- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PAID, societatea care va asigura locuinţele, constituită de 13 asigurători
Un număr de 13 asigurători au semnat, miercuri, actele de constituire a societăţii care va emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor, aportul acestora la capitalul social al PAID fiind de 4,545 milioane de euro, se arată într-un comunicat transmis MEDIAFAX de casa de avocatură Voicu&Filipescu.
PAID, societatea care va asigura locuinţele, constituită de 13 asigurători (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)
"Astra, Clal România şi Groupama Asigurări vor deţine câte 15% din capital, iar restul acţionarilor vor avea cote egale, respectiv o participaţie de 5,5%. FATA Asigurări, Irasig şi Garanta, care s-au arătat interesate de proiect, nu au intrat în structura acţionariatului pentru că nu au acoperire naţională prin reţea proprie sau parteneri", au spus sursele citate.
În lei, valoarea capitalului social este de 19,34 milioane lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
"În perioada următoare, se vor finaliza demersurile pentru înregistrarea PAID şi se va demara procesul de aliniere a cadrului legislativ la necesităţile de funcţionare a PAID şi informarea populaţiei cu privire la obligaţiile fiecărui proprietar de locuinţă şi cu privire la beneficiile acestui sistem", se arată în comunicatul casei de avocatură care a asigurat serviciile juridice penrtu înfiinţarea PAID.
În acţionariatul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) au mai intrat ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins (fostă Asitrans), Generali şi Grawe România.
Din primul Consiliu de Administraţie al PAID fac parte Radu Mustăţea, director general al ASTRA Asigurări, Denis Rousset, şeful Groupama Asigurări, Efraim Naimer, director general al CLAL România Asigurări Reasigurări, Nicolae Muşat, şeful City Insurance, şi Adina Băcioiu, reprezentantul grupului Generali România. Din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) au fost numiţi Marinela Nemeş şi Mihai Buzea.
"Intrarea altor acţionari în structura PAID se va face în condiţiile legii", au mai spus sursele citate.
Cei 13 asigurători au avut o pondere de aproximativ 33,7% din segmentul asigurărilor generale, care au însumat 7,07 miliarde de lei în 2008.
În schimb, subscrierile Allianz-Ţiriac Asigurări, Asirom, BCR Asigurări şi Omniasig, care nu au participat la constituirea PAID, au totalizat 51,8% din piaţa asigurărilor generale.
Reprezentanţii Allianz-Ţiriac, cel mai mare asigurător local, au afirmat, în repetate rânduri, că proiectul nu este fezabil, în timp ce Asirom, Omniasig şi BCR Asigurări, controlate de grupul austriac Vienna Insurance Group, s-au arătat nemulţumite de forma actuală a legislaţiei şi nici de propunerile de modificare a Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor.
"Normele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) prevăd că PAID va avea un capital social de 12 milioane de euro, dar pragul minim urmează să fie modificat", au spus sursele citate.
Potrivit Ordinului CSA 17/2009, PAID va avea un capital social de cel puţin 12 milioane de euro, aportul minim al unui acţionar urmând să fie de 250.000 euro, iar cota acestuia nu va depăşi 15% din capitalul social, respectiv 1,8 milioane de euro. De asemenea, actul normativ prevede că viitorii acţionari ai PAID controlaţi de aceleaşi persoane sau grup de persoane nu pot deţine mai mult de 15% din capitalul social al PAID.
Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor a fost adoptată în noiembrie 2008 şi va fi pusă în aplicare de la 1 ianuarie 2010, termen avansat, în luna mai a acestui an, de Radu Stancu, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).
În noiembrie 2008, reprezentanţii MAI au anunţat că obligativitatea asigurării locuinţei va deveni efectivă la 1 iulie 2009.
Conform legislaţiei, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă, între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuinţe nu va depăşi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro.
Nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare a locuinţelor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 lei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul