Dar în prezent, cel puţin 78,1 milioane de hectare - o suprafaţă mai mare decât statul american Texas - au dispărut între anii 2000 şi 2018, pierderile recente fiind de 2,7 ori mai mari decât la începutul secolului.
Principalii factori determinanţi ai pierderilor sunt exploatarea forestieră comercială, incendiile de pădure şi agricultura de bază, au declarat autorii de la Universitatea de Sud de Ştiinţă şi Tehnologie din China şi de la Universitatea din Leeds. Aceştia sunt deosebit de îngrijoraţi de faptul că pierderile masive de păduri au avut loc în zonele montane care sunt „puncte vitale ale biodiversităţii tropicale” - refugii pentru specii rare şi pe cale de dispariţie. Înălţimile mari şi pantele abrupte au restricţionat în mod istoric exploatarea umană a pădurilor montane, au spus autorii. Dar, de la începutul secolului, acestea au fost din ce în ce mai mult vizate pentru lemn şi utilizate pentru agricultură.
Silvicultura comercială a fost responsabilă pentru 42% din pierderile de păduri montane, urmată de incendiile de pădure (29%), cultivarea itinerantă (15%) şi agricultura de bază permanentă sau semipermanentă (10%), arata cercetarea. Pe scurt, cultivarea itinerantă presupune cultivarea unei culturi pe o parcelă de teren timp de câţiva ani şi apoi abandonarea ei până când aceasta devine din nou fertilă. Cultivarea itinerantă este des întâlnită în Africa tropicală şi în America de Sud.
Impactul este uriaş
Autorii au declarat că cele mai multe păduri pierdute în perioada studiată cu ajutorul datelor din satelit au fost în Asia - 39,8 milioane de hectare - mai mult de jumătate din totalul global. America de Sud, Africa, Europa şi Australia au suferit, de asemenea, pierderi semnificative.
Xinyue He, coautare a studiului, a declarat că în unele zone s-a observat o regenerare a pădurilor, dar aceasta nu implică întotdeauna specii native şi nu ţine pasul cu ritmul alert al dispariţiei pădurilor. Aceasta crede că este nevoie de o mai bună gestionare a pădurilor, inclusiv de o aplicare mai strictă a legilor şi reglementărilor. „Protejarea zonelor poate contribui la reducerea pierderilor”, conchide coautoarea.
Cultivarea itinerantă este preeminentă în Africa tropicală şi în America de Sud.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.