare uşurinţă, precum şi problema sustenabilităţii sistemului de pensii.

"Deci, cele două teme nu au legătură cu legea bugetului", a spus Vosganian.

Întrebat dacă în 2008 nu vor fi probleme cu bugetul asigurărilor sociale, ministrul a răspuns că, potrivit legii, "bugetul asigurărilor sociale va onora obligaţiile pentru creşterea pensiilor".

Întrebat dacă va veni peste 30 de zile la o nouă întâlnire similară la Cotroceni, Vosganian a răspuns: "Eu sunt un om politicos şi răspund unei invitaţii, dacă este făcută la fel de politicos precum eu răspund".

Liderii sindicali prezenţi la întâlnire au apreciat că aceasta este drept un prim pas, o decizie în privinţa soluţionării revendicărilor urmând să fie luată după "o lună de lucru intens cu Guvernul".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici