- Home
- Social
- ORADEA, (10.09.2021, 16:54)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea, distrus în incendiul din 2018, va fi reabilitat. Valoarea totală a investiţiei
- Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea, distrus în incendiul din 2018, va fi reabilitat.
- Primăria a încheiat un contract de colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului pentru asigurarea finanţării imobilului prin Programul Naţional de Restaurare.
- Valoarea totală a investiţiei este de 29.518.670,75 lei (fără TVA), iar durata de realizare va fi de 36 luni.
Urmărește
2094 afișări
Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea, distrus în incendiul din 2018, va fi reabilitat
Au fost aprobaţi noii indicatorii tehnico-economici la faza DALI pentru reabilitarea interioarelor Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, distruse în urma incendiului din vara lui 2018.
Primăria Oradea a încheiat un contract de colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului pentru asigurarea finanţării imobilului prin Programul Naţional de Restaurare, iar în urma acestui protocol, Institutul Naţional al Patrimoniului asigură finanţarea pentru lucrările de restaurare, conservare şi punere în valoare a monumentului istoric, inclusiv proiectul tehnic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
De asemenea, Primăria asigură realizarea documentaţiei tehnico-economice faza DALI şi finanţarea lucrărilor de amenajare a spaţiilor noi obţinute prin realizarea acoperişului, precum şi amenajarea curţii interioare a imobilului. Pentru refacerea lor s-au aprobat noii indicatorii tehnico-economici, valoarea totală a investiţiei fiind de 29.518.670,75 lei (fără TVA), iar durata de realizare va fi de 36 luni.
„Avem semnat un protocol cu Ministerul Culturii prin Institutul Naţional al Patrimoniului, prin care cheltuielile de reabilitare interioare de la Palatul Episcopal Greco-Catolic le vom suporta împreună. Au fost finalizate toate documentaţiile, inclusiv cele financiare. Am primit o solicitare din partea Ministerului să creştem procentul de la Diverse şi Neprevăzute, de la 10% la 20%, pentru că nu se ştie ce se poate descoperi în timpul execuţiei lucrărilor. Urmează ca în aproximativ două săptămâni să intre în comisia tehnico-economică de la Minister acest proiect şi, în cel mai scurt timp, să dăm drumul la procedura de licitaţie pentru execuţia lucrărilor ca să redăm acel palat orădenilor”, a declarat primarul Florin Birta, în cadrul şedinţei Consiliului Local de vineri.
Incendiul uriaş din vara anului 2018 a distrus în totalitate acoperişul Palatului Episcopal Greco-Catolic şi planşeul peste etaj, iar apa folosită la stingerea incendiului a afectat planşeele peste parter, în aripa dinspre Piaţa Unirii.
În anul 2020 a fost refăcut acoperişul, respectiv planşeul peste etaj, şarpanta şi învelitoarea, au fost restaurate faţadele stradale şi cele din curtea interioară a palatului. De asemenea, a fost înlocuită tâmplăria exterioară, respectiv ferestrele de la nivelul etajului şi podului. A fost refăcut iluminatul artistic al clădirii.
În urma înlocuirii şarpantei, pe latura din curtea interioară care conţine Capela privată a Episcopului şi latura de pe str. Ep. M. Pavel, a rezultat un spaţiu foarte generos care se vrea amenajat ca spaţiu multifuncţional.
O bună parte din etaj a fost afectat de foc şi de infiltraţiile de apă cu care a fost stins incendiul. Astfel starea în care se află astăzi interioarele edificiului este mult mai proastă decât în anul 2016. Spaţiile care conţin componente artistice sunt distruse, focul şi apa degradând pictura pereţilor şi tavanelor, în sălile în care au mai rămas tavane, dar şi parchetul artistic realizat cu furnir de diferite esenţe şi culori fiind compromis în totalitate, inclusiv stratul suport. Au fost distruse în totalitate vitraliile de pe casa scării şi holul etajului, candelabrele, sobele colorate din saloane au fost afectate în diferite grade, una necesitând intervenţii structurale, celelalte necesitând curăţare şi restaurare.
În etapa actuală este cuprinsă reabilitarea interioară a palatului, inclusiv amenajarea curţii interioare. Astfel, se doreşte realizarea pardoselilor la sălile de la parter şi etaj care nu sunt realizate din parchet intarsia sau mozaic artistic. Se vor reabilita tâmplăriile uşilor interioare, se vor reface tencuielile sălilor de la parter şi etaj, se va restaura parchetul, se vor restaura tencuielile şi zugrăvelile în sălile cu componente artistice. Totodată, se vor reface instalaţiile de încălzire şi sanitare care sunt desfăcute în acest moment şi instalaţiile electrice, de curenţi slabi şi de semnalizare.
Din păcate, tavanele unicat ale sălilor dinspre Piaţa Unirii au căzut şi vor trebui refăcute după documentarul fotografic şi după releveele existente. Se vor reface zugrăvelile şi tencuielile interioare, se vor restaura vitraliile şi picturile artistice interioare, se va consolida planşeul de peste parter, precum şi alte lucrări necesare în vederea aducerii imobilului la parametrii funcţionali. De asemenea, se va realiza reabilitarea încăperilor coroborat cu noile funcţiuni ale acestora, realizarea instalaţiilor electrice, sanitare, termice, ventilaţie şi curenţi slabi, dotarea cu mobilier şi echipamente.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:20
-
astăzi, 16:01
Conducerea PSD se reuneşte duminică după negocierile cu PNL-UDMR şi consultările cu preşedintele